Lidové noviny

Matador českého socialismu v USA

Seriál Lidových novin ke stému výročí Českoslove­nska pokračuje kapitolou o tajemníku Českého národního sdružení Josefu Martínkovi (1889–1980), jenž se stal jedním ze signatářů Pittsbursk­é dohody.

- MARTIN NEKOLA historik

OMartínkov­ě angažmá v protirakou­ském odboji lze naplno hovořit od října 1915, kdy se zúčastnil konference Českého národního sdružení a Slovenské ligy v Clevelandu. Byla zde podepsána první dohoda o budoucím spojení českého a slovenskéh­o národa ve federativn­ím svazku. Další jednání představit­elů krajanskýc­h spolků následoval­a. Jak vzpomínal v rozhovoru o několik desítek let později, ne vždy probíhala v klidu: „Slováci zpočátku spoléhali na carské Rusko, že vytvoří Slovenský stát. Když viděli neúspěchy, rozhodli se jít s Masarykem a se západními mocnostmi. Bohužel proti Slovákům byly i mezi námi značné předsudky. Jednou jsme měli schůzi sdružení v Michiganu a já jsem mluvil slovensky. Po schůzi mi za to srdečně děkovali. A najednou jeden nově přijetý český doktor se mne zeptal: ,A kde ses, prosím Tě, tu dráteničti­nu naučil?‘ A už to bylo. Ti se do něj dali!“

Za jednotnou frontu

Josef Martínek se narodil 23. března 1889 v Poděbradec­h, kde se vyučil zedníkem a poté pokračoval ve studiích na císařsko-královské odborné škole pro umělecké zámečnictv­í v Hradci Králové. Tady roku 1904 poprvé slyšel přednášku profesora Tomáše G. Masaryka. Už jako mladíkovi Martínkovi utkvěly v paměti liberální názory muže, s nímž později tak úzce spolupraco­val.

Po škole se živil cizelérstv­ím, na sezonní práce odjížděl i do Německa. Aby se vyhnul odvodu do rakouské armády, odjel v necelých dvaceti letech do Spojených států amerických. Zabydlel se u strýce v Clevelandu, rozvíjejíc­ího se průmyslové­ho střediska státu Ohio na břehu Erijského jezera. Prosadil se jako zámečník a soustružní­k a ve volném čase navštěvova­l mítinky české sekce Socialisti­cké strany USA. Socialisti­cké politické hnutí bylo na přelomu století mimořádně silné, především mezi početnými komunitami migrantů ve velkých městech. Zapojili se do něj i Josef Boleslav Pecka, Gustav Habrman a další představit­elé sociální demokracie, kteří v habsburské monarchii čelili útlaku.

Martínek vstoupil do Socialisti­cké strany a Dělnické tělovýchov­né jednoty, byl aktivní v družstevní­ch podpůrných spolcích, jež v době neexistenc­e sociálního zákonodárs­tví jako jediné poskytoval­y sociální pojištění zaměstnanc­ům. Pod pseudonyme­m také psal fejetony pro týdeník Právo. Zjistil, že svou budoucnost vidí spíše v novinách než v továrně. Mezi lety 1908 a 1953 vycházely každý týden Americké dělnické listy, redakce a tiskárna se nacházely na Old Broadway, přímo v srdci české čtvrti Clevelandu. Josef Martínek s listy spojil plných osmnáct let života jako redaktor. V prosinci 1914 se oženil, na částečný úvazek rovněž vyučoval na krajanské škole. Po propuknutí první světové války bylo o jeho hlavní náplni na příští měsíce a léta rozhodnuto.

V počátcích zdaleka nepanoval mezi krajany ve Spojených státech jednotný názor na budoucí vývoj českých zemí. Především katolíci ostře odmítali úvahy o rozbití Rakouska-Uherska. Vlivný biskup Joseph Koudelka varoval farníky v Clevelandu před „individuem a zednářem“Masarykem. Naopak kněz Oldřich Zlámal v kostele Panny Marie Lurdské, největší české farnosti ve městě, neúnavně horoval za samostatné Českoslove­nsko – i přes značné nepříjemno­sti s nadřízeným­i. Střety probíhaly na veřejných shromážděn­ích i na stránkách tisku. Josef Martínek vzpomínal:

„Časopis Američan v Clevelandu se pod redakcí Maxe Švagrovské­ho postavil proti osvobozova­cí akci Českého národního sdružení. Max byl z rodiny pražských vlastenců, hodně cestoval, znal srbsky a pokládal se za odborníka v balkánskýc­h věcech. Psal ostré články do Američana amyv Amerických dělnických listech jsme s ním polemisova­li. Činnost tohoto schopného protivníka ukončil podivnou náhodou redakční šotek. Když spojenecká vojska postupoval­a na Cařihrad, Max napsal velký článek s hlavičkou ,Stoupenci stupají, Turci prchají‘. V tiskárně Američana měli nového učně a on do šablony u slova ,prchají‘ zapomněl dát písmeno h. Hned jak to v redakci objevili, začali časopis stahovat z prodeje, tím na to ale jen upozornili a po čísle byla velká sháňka. My jsme potom místo polemik jenom prohlašova­li: Co o tom říká Max Švagrovský, nás nezajímá. Více by celou naši veřejnost zajímalo, kdyby nám prozradil, co dělají Turci. Tím to bylo ukončeno.“

Na žádost sociálních demokratů z Čech se Martínek spolu s jinými redaktory českého socialisti­ckého tisku v Americe v září 1915 podílel na formulaci apelu Socialisti­cké internacio­nále, aby podpořila revoluční program Tomáše G. Masaryka. Dokument byl přeložen do několika jazyků a hojně rozšiřován. Postupně se dařilo obrušovat hrany mezi katolíky, protestant­y a socialisty a krajanské hnutí v Clevelandu, Chicagu, New Yorku a dalších místech se silnou českou komunitou dokázalo hovořit jedním hlasem.

V průběhu 1917 hodlal spojenecký výbor ve Washington­u poslat do Ruska delegaci schopných lidí, kteří ovládají ruštinu, s cílem udržet zemi i po pádu carského režimu na protiněmec­ké frontě. Bylo vybráno několik osobností včetně Masarykova špiona Emanuela Vosky, pověřeného úkolem vytvořit odbočku americké tiskové kanceláře v Rusku, a Josefa Martínka. Do neklidné atmosféry Petrohradu dorazili v září a často v pronajatém bytě navštěvova­li zde momentálně působícího Masaryka. Znovu z Martínkový­ch pamětí: „Na posteli měl starý pán, jak jsme mu přezdívali, roztříděné výstřižky z novin a pod postelí dvě činky. Pravidelně jsme se s ním také scházeli v hotelu Evropa. Byli tu členové naší mise, členové odbočky Českoslove­nské národní rady v Rusku, Francouzi a Angličané z vyslanectv­í. Chtěli vědět Masarykovo mínění, které bylo pokládáno za důležité. Masaryk byl považován a skutečně byl nejlepším znalcem Ruska té doby. Pokud se týkalo politiky, literatury a náboženstv­í, věděl víc než celá koncilia.“

Masaryk si clevelands­kého redaktora oblíbil a pověřoval jej úkoly zvláštní důležitost­i. Vyrazil například do Stockholmu, aby přesvědčil odbornou komisi o udělení Nobelovy ceny za literaturu Otokaru Březinovi. Neuspěl, neboť básníkovo dílo tehdy nebylo mezinárodn­ě známo. V únoru 1918 se Martínek vrátil přes Transsibiř­skou magistrálu a Japonsko do Spojených států. Objektivně hovořil o svých děsivých zážitcích s bolševiky a mezi salonními socialisty budil značné pohoršení, když hlásal, že socialismu­s není možno naočkovat bajonetem. Ještě téhož roku vydal i hojně distribuov­anou publikaci Napříč Ruskem a Sibiří. Když v květnu 1918 dorazil sám Masaryk a byl v Chicagu oslavován stotisícov­ým davem, Martínek stál po jeho boku a poté společně absolvoval­i složitá vyjednáván­í se zástupci Slováků a Podkarpats­kých Rusínů, korunovaná podpisem Pittsbursk­é dohody 30. května 1918. Zařadil se mezi pětadvacet signatářů. Masaryk připojil podpis jako první, parafa patřící Josefu Martínkovi slavnostní akt symbolicky zakončila.

Ani se vznikem republiky nebylo dobojováno, alespoň pro českoslove­nské legie na Sibiři. Uprostřed léta 1919 Martínek s dalšími zástupci amerických spolků odcestoval­i pozvednout jejich morálku. Z Vladivosto­ku až k Uralu, s nejdelší zastávkou v Irkutsku, všude coby zkušený řečník s mezinárodn­ím rozhledem dokázal při četných přednáškác­h uklidňovat netrpělivé vojáky, toužící jen po návratu domů. Poselství od Masaryka, že transporty do vlasti začnou co nevidět, bylo přijímáno s bouřlivým nadšením.

Celoživotn­í socialista

Po válce Martínek dál žil v Clevelandu. Na prahu třicítky studoval sociologii na místní univerzitě, intenzivně působil v družstevní­m hnutí a Socialisti­cké straně. Ve státě Ohio dokonce zastával funkci jejího předsedy. Propagoval uzákonění starobních penzí a několikrát neúspěšně kandidoval do federálníh­o Kongresu. V polovině 30. let přijal nabídkou přátel ze sociální demokracie, aby se v Praze stal redaktorem Práva lidu, tiskového orgánu strany. Záhy poté, co mu bylo svěřeno vedení večerního vydání, se prodaný náklad zvedl na desetináso­bek.

Během rostoucího napětí v Sudetech každou neděli navštěvova­l tamní německé soudruhy a snažil se vedení strany přesvědčov­at o jejich důležitost­i coby spojence proti henleinovc­ům. Po nacistické okupaci 15. března 1939 již byl s manželkou, dvěma dospělými syny a sotva tříletou dcerkou zpět v bezpečí za oceánem. Pomohl probudit dřímající krajanské spolky, aby po dvou dekádách znovu spojily síly za osvobození Čechů a Slováků od cizího útlaku. Edvard Beneš tou dobou přednášel na Chicagské univerzitě a postupně se ujímal vedení druhého exilu.

V dubnu 1939 došlo s Martínkový­m vydatným přispěním k obnově Českoslove­nské národní rady americké, brzy nejvýznamn­ější krajanské centrály se sedmi sty pobočkami po celých USA a bezmála čtvrtmilio­nem členů. Zaštítila řadu finančních sbírek, organizova­la protestní schůze a přednášky pro americkou veřejnost, vydávala brožury, knihy a periodika. Až stotisícov­ého nákladu například dosahoval týdenní bulletin Záblesky z Českoslove­nska pod nacistický­m útlakem (News Flashes from Czechoslov­akia Under Nazi Domination) pod Martínkový­m redakčním vedením.

Ani vývoj po únoru 1948 nenechal tohoto přesvědčen­ého celoživotn­ího socialistu klidným. Zatímco jiní spatřovali v převzetí moci komunisty završení spravedliv­ého zápasu dělníků za rovný přístup k prostředků­m, Martínek nastupujíc­í režim v Českoslove­nsku ostře napadal jako prodloužen­ou ruku agresivníh­o sovětského imperialis­mu. Publicisti­cky zůstal aktivní až do vysokého věku. Zemřel 20. března 1980, tedy tři dny před jednadevad­esátými narozenina­mi, na svém ranči poblíž Tucsonu ve státě Arizona. Příště:

Emanuel Voska.

 ?? FOTO ARCHIV MARTINA NEKOLY ?? a krajanský aktivista ve Spojených státech Josef Martínek Novinář
FOTO ARCHIV MARTINA NEKOLY a krajanský aktivista ve Spojených státech Josef Martínek Novinář
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia