Lidové noviny

Vadí nevadí

-

Teď už má v pračce Babišovo prádlo i Evropský parlament a v bubnu se to pěkně mele. Osvícené hlavy uvažují nad tím, jak je možné, že to voličům ANO nevadí. A jak je možné, že to tak málo pomáhá jeho protivníků­m, kteří mají za sebou sedmdesát procent hlasů v urnách. Ať se stane, co se stane, jiného by to položilo, kdežto Babišovi to pomůže. Poslední jednání europarlam­entu klade Andreje Babiše na lopatky a dalo by se čekat, že taková rána ho musí vyřídit. Utáhnout kohoutek penězovodu, to funguje.

Tolik teorie, ale praxe? Možná to Babiše ještě dál posílí a zase se budeme ptát, jak je to možné.

Nejsem osvícená hlava a úvahy ponechám povolanějš­ím. Vzpomenu jen na jednu epizodu, kdy jsem si kladl podobnou otázku. V listopadu 1993 mě americké ministerst­vo zahraničí pozvalo na měsíční studijní pobyt do USA. V té době v Americe propukl skandál kolem zpěváka Michaela Jacksona. Ano, to je ten král popu, napřesrok to bude deset let od jeho nesmyslně brzkého úmrtí, ten, který se nechal přebarvit na bělocha. Skandál se týkal pedofilie. Sledoval jsem to v novinách, každý den jsem v hotelu fasoval USA Today a skandálu nešlo uniknout, protože byl i na prvních stránkách tohoto jinak seriózního politickéh­o listu.

Podle toho, co ty noviny psaly, byla věc naprosto jasná. Novináři kauzu probírali ze všech stran. Nejpůsobiv­ější byly výpovědi jeho osobních strážců, kteří raději dali výpověď z dobře placeného zaměstnání, aby se na to nemuseli koukat a aby z toho neměli malér. Co se tam tenkrát psalo, bylo neuvěřitel­né. Nejen z dnešního hlediska, kdy je fotka nahaté Evičky pasoucí ovečky brána za těžkou dětskou pornografi­i.

Četl jsem to a říkal jsem si, že toho Jacksona asi nezavřou. Od určité příjmové úrovně vás nezavřou. Na renesanční radnici v Prachaticí­ch mají na fasádě nápis, že právo je jako pavučina, protože mušku polapí, kdežto brouk prorazí. To platí v Americe i v Česku. Ale pak tu jsou lidi, ti čtou noviny, koukají na televizi a případ sledují. Vždyť oni mu přestanou chodit na koncerty a nebudou mu kupovat desky!

Ó, jak jsem se mýlil. Odborníci to vědí přesně, já jen lovím ze vzpomínky, že tenkrát měl turné a na něm obrovský úspěch. A ohromně úspěšné bylo i jeho další album. Ten šílený skandál ho nepoškodil. Pokud měl nějaký vliv, pak mu spíš pomohl. Jak je to možné? Asi je to tím, že lidi bavil a rádi poslouchal­i jeho zpívání a sledovali, jak poskakuje jakoby dozadu s rukou na poklopci.

Andrej Babiš předvádí jiné kousky, ale s týmž výsledkem. Má svoje publikum – a to mu tleskat nepřestane. To by holt musel vyvstat někdo jiný, někdo, kdo by našeho politickéh­o Jacksona přezpíval a držel se poklopce a chodil dozadu ještě efektněji.

Osobně ho to jistě musí štvát, ale i to je normální. Tak už to u nás chodí. ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia