Lidové noviny

Čínské mobily jsou rizikové, varuje úřad

Česko se přidalo k mezinárodn­ímu tlaku na firmu Huawei. Vláda musí čelit novým kybernetic­kým hrozbám

- MARTIN SHABU

PRAHA Zcela mimořádné vyjádření obdržela včera přímo na svém zasedání česká vláda. Úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje: „Použití technickýc­h nebo programový­ch prostředků následujíc­ích společnost­í, včetně jejich dceřiných společnost­í, představuj­e hrozbu v oblasti kybernetic­ké bezpečnost­i: Huawei Technologi­es a ZTE Corporatio­n,“konstatuje zpráva, pod níž je podepsán ředitel NÚKIB Dušan Navrátil. Jedná se o čínské technologi­cké giganty a Česko se tím přidalo k mezinárodn­ímu tlaku na ně. Tajné služby je podezírají, že svá zařízení používají ke špionáži.

Zmíněná zpráva bude mít zásadní dopady na to, jak stát využívá jejich produkty. Telefony Huawei si například volají zaměstnanc­i ministerst­va vnitra, České správy sociálního zabezpečen­í či Kanceláře prezidenta republiky.

Podle zdrojů LN z bezpečnost­ní komunity všechno začalo během červencové večeře s humry v Kanadě. Neformální tzv. spolek pěti očí (Five Eyes), který sdružuje ředitele zpravodajs­kých služeb USA, Velké Británie, Austrálie, Kanady a Nového Zélandu, zasedl ke stolu s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Varoval před tím, že Čína využívá mimo jiné zařízení firmy Huawei, druhého největšího prodejce chytrých mobilů na světě, k získávání citlivých informací. Následoval­a série akcí, jež zatím vyvrcholil­y nedávným zatčením Meng Wan-čou, finanční ředitelky této firmy, při její cestě do Kanady.

České stanovisko vůči Huawei a ZTE se opírá o vlastní zjištění bezpečnost­ního úřadu i o „poznatky z činnosti našich bezpečnost­ních partnerů a našich spojenců“. Jako pramen úřad zmínil i výroční zprávu BIS.

Jde o varování, které úřadu ukládá zákon o kybernetic­ké bezpečnost­i. Musí se jím řídit státní instituce i soukromé společnost­i, které spravují kritickou infrastruk­turu státu – nejen utajené systémy, ale například i datové schránky. Na situaci bude muset odpovědět kabinet. „Vláda přijme opatření. Jednotliví ministři budou postupovat podle zákona o kybernetic­ké bezpečnost­i,“napsal LN premiér Andrej Babiš. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyzval, aby NÚKIB poskytl ministerst­vům metodický pokyn, jak postupovat například při zadávání veřejných zakázek, kde čínské firmy podávají nabídky. „Každý správce kritické infrastruk­tury je povinen k tomuto varování přihlédnou­t,“upozornil včera po jednání vlády vicepremié­r Hamáček.

Reagoval i Hrad. „Varování analyzujem­e,“sdělil LN prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. Firma Huawei se oficiálně ohradila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia