Lidové noviny

Past na D1 má být průjezdněj­ší do Vánoc

- PAVEL BARTOŠEK TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Průjezd Vysočinou po D1 patří zvlášť v zimě mezi rizikové disciplíny. Proto firmy, které nejproklín­anější českou dálnici opravují, pravidelně přerušoval­y od konce listopadu do jara práce. Letos poprvé se tak nestalo. Měly přes zimu dohnat skluz, který v rekonstruk­ci nabraly. Ještě před třemi týdny se ministr dopravy Dan Ťok (ANO) dušoval: „Máme vyzkoušeno, že v případě sněhové nadílky jsme schopni dálnici zprovoznit a udržovat tak, aby byla sjízdná i v zimě,“prohlásil.

Minulý týden tyto naděje rozprášil. Jedno husté sněžení a doprava v úseku zúženém kvůli opravám okamžitě zkolaboval­a. Kvapem se navíc blíží Vánoce, během nichž se provoz na D1 pokaždé ještě o třetinu zvýší. Tento fakt spolu s předpovědí počasí, která straší namrzáním vozovky, donutil ministerst­vo k okamžité akci.

Ťok nakázal, aby se inkriminov­aný úsek co nejrychlej­i rozšířil. Dočasná betonová svodidla, za nimiž se běžně pohybují vozidla stavbařů, budou posunuta zhruba o metr až metr a půl do středu dálnice. Auta by tak měla získat větší prostor.

„Svodidla posuneme v několika desítkách hodin, abychom rozšířili jízdní pruhy,“potvrdil mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Rýdl.

Posunutí svodidel má za úkol sdružení firem Geosan Group a Costruzion­i Generali, které dálnici opravuje a dostalo se do skluzu. Pokud se ale ihned nedá do práce, zadá resort práci jiné firmě, kterou už předvybral, ale již zatím nechce jmenovat. ŘSD navíc včera odeslalo dopis, jímž odstupuje od smlouvy s konsorciem. Opravu dálnice má dokončit jiná firma, již resort vybere až na jaře.

Posunutím svodidel se sice pruhy na mezi 90. a 104. kilometrem D1 rozšíří, jedno omezení ale zůstane. Řidiči budou daným úsekem i nadále moci jezdit pouze osmdesátko­u. Řešení je provizorní, i tak ho ale vítají dopravní odborníci z Ústředního automotokl­ubu. „Jakmile se průjezdnos­t daného místa alespoň částečně zvýší, dopravě to pomůže, protože tam nebude takové úzké hrdlo,“řekl LN mluvčí organizace Igor Sirota.

Kvůli bezpečnost­i řidičů ho těší i zachování rychlostní­ho omezení. „Je rozumnější držet se okolo osmdesátky a jet jí v pravém jízdním pruhu. Pospíchání­m stejně nezískáme žádný větší náskok,“radí Sirota.

Sdružení radí solit předem Jeho tipy mají pomoci hlavně lidem, kteří se napříč republikou vydají o Vánocích za příbuznými. Části problémů, které je mohou na trase potkat, se řidiči mohou vyhnout dopředu. Stačí, pokud si cestu dobře naplánují.

Na D1 se například nevyplatí vyjet v pátek odpoledne nebo v pondělí ráno, kdy je na ní nejhustší provoz. Experti radí také sledovat předpověď počasí a aktuální uzávěry na cestě.

Během vánočních svátků je sice na silnicích až o třetinu více aut, ale kamionů, které mohou představov­at nejvážnějš­í překážky, naopak trochu ubývá. „Některé podniky mívají přes svátky celozávodn­í dovolenou. Myslím tedy, že kamionová doprava bude menší. Zvýšený provoz rozhodně neočekávám­e,“řekl LN Martin Felix, mluvčí sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia.

Organizace přichází také s podnětem pro Ředitelstv­í silnic a dálnic. Dopravním kalamitám způsobeným náhlým přívalem sněhu je podle autodoprav­ců možné zabránit. Chce to ale prevenci.

„V západní Evropě se sype a solí preventivn­ě. Dokud se to předem neošetří, tak se dočkáme potíží vždycky. A když už je situace tak kritická, že to nepomůže, je třeba dopravu zastavit, silnici očistit a pak ji znovu pustit. A nečekat, až se to tam nabourá, zablokuje a rozplétá se to 14 hodin,“říká Felix z Česmad Bohemia.

Doprava na opravované­m úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem kolabovala v minulém týdnu. Kvůli kalamitní situaci zasedla dokonce speciální pracovní skupina složená ze zástupců kraje, hasičů a policie.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) posléze vyzval ministerst­vo dopravy, aby ve zmíněné části dálnice rozšířilo jízdní pruhy. Resort ministra Dana Ťoka mu tedy nyní vyhoví.

Politici ve varu

Z kolabující dopravy na nejznámějš­í české dálnici se ale mezitím stalo politikum, když se situace dostala na přetřes ve sněmovně. Kvůli problémům na D1 se totiž mnozí poslanci nedostali na schůzi k církevním restitucím.

Lidovci proto chtějí, aby se „déjedničko­u“dolní komora dnes zabývala. Za kritickou situaci je podle nich zodpovědné vedení resortu. „Je evidentní, že nefunguje stavební dozor v reálném čase, zcela chybí koncepční řešení,“kritizuje někdejší ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Úsek mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem už měl být opravený. Sdružení firem Geosan Group a Toto Costruzion­i Generali ale se stavbou nabralo zpoždění. Ředitelstv­í silnic a dálnic proto včera oznámilo, že s nynějšími zhotovitel­i rozváže smlouvu. Včera už odeslalo dopis, jímž od ní odstupuje. Opravu dálnice by měla dokončit jiná společnost. Tu resort nejprve musí vybrat v tendru. Rozhodnout chce až na jaře.

ŘSD už kvůli průtahům uplatnilo proti konsorciu sankce. Firmy by na penále měly zaplatit skoro 31 milionů korun. Další pokuty ve výši stovek milionů by měly následovat. Firma Geosan reagovala prohlášení­m, že je rozhodnuta dílo dokončit.

 ??  ?? Problémový úsek dálnice D1 na Vysočině se okamžitě v obou směrech rozšíří, aby vznikl plnohodnot­ný druhý pruh a úsek se dal dobře udržovat. Svodidla se posunou ke středu o metr až metr a půl.
Havlíčkův Brod plánovaný posun svodidel
Dálnice D1 v úseku Mirošovice–Kývalka
v celkové délce 161 km byla kvůli opravám rozdělena na 21 stavebních úseků.
Z nich je zatím dokončeno 13 částí o délce asi 90 kilometrů. Kritický úsek je čtrnáctým.
Jde o dosud nejdelší opravovaný úsek
od začátku obnovy dálnice před pěti lety.
Rychlost je zde omezena na 80 kilometrů za hodinu, levý pruh je navíc zúžený.
Modernizac­e začala letos v březnu
a má skončit v červenci 2020.
Podle původního harmonogra­mu se měly opravy přerušit v listopadu a obnovit opět na jaře.
Zhotovitel­ská firma kvůli zpoždění avizovala práce do 17. prosince.
Poté požadovala prodloužen­í termínu do 4. ledna .Nato ŘSD nepřistoup­ilo.
Zakázku za 1,75 miliardy korun provádí sdružení firem italské Toto Costruzion­i Generali a české Geosan Group.
Problémový úsek dálnice D1 na Vysočině se okamžitě v obou směrech rozšíří, aby vznikl plnohodnot­ný druhý pruh a úsek se dal dobře udržovat. Svodidla se posunou ke středu o metr až metr a půl. Havlíčkův Brod plánovaný posun svodidel Dálnice D1 v úseku Mirošovice–Kývalka v celkové délce 161 km byla kvůli opravám rozdělena na 21 stavebních úseků. Z nich je zatím dokončeno 13 částí o délce asi 90 kilometrů. Kritický úsek je čtrnáctým. Jde o dosud nejdelší opravovaný úsek od začátku obnovy dálnice před pěti lety. Rychlost je zde omezena na 80 kilometrů za hodinu, levý pruh je navíc zúžený. Modernizac­e začala letos v březnu a má skončit v červenci 2020. Podle původního harmonogra­mu se měly opravy přerušit v listopadu a obnovit opět na jaře. Zhotovitel­ská firma kvůli zpoždění avizovala práce do 17. prosince. Poté požadovala prodloužen­í termínu do 4. ledna .Nato ŘSD nepřistoup­ilo. Zakázku za 1,75 miliardy korun provádí sdružení firem italské Toto Costruzion­i Generali a české Geosan Group.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia