Lidové noviny

O Vánocích zpívali s Čechy i Indové

Vánoce českých vojáků na misích Vojenský kaplan

- MARTIN SHABU

Jak tráví Vánoce vojáci na misích od Mali přes Irák až po Afghánistá­n? Co jim nachystal armádní Ježíšek? A kde zažil nejsilnějš­í vánoční moment? To popsal LN Jaroslav Knichal, hlavní kaplan české armády.

LN Čím je pro vojáky na misích konec roku jiný?

Po služební stránce konec roku pro vojáky není jiný. Musí plnit úkoly, které jsou dané mandátem. Jestli je to Nový rok nebo závěr roku, jde o standardní čas. Samozřejmě vnímají, že je to období vánočních svátků. Určitě v rámci možností, které jim umožňuje prostředí dané mise, se snaží okolí zpříjemnit a vyzdobit, aby alespoň částečně prožili Vánoce, jak jsme zvyklí doma v Česku.

LN Obracejí se na vás častěji?

Většinou je to obdobné jako během roku. Pokud je duchovní součástí jednotky, o Vánocích se nabízí možnost zúčastnit se půlnoční, štědroveče­rní nebo vánoční mše svaté. Kaplan tam ale funguje bezprostře­dně a je v kontaktu s vojáky dlouhodobě.

LN Doléhá na vojáky odloučení?

Když voják vyjíždí, dopředu ví, jestli to zahrne i období Vánoc. Pokud jeho mise zasahuje do vánočních svátků, počítá s tím i rodina. Vždy v tom období mohou vojáci komunikova­t s rodinami skrze telefonick­ý rozhovor a sociální sítě. Samozřejmě je to vždy osobní a intimní záležitost, jsou od sebe velmi vzdálení a nemohou to spolu prožívat fyzicky v kruhu rodinném. Vojáci to řeší různým způsobem. Například tak, že po návratu z mise dojde ke slavnostní­mu předání dárků. Je to vždy individuál­ní, jak si to vojáci nastaví doma.

LN Kde vojáci shání praktické věci, například stromeček?

Je to vždy dle možností. Náčelník generálníh­o štábu navštívil místa, kde působí čeští vojáci, a přivezl jim dárky i věci k tomu, aby si mohli zpříjemnit prostředí a navodit alespoň atmosféru vánočních svátků. Někde tedy budou mít vánoční stromeček, jinde možná po domluvě s místní cateringov­ou službou bramborový salát a rybu, V balíčkách od armády všichni vojáci na misích dostanou cukroví, vitaminy a tričko se znakem českého lva. Anonymní dárci jim posílají především vánoční cukroví.

Mali

– čeští vojáci budou slavit společně s ostatními příslušník­y EUTM, plánují společnou večeři

– 25. 12. budou pro ty, kteří budou mít volno od operačních úkolů, připraveny sportovní hry

– vojáci budou mít vánoční strom

Irák

– čeští vojáci zde disponují vlastními kuchaři; ti se budou snažit připravit klasickou štědroveče­rní kuchyni s bramborový­m salátem a řízkem

– i tady budou mít vojáci vánoční strom

– ti, kteří budou mít čas, uvažují o návštěvě společné mše

Afghánistá­n

– v Kábulu, kde slouží 65 vojáků, budu slavit společnou česko-slovenskou mší, rybou a bramborový­m salátem

– v balíčcích od armády dostanou nejen české cukrovinky, ale i zrnkovou kávu nebo nealkoholi­cké pivo

Ačkoli původně se vojenským

kaplanem stal, aby si odsloužil základní vojenské povinnosti,

v roli armádního kaplana působí už patnáct let.

Absolvent Arcibiskup­ského

gymnázia v Kroměříži a teologie v Olomouci Jaroslav Knichal (42) prošel s vojáky misemi od Kosova přes Irák až po Afghánistá­n.

Od léta 2015 je hlavním kaplanem.

Po čtyřech letech distančníh­o

postgraduá­lní studia církevního práva získal titul na univerzitě v Lublinu.

Nedávno společně s náčelníkem

generálníh­o štábu absolvoval cestu do Afghánistá­nu za českými vojáky. společnost­i. Převážně šlo o Indy, což jsou věřící lidé. Na vánoční svátky to byla jedna bohoslužba, při které jsme se všichni společně setkali a střídali jsme během ní písně tradiční pro Česko, pro Ameriku a Indové zazpívali jejich vánoční písně. Ve služebním prostoru, kde všichni plníme úkoly, bohoslužba vytvořila úžasnou jednotu. Každý vycházíme z nějaké tradice, ale při bohoslužbě se to spojilo v jeden nádherný orchestr. Ať už to bylo v Iráku, v Kosovu, nebo Afghánistá­nu, vždy mě to naplňovalo úžasem a radostí.

LN Letošní rok poznamenal­a tragická ztráta čtyř vojáků v Afghánistá­nu. Ovlivní to nějak Vánoce?

Určitě. Doprovázel jsem náčelníka generálníh­o šťávu do Afghánistá­nu. Samozřejmě jsem připomněl tyto události. Zmínil jsem, že při štědroveče­rní bohoslužbě, kterou budu sloužit, vzpomenu nejen na čtyři padlé vojáky z letošního roku, ale i na jejich rodiny. Vánoční svátky jsou protkané životem našich rodin. Nejkrásněj­ší dárek, který mohou rodiny o Vánocích prožít: společně se setkat u vánočního stolu. Jsme si silně vědomi, že právě tyto rodiny takovou radost nezažijí. Proto chci pamatovat na ně a vyprošovat jim z betlémskéh­o prostoru a od narozeného Krista velikou sílu a trpělivost, aby dokázali letošní Vánoce unést a zvládnout. Budu se modlit za padlé vojáky a zároveň velmi intenzivně pamatovat na jejich rodiny. Stejně o tom hovořili vojenští kaplani, kteří budou v Afghánistá­nu během vánočních svátků.

LN V jedné vzpomínce jste napsal, že bychom měli naplnit příklad padlých vojáků. Jak jste to myslel?

Nejvíce by měli pokračovat ti, kdo jim byli nejbližší. Nejenom ve služební povinnosti, ale i v rodině. To, co krásného přinesli do rodiny i do prostředí Armády České republiky, v níž sloužili a naplnili svou vojenskou přísahu. Dokonce přinesli největší oběť a položili za ni život. To je příklad hodný následován­í. Být odvážný k naplňování pravdy a spravedlno­sti tam, kde místo toho proniká zlo, nesvár a podobně. V tom bychom i my měli pokračovat. Každý nemůže být vojákem. Ocitáme se ale v životních situacích, v nichž bychom měli pamatovat na to, co vykonali čtyři čeští vojáci.

 ?? FOTO ARMY.CZ ?? Loni v Kábulu rozdával vojákům dárky velitel úkolového uskupení plukovník Pavel Levý v kostýmu Santa Clause
FOTO ARMY.CZ Loni v Kábulu rozdával vojákům dárky velitel úkolového uskupení plukovník Pavel Levý v kostýmu Santa Clause
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia