Lidové noviny

Babiš vzdal funkci v dotační radě

-

PRAHA Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil evropskému komisaři pro rozpočet Güntheru Oettingero­vi, že odstoupil z vedení vládní Rady pro Evropské strukturál­ní a investiční fondy. Zvolil tedy jednu z možností, jak se vyvarovat údajného střetu zájmů, které mu dal minulý týden Oettinger na výběr. Zdrží se účasti na rozhodnutí­ch souvisejíc­ích s dotacemi. Ty čerpá i holding Agrofert, který Babiš vložil do dvou svěřenskýc­h fondů.

Další varianty podle Oettingera jsou: zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding nebo zajistit, aby Agrofert přestal přijímat evropské dotace.

Babiš opět odmítl, že by byl ve střetu zájmů. Eurokomisa­ři napsal, že od 2. srpna, kdy vešla v platnost nová evropská pravidla, se žádné jednání rady o evropských dotacích neuskutečn­ilo a že osobně o dotacích ani jejich kontrole nerozhoduj­e. Zdůraznil také, že i rada rozhoduje vždy ve sboru.

Úkolem rady je posuzovat koncepční i aktuální otázky spojené s evropskou politikou soudržnost­i v ČR předtím, než jsou předloženy k projednání vládě. Rada také navrhuje vládě systémová opatření týkající se čerpání fondů EU.

Vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD) míní, že řešení, pro které se včera vláda rozhodla, Oettingero­vě návrhu odpovídá, proto by mělo být dostačujíc­í.

Opozice s rozhodnutí­m naopak polemizuje. „To na jeho střetu zájmů nic nemění. Rada je totiž pouze poradním orgánem vlády, takže vláda je ta, kdo má v dotacích poslední slovo. Pokud se ale jedná o první z řady kroků, je to dobrý start,“uvedl předseda TOP 09 a europoslan­ec Jiří Pospíšil.

Podle europoslan­ce Stanislava Polčáka (STAN) Babišův střet zájmů trvá v jiných pozicích. „Kdo jej zastoupí na Evropské radě, kde se bude rozhodovat o zastropová­ní zemědělský­ch dotací?“táže se Polčák. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia