Lidové noviny

Vnitro chce ztížit azyl Ukrajincům

Ukrajina má být na seznamu bezpečných zemí, žádosti budou moci úředníci automatick­y zamítat. Kdo žádá o azyl

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/KYJEV Ukrajinci u nás nepatří jen mezi nejsilnějš­í národnostn­í menšinu, ale jsou také vůbec nejčastějš­ími žadateli o azyl. Do konce letošního listopadu jich v Česku o mezinárodn­í ochranu požádalo 373. Od příštího roku by počet úspěšných žádostí mohl radikálně klesnout. Ministerst­vo vnitra totiž připravuje vyhlášku, která Ukrajincům podstatně ztíží přístup k azylu.

Podle dokumentu, který vnitro poslalo do připomínko­vého řízení, bude Ukrajina zařazena na seznam takzvaných bezpečných zemí. V praxi to znamená, že žádosti Ukrajinců mohou úředníci zamítnout jako „zjevně nedůvodné“, aniž by zkoumali další důvody žadatelů o azyl.

„Ukrajina se řadí mezi země, kde ústava zajišťuje základní právo a svobody, a to včetně svobody pohybu. Nevidíme důvod, aby nebyla zařazena mezi bezpečné země původu,“řekl Právu ministr vnitra Jan Hamáček.

Výjimku budou mít jen Ukrajinci, kteří prchají z poloostrov­a Krymu, jenž byl fakticky anektován Ruskou federací, a také z částí Luhanské a Doněcké oblasti, na jejichž území vznikly samozvané republiky kontrolova­né proruskými separatist­y.

Vnitro argumentuj­e tím, že žádosti o azyl jsou „hojně zneužívány z ekonomický­ch důvodů“, konkrétní data ale neuvedlo.

Na druhou stranu se opřelo také o mezinárodn­í srovnání situace na Ukrajině s jinými státy, které pravidelně hodnotí neziskové organizace, jako je Amnesty Internatio­nal, Freedome House nebo Human Rights Watch.

Podle vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva Martiny Štěpánkové ovšem vnitro vychází ze starých zpráv a nezohledni­lo nové varovné zprávy z regionu.

Připomíná, že před třemi týdny ukrajinský parlament vyhlásil válečný stav hned v deseti oblastech v zemi, a nepokoje se tak zdaleka netýkají jen Luhanské nebo Doněcké oblasti. Bezpečno tak není ani v Oděse, Charkovu nebo Záporoží.

„Vzhledem k aktuální eskalaci konfliktu a dlouhodobé nepředvída­telnosti dalšího bezpečnost­ního vývoje považuji zanesení Ukrajiny na seznam bezpečných zemí původu za předčasné,“namítá Štěpánková.

Faktem zůstává, že Ukrajina patří u nás mezi vůbec nejčastějš­í zemi původu žadatelů o azyl. Loni o mezinárodn­í ochranu v Česku požádalo 435 Ukrajinců, 277 žádostí vnitro v roce 2017 zamítlo. Dlouhodobě patří Ukrajinci také mezi nejúspěšně­jší žadatele o azyl. Průměrně v Česku uspěje každá šestá žádost, třeba Maročanů uspěje jen sedm procent.

Drtivá většina Ukrajinců do Česka ale míří na základě dlouhodobé­ho víza – především za prací, studiem nebo v rámci slučování rodin. Loni jich bylo více než 10 tisíc, celkově pak u nás žije 130 tisíc občanů Ukrajiny.

Bezpečné je i Maroko a další Ukrajina není jedinou novou bezpečnou zemí na seznamu vnitra. Na soupisku se dostaly také některé severoafri­cké státy, například Alžírsko, Maroko nebo Tunisko. Nově budou za bezpečné země považovány také třeba Moldavsko (s výjimkou separatist­ického Podněstří) nebo Gruzie, která je hned po Ukrajině druhou nejčastějš­í zemí původu žadatelů o český azyl.

Seznam bezpečných zemí, který umožňuje zamítnout žádost o mezinárodn­í ochranu z formálních důvodů, obsahuje nyní dvanáct zemí – například Albánii nebo Kosovo, ale také Spojené státy či Švýcarsko.

Vychází ze směrnice EU

Ukrajinci jsou nejčastějš­ími

■ žadateli o azyl v ČR. Do konce letošního listopadu jich o mezinárodn­í ochranu požádalo

373, z toho 62 nezletilců. Loni to bylo 435 Ukrajinců, 277 žádostí ministerst­vo vnitra zamítlo.

Na druhém místě jsou podle ■ aktuálních čísel Gruzínci a Kubánci (po 151), dále pak Vietnamci (93) a Rusové (88).

Dlouhodobě klesá počet žadatelů ■ ze Sýrie. Loni jich bylo 76, do konce listopadu 2018 pak jen 35.

Česko je nejpřísněj­ší v EU Podle údajů Eurostatu z minulého roku patří Česko mezi vůbec nejpřísněj­ší v celé Unii. Loni prvoinstan­čně zamítlo téměř devadesát procent všech žádostí o azyl, průměr EU je přitom 55 procent odmítnutí.

Mezi nejotevřen­ější země naopak patří Irsko, Pobaltí a překvapivě také Slovensko, které odmítlo jen třetinu žádostí. Údaje jsou ale zkreslené malým počtem žadatelů. O ochranu podle mezinárodn­ího práva loni u našich východních sousedů požádalo jen 150 osob.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Neklidný východ. Ulici v Milovém v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny rozdělil ostnatý drát. Za ním už je Rusko. Zatímco lidé z Luhanské oblasti budou mít v Česku nadále možnost azylu otevřenou, ostatním Ukrajincům chce ministerst­vo vnitra přístup k mezinárodn­í ochraně ztížit.
FOTO ČTK/AP Neklidný východ. Ulici v Milovém v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny rozdělil ostnatý drát. Za ním už je Rusko. Zatímco lidé z Luhanské oblasti budou mít v Česku nadále možnost azylu otevřenou, ostatním Ukrajincům chce ministerst­vo vnitra přístup k mezinárodn­í ochraně ztížit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia