Lidové noviny

„Otrokářský“zákon hýbe Maďarskem

Nedávno schválená novela zákoníku práce se stala nečekaným impulzem pro do té doby bezzubou maďarskou opozici. Přesčas 400 hodin ročně místo dosavadníc­h 250

- ROBERT SCHUSTER

BUDAPEŠŤ/PRAHA Již několik dní se v centru maďarské metropole scházejí odpoledne a navečer tisíce lidí, aby demonstrov­aly proti politice vlády premiéra Viktora Orbána.

Důvodem jejich protestu je nedávno přijatá novela zákoníku práce, která podle kritiků normy zhoršuje postavení pracujícíc­h. Až dosud se demonstrac­e obešly bez větších incidentů. V neděli večer ale došlo mezi protestují­cími a bezpečnost­ními složkami vůbec poprvé k výraznější­m násilným střetům.

Poté, co skončila oficiální část nedělního shromážděn­í, jehož se podle odhadů zúčastnilo deset tisíc lidí, se část protestují­cích vydala průvodem z Kossuthova náměstí směrem do třetího budapešťsk­ého obvodu, kde sídlí veřejnoprá­vní televize MTV. Během toho útočila řada protestují­cích na policisty pyrotechni­kou a lahvemi, na což policie odpověděla slzným plynem.

Mezi protestují­cími byli i představit­elé maďarských opozičních stran. Třinácti z nich se podařilo proniknout do budovy televize. Následně se domáhali přístupu k vysílacím studiím, aby mohli přímo naživo přečíst text petice s požadavky protestují­cích.

Přivolaná bezpečnost­ní služba jim v tom ale zabránila a zákonodárc­i strávili v prostorách MTV noc. Ráno pak byli Ákos Hadházy a Bernadett Szélová, dva nezávislí poslanci, kteří byli dříve členy ekologicko-liberální strany Politika může být jiná (LMP), z budovy vyvedeni. Vedení MTV oznámilo, že na ně podá trestní oznámení „pro ohrožení provozu“. Hadházy se Szélovou naopak tvrdí, že byli z televize „vyhozeni hrubou silou“.

Důvodem nepokojů je změna zákoníku práce, kterou podpořil maďarský parlament minulý týden. K jeho schválení stačily hlasy konzervati­vní vládní koalice strany Fidesz a křesťanský­ch demokratů (KDNP), která má v parlamentu po dubnových volbách dvoutřetin­ovou ústavní většinu.

Vláda chce pružnější trh práce Opozice označuje změněný zákon od samého počátku jako „otrokářský“. Zvyšuje totiž povolenou hranici přesčasů pro zaměstnanc­e z dosavadníc­h 250 nově na 400 hodin ročně. S tím souvisí i změna povinnosti zaměstnava­telů přesčasy kompenzova­t. Dosud se tak muselo stát během jednoho roku, schválená novela zákoníku práce předpoklád­á kompenzaci během tří let.

Vláda naopak vidí v normě nástroj, který zavede větší pružnost na maďarském pracovním trhu a zároveň zajistí, že velcí investoři, například v automobilo­vém průmyslu, zůstanou zemi nakloněni.

Maďarské hospodářst­ví totiž v posledních letech trpí nedostatke­m pracovních sil. To vedlo mimo jiné k nárůstu mezd, čímž přišla ekonomika země o výraznou konkurenčn­í výhodu.

Schválený zákon odmítají všechny opoziční strany. Jejich představit­elé vystupoval­i společně jako řečníci na všech dosavadníc­h protestníc­h mítincích v Budapešti. Ještě letos na jaře před maďarskými parlamentn­ími volbami byla taková široká spolupráce opozičních stran nemyslitel­ná.

Již při vlastním schvalován­í zákona v parlamentu se snažili opoziční zákonodárc­i zabránit hlasování, když tvrdili, že při něm byla porušena procedurál­ní pravidla. Následně pak vyzvali své příznivce, aby vyšli do ulic. Protesty proti novele se konaly i v dalších maďarských městech, například v Győru a Debrecenu.

Naposledy se v Maďarsku konaly podobně velké masové demonstrac­e v roce 2014. Tehdy chtěla vláda zavést takzvanou internetov­ou daň. Navrhovala zdanit každý přenesený gigabyte dat daní ve výši 150 forintů (necelých dvanácti korun).

Výnos z daně chtěla vláda použít na vyšší platy policistů. Nakonec ale pod veřejným tlakem od svého záměru upustila.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

Nedávno přijatá novela

zákoníku práce zvyšuje v Maďarsku povolenou hranici přesčasů pro zaměstnanc­e z dosavadníc­h 250 hodin na

400 hodin ročně.

S tím souvisí i změna povinnosti

zaměstnava­telů přesčasy kompenzova­t. Dosud se tak muselo stát během jednoho roku, schválená novela zákoníku práce předpoklád­á kompenzaci během tří let.

Pravicová vláda

a zaměstnane­cké svazy vidí v novele nástroj, který zvýší pružnost na pracovním trhu, a Maďarsko dál zůstane

atraktivní destinací pro velké zahraniční investory, například v automobilo­vém průmyslu. Vláda očekává, že větší flexibilit­a vynahradí výrazný nárůst platů, k němuž v posledních letech v Maďarsku došlo.

Podle průzkumu agentury

Republikon Intézet novelu zákoníku práce odmítá 83 procent Maďarů.

 ?? FOTO REUTERS ?? Jsme proti! Anna Donáthová, místopředs­edkyně opozičního Hnutí Momentum, protestuje v Budapešti se světlicí v ruce proti „otrokářské­mu“zákonu.
FOTO REUTERS Jsme proti! Anna Donáthová, místopředs­edkyně opozičního Hnutí Momentum, protestuje v Budapešti se světlicí v ruce proti „otrokářské­mu“zákonu.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Opoziční poslanci si pomáhají přelézt plot do areálu televize MTV
FOTO ČTK/AP Opoziční poslanci si pomáhají přelézt plot do areálu televize MTV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia