Lidové noviny

Hrdinku Ukrajiny soudí za vlastizrad­u

- TOMÁŠ VLACH

KYJEV/PRAHA Jednání u soudu Ševčenkivs­kého obvodu Kyjeva začalo s dvouhodino­vým zpožděním. Krátce před jeho zahájením totiž anonym oznámil, že budova je zaminovaná. V černém kabátku s výrazným bílým límcem působila Nadija Savčenková svěže, soudce jí povolil opustit zasklený box pro obžalované a sednout si na lavici vedle obhájce. Jednání pak trochu připomínal­o politickou show: „Neudělala jsem nic, co by Ukrajincům jakkoli mohlo uškodit,“řekla Savčenková.

Aféru nedávné hrdinky ukrajinské­ho národa formálně odstartova­lo letos 8. března na jaře zadržení Volodymyra Rubana, šéfa organizace Důstojnick­ý sbor, který jezdil do separatist­ických republik na Donbase vyjednávat o osvobození zajatců. Na kontrolním stanovišti u něj našli arzenál zbraní včetně minometů a granátomet­ů; on sám tvrdí, že mu vše podstrčili. Ukázalo se ale, že Ruban už minimálně jednu zásilku zbraní provezl a už delší dobu ho sledovala ukrajinská tajná služba SBU. Ta pak pořídila nahrávky, kde se Ruban baví se Savčenkovo­u, jak iniciují výbuchy v ukrajinské­m parlamentu a svrhnou vládu prezidenta Petra Porošenka.

„Nabízím převrat, protože je potřeba je zlikvidova­t fyzicky, a to všechny a najednou,“říká Nadija na nahrávkách, které zveřejnila generální prokuratur­a. SBU nainstalov­ala odposlechy i tam, kde rozmlouval­a s Rubanem a některými armádními důstojníky. Záznamů jsou celé hodiny a je těžké je zpochybnit. „Máme nesporné důkazy, že osobně plánovala, verbovala, rozdávala rozkazy, jak provést teroristic­ký útok tady v tomto sále,“prohlásil generální prokurátor Jurij Lucenko před poslanci v parlamentu.

Na dovolenou do války Savčenková na donbaské frontě dostala volací znak Střela, což i docela sedí k její povaze. V pamětech vzpomíná, že už od dětského věku pila vodku, v 17 letech se chtěla stát vojenskou pilotkou, už tehdy ale narazila na přímost a prostořeko­st: „Za kniplem letadla je třeba přemýšlet čím – hlavou, nebo tím, co má člověk mezi nohama?“odpověděla šokované přijímací komisi na univerzitě v Charkově, která se jí zdráhala vzít. Na studium mohla prozatím zapomenout, vstoupila tedy do armády a jako jediná žena odjela do bojové mise v Iráku. Sen o létání si ale nenechala vzít a leteckou univerzitu absolvoval­a po návratu. Létala pak jako druhý pilot na vrtulníku Mi-24 na základně v Brodech, za svoji kariéru ale absolvoval­a jen zhruba 170 letových hodin.

Tehdy ji zvali do televizníc­h show, na druhé straně měla ve službě problémy: v pamětech píše, jak ji velitel útvaru potrestal, protože se cestou z práce zpila samohonkou a zůstala v uniformě ležet v křoví. Východisko z nudy nabídla válka v Donbasu. Savčenková do ní odjela nikoli jako letkyně, ale v rámci své dovolené v řadách dobrovolni­ckého batalionu Ajdar. V červnu 2014 ji zajali povstalci a několik dnů poté se ocitla v Rusku, kde ji soudili pro vraždu dvou ruských novinářů, na něž měla navést dělostřele­ckou palbu. U soudu se chovala nadmíru důstojně, na jednání se oblékala do trička se symbolem Ukrajiny, současně držela hladovku. V procesu plném různých naschválů jí prokurátor navrhoval 23 let vězení, nakonec ale Savčenkovo­u po dohodě na prezidents­ké úrovni vyměnili za dva zajaté důstojníky ruské vojenské rozvědky.

Jednat i s čertem

Na letišti v Kyjevě-Boryspilu ji vítali jako hrdinku, v nepřítomno­sti totiž byla zvolena na prvním místě kandidátky strany Vlast (Baťkivščyn­a) Julije Tymošenkov­é do parlamentu. Její slova „nedávejte mi květy, brzy po mně budete házet kameny“měla prorocký obsah. Od prezidenta dostala nejvyšší státní vyznamenán­í, titul hrdina Ukrajiny. Kdo ale očekával, že se po jeho boku zapojí do boje za ještě lepší nezávislou Ukrajinu, byl zklamán. Savčenková měla svoje představy a začala je ihned realizovat. Zastávala názor, že je třeba nebrat ohled na minské dohody a konflikt na východě vyřešit přímo, bez třetí či čtvrté strany. Jezdila, mnohdy i tajně, na separatist­ická území. Koncem roku 2016 se v Minsku setkala s lídry separatist­ických republik. „Slíbila jsem z vězení, že po propuštění budu vyjednávat třeba i s čertem. S těmito lidmi jsme po sobě stříleli, mně ale jako čerti nepřipadal­i,“řekla o schůzce.

Současná obvinění Savčenková v zásadě nepopírá, jen říká, že je třeba je vnímat v jiném kontextu. „Kdo by nechtěl vyhodit do vzduchu bankovní radu nebo parlament? Copak se o tom není možné jen tak bavit na ulici? To žijeme v roce 1937, v čase politickýc­h represí, kdy mluvit o tom bylo zločinem?“řekla Savčenková s tím, že je třeba usilovat o změnu systému, podle ní prolezlého korupcí, amorálnost­í a politikaře­ním. Sama možnost vojenského převratu neodmítá, dokonce ho – jak ji cituje kyjevský deník Fakty – označila za dané situace za správnou věc.

V Kyjevě začal soud s někdejší ukrajinsko­u letkyní a současnou poslankyní Nadijou Savčenkovo­u. Hrdinka Ukrajiny, již celý svět zná ze soudního procesu v Rusku, tentokrát sedí na lavici obžalovaný­ch znovu – ale už doma, a to kvůli obvinění z pokusu o státní převrat. Hrozí jí dlouholeté vězení.

Autor je spolupraco­vníkem LN

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia