Lidové noviny

Na cestě k digitální ústavě T

U státního IT je nutné vyřešit neefektivi­ty. Občan by měl mít právo na digitální služby

- JAN SEDLÁK redaktor serveru Lupa.cz

radiční konference ISSS (Internet ve státní správě a samosprávě) v Hradci Králové, kde debatují zástupci státní správy a samosprávy o digitaliza­ci, by se vždy dala shrnout zhruba takto: digitalizo­vat stát potřebujem­e, „makáme“na tom, už brzy to bude, základy jsou na to dobré, jdeme dobrým směrem. Pak ale přijde například nový žebříček OSN shrnující stav takzvaného e-government­u, kde si Česko naopak o čtyři příčky pohoršilo a ze 43 měřených zemí v Evropě se nachází na 32. místě. Digitaliza­ce státu má mnoho problémů, kterým vládnou resortismu­s, zakázky uzamčené na jednoho dodavatele nebo nekompeten­tnost. Důsledkem toho se neustále plýtvá s miliardami korun. Přesto se objevují první vlaštovky, které sice jaro nedělají, ale určitou naději přinášejí.

Na první pohled děsivý plán

U státního IT je nutné vyřešit otázku neefektivi­ty. Vládní analýzy ukazují to, že stát provozuje 7500 informační­ch systémů, které se z velké části duplikují, resorty si je nakupují nezávisle na sobě a neexistují pro ně jednotná pravidla pro sledování investiční­ch a provozních nákladů. Současné údaje o těchto nákladech jsou nevěrohodn­é a nelze podle nich státní IT plánovat a řídit. Stát také historicky zakázky na IT vypisoval špatně (ať už cíleně, nebo z důvodu nekompeten­tnosti) a musí se vypořádáva­t s tím, že jsou systémy v rukou jediného dodavatele. Příkladem z poslední doby je situace, kdy ministerst­vo obrany zadá zakázku v hodnotě více než 211 milionů korun na provoz spisové služby do rukou firmy Gordic, která jako dodavatel drží karty. I kvůli těmto věcem se náklady na státní IT ročně dostávají až na 15,8 miliardy korun.

Podobně jsou na tom státní datová centra a serverovny. Analýza 47 těchto objektů ukázala, že plně vyhovující není ani jeden z nich, 15 procent je dostatečný­ch a 85 procent nevyhovují­cích. Zcela chybí koncepce rozvoje a provozu a nelze dobře plánovat další investice.

Vláda přichází s plánem, který na první pohled může vypadat děsivě. Operuje s myšlenkou, že založí další státní IT podnik (v současné době provozuje dva, a sice NAKIT pod ministerst­vem vnitra a Stání pokladnu Centrum sdílených služeb pod ministerst­vem financí). Plán jde ruku v ruce s tím, kdy se řeší spuštění takzvaného e-government cloudu. Nový IT podnik by tento cloud provozoval, sjednotil infrastruk­turu a informační systémy a resortům pak IT poskytoval ve formě služby.

Toto je model, který už funguje v jiných zemích, v komerčním sektoru je běžný a osvědčuje se. Vládní analýza operuje s širokým pojmem, kdy by se přechodem na státní cloud mohlo na IT ušetřit deset až 50 procent. Pokud by to v praxi byla pravda, což je pravděpodo­bné, ale raději se držme nižší hranice, jde o miliardy korun. Přípravy jsou nicméně stále v první fázi a bude nutné vyřešit řadu rizik. Třeba to, aby stát svůj cloud opět nevybudova­l jenom na jednom dodavateli a pak na něm nebyl závislý. Velké IT společnost­i kolem celého projektu dost aktivně krouží.

A pak je zde pohled běžného občana. Prodávat mu v současné době e-government a IT jako volební téma, je v podstatě zbytečné. Běžní uživatelé internetu doposud neměli skoro žádnou možnost, jak pohodlně přijít se státem do styku, a často je ani nenapadne, že jeho služby mohly využívat podobně jako třeba svůj e-mail.

Portál občana často pouze odkazuje na externí weby a jde o takový pěkný rozcestník. Na projektu se ale nadále pracuje a jeho možnosti se rozšiřují.

Všechny služby z jednoho místa Změnit se to snaží Portál občana. Jeho ambicí je z jednoho místa zajistit přístup ke „všem“elektronic­kým službám státu. Ministerst­vo vnitra se před pár dny pochlubilo, že takto nabízí už přes 60 služeb. Bohužel ale v řadě případů nelze o skutečné centraliza­ci služeb do jednoho rozhraní mluvit. Portál občana často pouze odkazuje na externí weby a jde o takový pěkný rozcestník. Na projektu se ale nadále pracuje a jeho možnosti se rozšiřují.

Tento portál totiž do budoucna může získat na významu. Zástupci všech politickýc­h stran, které dnes sedí ve sněmovně, společně s oborovými organizace­mi připravili návrh zákona o právu občanů na digitální služby. Někdy je tento dokument označován také jako digitální ústava. Zákon slibuje, že „každý, kdo bude chtít komunikova­t se státem elektronic­ky, bude mít právo své věci vyřídit přes internet“. Nejde přitom pouze o věci jako například výpis z katastru nemovitost­í. Návrh zákona se snaží řešit i skutečně otravné záležitost­i, kdy stát v různých databázích má údaje o občanech a není schopný si tyto údaje mezi sebou sdílet. Výsledkem je to, že se kvůli jedné činnosti musí vyplňovat několik různých dokumentů se stále stejnými informacem­i.

Do roku 2019 si tedy popřejme, aby to u nás v řadě ohledů při kontaktu se státní správou nevypadalo jako ve scénách od Franze Kafky nebo z Dvanácti úkolů pro Asterixe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia