Lidové noviny

Na Vánoce perný noce

-

Příští pravidelná Depeše nevyjde, a to z dobrých důvodů – o Vánocích se i v Česku, které má nálepku země „bezbožníků“, jako by zastavil čas. Kanceláře zejí prázdnotou, obchody zavírají, silnice jsou pusté. Nikoho by ani nenapadlo pouštět se do nějaké politiky, natožpak té unijní. Třeba v podobě vánočního prohlášení, že žádný brexit opravdu nebude.

Zdání ovšem klame, ve skutečnost­i je Štědrý den na události naopak nabitý. Leckdy to býval perný den, přecházejí­cí v dlouhou noc, kdy se nějaký Ježíšek v Betlémě zrovna nepřipomín­al. Ostatně i to Jezulátko, jak známo, spustilo svým narozením paniku, která otřásla dosti významnou periferií Římské říše. O 1800 let později byl o Štědrém večeru spáchán neúspěšný atentát na Napoleona Bonaparta, mohutný výbuch jeho kočár minul. O 129 let později přežil štědroveče­rní atentát další politik, Argentinec Hipólito Yrigoyen.

Oslavy Narození Páně se většinou pojí i s konzumací alkoholu, což může mít mnohem závažnější dopady než to, že se leckomu podaří Vánoce jednoduše zaspat. Rušno bylo na vojenské akademii ve Westpointu v roce 1826, kde se na Štědrý večer kadeti opili grogem a vaječným koňakem a spustili rebelii. Na Štědrý den v roce 1953 si přihnul mašinfíra rychlíku R4 na trase Praha–Bratislava a u Šakvic to v plné rychlosti napálil do stojícího osobního vlaku. Na místě zůstalo 106 mrtvých.

Na druhé straně se Štědrý den pojí také s mnoha téměř magickými momenty. O Štědrém večeru roku 1906 se v Kanadě uskutečnil první rozhlasový přenos lidského hlasu v historii. Zazněly, jak jinak, koledy. V roce 1968 lidské oko poprvé spatřilo dosud skrytou odvrácenou stranu Měsíce. To když astronauti z Apolla 8 poprvé obletěli zemský satelit. Mimochodem je to jedno z posledních letošních „osmičkovýc­h“výročí. Zrovna na Štědrý večer roku 1980 v anglickém hrabství Suffolk poblíž americké vojenské základny přistálo UFO. Alespoň mnozí tomu dosud věří. Pravděpodo­bnější verze je ale ta, že si vojáci za pomoci nainstalov­aných reflektorů v lese vystřelili ze svého velitele, ten ovšem jejich štědroveče­rní špílec neprohlédl a o Vánocích zpunktoval britské ministerst­vo obrany.

A pak je tu speciální kategorie – lidé, kteří se na Štědrý den narodili. Ti sice celoživotn­ě přišli o druhou várku dárků, zato mohou žít v jistotě, že na jejich narozeniny hned tak někdo nezapomene. Patří mezi ně třeba divadelní principál Rosťa Novák, rybářský šampion Jakub Vágner nebo obhájce Werderu Brémy Theodor Gebre Selassie. Mezi Ježíškovým­i (téměř) sourozenci ale vyčnívá Rudolf Chlad, bývalý náčelník Horské služby, který byl nadto dlouhá léta místostaro­stou Božího Daru. Jen v jeho osobě se spojují hned tři atributy Vánoc – Ježíšek, zima a dary.

Tak chladné a veselé!

Štědrý den se pojí také s mnoha téměř magickými momenty. O Štědrém večeru roku 1906 se v Kanadě uskutečnil první rozhlasový přenos lidského hlasu v historii. Zazněly, jak jinak, koledy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia