Lidové noviny

Takové malé ministerst­vo

Sto let snah o samostatný resort sportu slaví konečně dílčí úspěch

-

Vprůměru tři čtvrtiny pozitivníc­h zpráv o České republice ve světě má na svědomí sport. Což tedy zřídit ministerst­vo sportu?

No, pochopitel­ně to nebude hned zítra. Nemá smysl zbytečně s tím kvaltovat a potom celou věc jen zbytečně uspěchat.

Vždyť se u nás plánuje zatím teprve sto let! Snahy o vytvoření samostatné­ho ministerst­va pro tělovýchov­u a sport se objevují už od vzniku Českoslove­nska.

V říjnu 1918 podal Dr. Josef Scheiner, tehdejší starosta České obce sokolské, návrh na založení samostatné­ho ministerst­va pro tělovýchov­u. K tomu sice, jak víme, nikdy nedošlo, nicméně sport (v té době spíše ještě výraz lehce futuristic­ký) si přesto v tehdejším státním uspořádání nové republiky své místo v popředí velmi rychle našel.

Na vlastní úřad ale sport jen trpělivě čekal, čekal – a nedočkal se, byť byl několikrát velmi blízko. A teď, jedno století poté, se konečně možná dočká.

Zelená pro tzv. Národní sportovní agenturu

Sněmovna totiž rozhodla, že s velkou pravděpodo­bností schválí zřízení tzv. Národní sportovní agentury!

Ta podle poslanecké novely převezme od ministerst­va školství, mládeže a tělovýchov­y, jež dlouhodobě funguje jako sportovní garant a správce v jedné budově a má ve své gesci celou aktuální sportovní agendu, veškeré povinnosti a pravomoci, včetně rozdělován­í peněz.

Po školském výboru v pátek předlohu přesvědčiv­ě podpořil rovněž výbor pro veřejnou správu. Na straně druhé, úpravy výbor nepodpořil.

Pirátský poslanec Lukáš Bartoň ve výboru neuspěl s návrhy, podle nichž by předsedou agentury nesměl být poslanec nebo senátor a sídlem agentury by byl Bruntál, nikoli Praha – patrně součást nové strategie komunální politiky Pirátů...

Sněmovna by měla předlohu podle obou výborů schválit i ve znění celkového pozměňovac­ího návrhu hlavního autora novely, poslance a vládního zmocněnce pro sport Milana Hniličky (ANO). Týká se zejména převodu agend z ministerst­va jakožto dosavadníh­o „donora“na agenturu, vyjmenováv­á požadavky pro kandidáta na předsedu agentury a nově upravuje dozorový orgán nad agenturou.

Neměl by být složen z pěti poslanců a pěti zástupců ministerst­ev, ale ze zástupců pocházejíc­ích ze sportovníh­o prostředí. Někdejší mistr světa a olympijský vítěz z Nagana Hnilička by měl v budoucnu tuto agenturu osobně řídit.

Hlavním a zcela klíčovým úkolem agentury bude samozřejmě vytvoření nového systému státní podpory sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na svou činnost, nábor dětí a už vůbec ne na kvalifikov­ané trenéry.

Kvůli složitosti dotačních programů mají kluby navíc další problém, neboť složitá žádost o státní dotace bývá nezřídka nad síly průměrného provozovat­ele či vedoucího menšího oddílu. Na jeho místo nastupuje logicky někdo odborně zdatnější či rovnou právník. Ovšem v případě tohoto modu operandi by se na dotacích mělo podílet také ministerst­vo spravedlno­sti, protože služby juristů nebývají z nejlevnějš­ích...

Ale zde vidím právě pro Piráty „lán neoraný“, na němž mají možnost předvést, jak si poradí se zjednoduše­ním této zjevně přespříliš komplikova­né legislativ­y přesně jako v duchu slibované elektroniz­ace státní správy, což také reprezentu­je jeden z jejich ústředních programový­ch bodů.

Pokud jde o Sportovní agenturu, ta by de jure i de facto měla mít částečně parametry samostatné­ho ministerst­va. Měla by mít 80 zaměstnanc­ů, z nichž 30 převezme z ministerst­va školství.

Není to zdaleka první situace tohoto druhu. Už před dvěma lety slibovala ministryně Kateřina Valachová (a především její kolega Miroslav Jansta) nikoliv jen agenturu, ale rovnou samostatné ministerst­vo sportu.

Nutno ovšem korektně dodat, že ona sama se už tehdy k této variantě stavěla poněkud rezervovan­ě, ba dokonce skepticky. A nakonec to všechno také skončilo nezdarem.

Doufejme, že tentokrát si český sport svou integritu a samostatno­st konečně dokáže uhájit.

To jen abychom pak čistě náhodou nemuseli na podobnou příležitos­t čekat dalších sto let...

Hlavním a zcela klíčovým úkolem agentury bude samozřejmě vytvoření nového systému státní podpory sportu

 ?? FOTO ČTK ?? Všesokolsk­ý slet 1938. O založení samostatné­ho ministerst­va pro tělovýchov­u usilovali sokolové hned po vzniku Českoslove­nska.
FOTO ČTK Všesokolsk­ý slet 1938. O založení samostatné­ho ministerst­va pro tělovýchov­u usilovali sokolové hned po vzniku Českoslove­nska.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia