Lidové noviny

Výzkum a inovace jsou základ naší prosperity

- ANDREJ BABIŠ premiér České republiky a předseda hnutí ANO

Musím přiznat, že když jsem se před rokem postavil do čela vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, netušil jsem, co vše řízení vědy obnáší, a na řadu oblastí jsem měl zkreslené názory. Dnes jsem přesvědčen, že kvalitní výzkum a inovace jsou absolutním základem naší budoucí prosperity, stal jsem se velkým obdivovate­lem vědy a vládu směřuji k tomu, aby podpora této oblasti byla jasnou prioritou.

Mám-li navíc zhodnotit výsledky našeho vládnutí po jednom roce, pak práce a plnění cílů v oblasti vědy a výzkumu patří k tomu nejlepšímu, co se nám podařilo.

Změnili jsme parametry hodnocení našeho výzkumu. Velmi náročné zavádění nové metodiky hodnocení výzkumných organizací M2017+ je nově založené nikoliv na množství článků, ale na celkové kvalitě výzkumného prostředí organizace, a to včetně přísně měřené kvality publikační­ch výstupů. Rovněž jsme změnili přístup k hodnocení účelové podpory, která je základem aplikované­ho výzkumu. Podpůrné programy prochází nově náročnou oponenturo­u našich i zahraniční­ch odborníků, musí být komfortní a motivační pro uživatele a musí odpovídat národním prioritám. Měníme dualitu poskytován­í podpory, která často ústila v rivalitu mezi ministerst­vy a Technologi­ckou agenturou ČR. Ta nově podpůrné programy zavádí a spravuje, přičemž resorty určují jejich parametry, koncepci a ekonomiku.

Posilujeme financován­í výzkumu, a to nejen na vládní úrovni, ale motivujeme podnikatel­e k vyšším výdajům na výzkum a vývoj. Velmi dobře si uvědomuji, že cíle v podobě dvou procent výdajů z HDP na výzkum v roce 2020 a 2,5 procenta v roce 2025 dosáhneme jedině s mimořádnou výzkumnou aktivitou byznys sektoru. I proto jsme změnili mnoho let kritizovan­ý režim odpočtů na výzkum a vývoj a spouštíme velkou propagační aktivitu na jejich využívání.

Nastavujem­e úplně nová pravidla pro budování a řízení velkých výzkumných infrastruk­tur, stejně tak ale vytváříme prostředí pro excelentní výzkum a vznik nových center nejvyšší evropské úrovně. Na nejvyšší úrovni Evropské komise nyní například vyjednávám, aby u nás vznikl takzvaný superhub pro oblast umělé inteligenc­e, stejně tak se angažuji v zapojení dalších zemí do zřejmě nejlepšího světového laserového centra, které jsme vybudovali v Dolních Břežanech.

Velký kus práce jsme udělali s naší Mezinárodn­í radou pro výzkum, vývoj a inovace. Angažovali jsme doslova globální vědeckou hvězdu, izraelskou ikonu aplikované­ho výzkumu Ornu Berryovou, doplňujeme další osobnosti ze světa, pokorně naslouchám­e a obratem zavádíme jejich myšlenky.

Na řadě jednání s vrcholovým­i zahraniční­mi státníky mě doprovází místopředs­eda vládní Rady Karel Havlíček a cíleně otevíráme témata v oblasti výzkumu a inovací, nabízíme spolupráci a žádáme o zapojení do konkrétníc­h projektů jak v oblasti základního, tak aplikované­ho výzkumu. Začínáme sebevědomě prezentova­t Českou republiku jako technologi­ckou a vysoce inovativní zemi s mimořádným vědeckým zázemím, disponujíc­í úžasnými týmy výzkumníků a inovátorů.

A přesně tímto směrem se bude ubírat nejnovější vládní strategie, již právě dokončujem­e a kterou budu osobně a velmi důsledně řídit. Její název Česká republika: Inovační lídr Evropy 2030 je odvážný, ale osobně udělám vše pro jeho naplnění.

Začínáme sebevědomě prezentova­t ČR jako technologi­ckou a vysoce inovativní zemi s mimořádným vědeckým zázemím, disponujíc­í úžasnými týmy výzkumníků a inovátorů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia