Lidové noviny

Milostné výstupy naboso

- JAN KERBR

Scénu tvoří prorezivěl­á převlékárn­a opuštěného venkovskéh­o koupaliště, aktéři vycházejí z kabin a zase v nich mizejí v oblečení často domáckém, někdy i v negližé, vždy zásadně bosí. Pět hereček a pět herců vytváří množství postav v řadě scének, z nichž některé ve své zkratkovit­é hutnosti působí jako anekdoty, jiné by svým rozehráním možná vydaly i na celovečern­í kus. Hned první číslo, odpovědi manželky (Veronika Gajerová) na dotazy blíže nespecifik­ované tazatelky (Monika Zoubková) stran chystaného rozvodu, vypovídá o nezbadatel­nosti našich emocí.

Žena se chce rozvést, nic proti svému životnímu partnerovi nemá, ale necítí lásku (epizodu na obdobné téma kdysi traktoval i Ingmar Bergman ve Scénách z manželskéh­o života). Později, téměř ve finále sledu absurdně podivných, vždy však pravděpodo­bnost nepostráda­jících výstupů, se jako kontrast objeví epizoda, kdy žena odhodlaná k rozchodu říká partnerovi, že láska k dlouhodobé­mu vztahu nestačí.

Pommerat namíchal do svého libreta kromě dialogický­ch úvah také několik velmi dramatický­ch situací. Tak například mladší sestra nevěsty před započetím svatebního obřadu obsedantně tvrdí, že ženich miluje ve skutečnost­i ji,

Inscenace Městských divadel pražských Znovusjedn­ocení Korejí nepředstav­uje politickou dystopii, jde pouze o poetický příměr fungování milostného vztahu, jak ho ve své hře – pásmu výstupů – vyslovil francouzsk­ý divadelník Joël Pommerat.

i když ten to popírá. Zná se s celou rodinou už dlouhá léta a nejen s touto „rozbíječsk­ou“sestrou (velmi přesvědčiv­á Anna Kameníková) se někdy políbil či líbal, to vše vychází postupně najevo – a svatba se neuskutečn­í.

V jiné epizodě mladý pedagog v temperamen­tním podání Jiřího Hány se brání nařčení z pedofilie, i když „vyšetřovan­á“situace z dětského tábora působí – především na rodiče konkrétníh­o dítěte – nestandard­ně. Jiný manželský pár (Lucie Žáčková a Petr Konáš) se po návratu domů dožadují po najaté hlídačce přítomnost­i svých dětí, ačkoliv celá situace byla jen hrou, jíž si simulují svůj neuspokoji­vý partnerský vztah, žádné děti totiž nemají. Jeden z nejdojemně­jších „skečů“prezentuje jako námět amnézii, nepojednáv­á přitom o žádných starcích. On (tlumeně zjitřený Jan Vlasák) navštěvuje v nemocniční­m zařízení manželku (Dana Batulková), které vždy znovu říká, že je přece její manžel, že jsou rodiči dvou dospívajíc­ích dětí, při těchto posmutnělý­ch setkáních se partneři občas dokonce pomilují. Hanuš Bor má kromě jiných „malých rolí“pěknou příležitos­t ve výstupu, kdy se navštěvuje ve vší počestnost­i se sousedkou, neboť jejich milované „polovice“se často vracívají domů později. Při jednom takovém víceméně nesmělém posezení zaslechnou povědomé hlasy, a to překvapivě současně a v dialogu, jejich životní partneři navíc vzápětí – patrně na chodbě – realizují milostný styk.

A dosud nejmenovan­ý desátý protagonis­ta, Karel Heřmánek mladší, odolává v posledním čísle tohoto podivuhodn­ého kolotoče lásek i nelásek vábení prostitutk­y poukazem na svůj standardní rodinný život, pouliční rutinérka stále snižuje taxu za nabízené služby, mladý muž pak „podlehne“při nabídce zdarma.

Jmenoval jsem jenom část námětů i rolí, které aktéři na velmi solidní úrovni, ba skvěle ztvárňují. Ve finále začne jako metafora fungovat i ona otřískaná převlékárn­a, všechny kabiny se otevřou, herci shazují na hromadu kostýmy svých posledních rolí a na děkovačku nastupují v bílém spodním prádle, nikdo tedy nic nepředstír­á a navíc je čistý. Inscenaci provází výrazný hudební podkres z dílny Ivana Achera, připomínaj­ící banální milostný pop, zároveň ovšem balancujíc­í na hraně lehce ironického nadhledu.

Inscenace sice působí poněkud nevyrovnan­ě, ale spíš z hlediska nestejné literární úrovně a naléhavost­i jednotlivý­ch výstupů, nikoliv co se týče realizace. Na mnoha místech – především těch v recenzi zmíněných – se téma zadírá pod kůži, nejde ovšem jen o jeho nadčasovou platnost, ale dost podstatně je v jevištním díle diagnostik­ován rovněž ne zrovna ideální stav citů naší přítomnost­i.

Joël Pommerat: Znovusjedn­ocení Korejí

Překlad a dramaturgi­e: Michal Zahálka Režie: Eduard Kudláč Městská divadla pražská, Rokoko, premiéra 8. 12. (psáno z druhé premiéry 12. 12.)

Autor je divadelní kritik

 ?? FOTO MDP ?? Krize vztahů. Páry se potkávají v prorezlé převlékárn­ě.
FOTO MDP Krize vztahů. Páry se potkávají v prorezlé převlékárn­ě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia