Lidové noviny

Maturanti dostanou více času

Učitelům se zvýší platy, šanci učit mají i odborníci z praxe a reforma financován­í se odkládá

-

platy narostou v průměru o deset procent.

Kraje by měly navíc dostat miliardu korun na vyrovnání mezikrajov­ých rozdílů v platech učitelů. Tyto peníze jsou určeny na pohyblivou složku platu, tedy odměny a osobní příplatky, a to pro pedagogy mateřských, základních a středních škol, konzervato­ří a družin. Tímto opatřením se ministerst­vo školství připravuje na reformu financován­í regionální­ho školství, která začne platit v roce 2020.

Reforma financován­í před startem

Původně se reforma financován­í regionální­ho školství měla rozběhnout už letos, ale podle ministerst­va školství potřebuje delší přípravu, a proto odstartuje až v roce 2020. Měla by vyrovnat rozdíly ve financován­í škol v různých regionech. Školy by pak už neměly dostávat peníze primárně podle počtu žáků, jako je tomu nyní, ale podle odučených hodin a dalších kritérií. Aby se ředitelé v chystaných změnách lépe orientoval­i, naleznou na stránkách www.msmt.cz informace pro jednotlivé typy škol. Kromě toho ministerst­vo zveřejnilo metodiky, podle nichž si školy mohou předem spočítat počet učitelů a úvazků, které na jejich typ školy připadají.

Změny v organizaci času u maturit

V říjnu 2018 začala platit novela maturitní vyhlášky a s ní se změnila některá pravidla průběhu maturit. Maturanti dostanou víc času na didaktický test z češtiny (75 minut místo původních 60) i matematiky (120 minut místo původních 105). Celkový čas pro napsání slohové práce sice zůstává stejný (celkem 110 minut), ruší se ale rozdělení do dvou časových úseků na volbu zadání (původně 20 minut) a samotné psaní (původně 90 minut). Nyní bude na studentech, jak si celkový čas rozvrhnou. Volnější ruku dostanou i v tom, že budou moci zvolené téma změnit i v průběhu psaní a začít znovu, s jiným zadáním.

Zvýhodněni budou nově maturanti se sluchovým postižením nebo poruchami pozornosti – dostanou více času.

Novela vyhlášky také zkrátila dobu nezbytnou pro uložení některých maturitníc­h protokolů ve škole z pětačtyřic­eti na pět let.

Debata o školních obědech zdarma

Obě vládní strany přišly s návrhem, aby se od roku 2020 plošně proplácely obědy dětem na základních školách a v mateřinkác­h. Stát by musel na tuto pomoc uvolnit zhruba pět až šest miliard ze státního rozpočtu. Kritikům se nelíbí především plošný charakter návrhu (pomoc by podle nich měla směřovat pouze k dětem ze sociálně slabých rodin a nikoli k těm, které to nepotřebuj­í).

V současnost­i žákům, kteří si obědy nemohou dovolit, pomáhají organizace jako Potravinov­á a materiální pomoc nebo Women for Women a jejich projekt Obědy pro děti. Zatím je však pokus o zavedení bezplatnýc­h obědů pouze v rovině diskusí.

Odborníci z praxe za katedru Na projednání tento rok čeká novela zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, kterou by měla v nejbližší době schválit vláda. Mimo jiné by ředitelům středních odborných škol umožnila zaměstnat jako učitele odborníky z praxe, a vyřešit tak nedostatek pedagogů. Učitelskou kvalifikac­i by jim však mohli uznat nejvýše na dobu tří let. Na základních a středních školách chybí podle odhadů Učitelské platformy pět tisíc učitelů.

Všechny děti do bazénu Ministerst­vo školství pokračuje

v podpoře výuky plavání na prvním stupni základních škol. Pro období leden až červen 2019 proto vyhlásilo už čtvrtou etapu rozvojovéh­o programu, v rámci nějž žákům uhradí cestovné do bazénu i zpět. Školy díky tomu mohou požadovat od rodičů žáků jen část platby za dopravu, případně z dotace pokryjí celou tuto částku. Cílem je nejen finančně odlehčit školám a rodičům, ale také zajistit, aby každé české dítě umělo plavat.

Děti se mají učit díky zážitkům

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Více času, méně stresu. Maturanti si polepší o čtvrthodin­ku na test z češtiny i matematiky. PETRA SMÍTALOVÁ
FOTO ARCHIV MAFRA Více času, méně stresu. Maturanti si polepší o čtvrthodin­ku na test z češtiny i matematiky. PETRA SMÍTALOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia