Lidové noviny

Chystá se obrušování hran

- ŠKOLA Radky Kvačkové

kolství čekají změny, ale není třeba se nějak zvlášť lekat. Vypadá to, že nepůjde o zavádění dalších opatření, ale spíš o redukci toho, co bylo v rozmachu posledních let zavedeno. Ministr Plaga oznámil úmysl zbavit jednotnou část maturity slohů i standardiz­ované ústní zkoušky, takže by zbyl jen didaktický test, mluvčí České školní inspekce Andrys zase naznačil konec přijímacíc­h zkoušek na střední školy z matematiky a češtiny. To proto, že, jak řekl, jejich výsledky vypovídají hlavně o tom, jestli rodiče dokáží dětem zaplatit přípravný kurz. Lepší by podle Andryse byl test studijních předpoklad­ů. Popravdě i ten se dá lépe zvládat po nácviku, ale ne zásadně. Také v inkluzi se čeká něco jako obrušování příliš ostrých hran, o něž se pořezaly takzvané zvláštní školy. Takže uvidíme.

Do stavu před novelizací bývalé ministryně Kateřiny Valachové zamířily rozhodnutí­m sněmovny také přípravné třídy. Ty fungují při základních školách a představuj­í jakýsi mezistupeň mezi mateřskou a základní školou. Děti tam už většinou sedí v lavicích, ale výuka je ještě víc hra než dril. Rodiče do nich mohou posílat děti, které mají odklad školní docházky. Jenomže jsou děti, které odklad nepotřebuj­í, protože se narodily mezi 1. zářím a 31. prosincem, do první třídy ještě nenastupuj­í, ale pro školku už začínají být příliš vyspělé. Právě ty byly teď nějakou dobu jakoby zapomenuté a měly jen dvě možnosti: zůstat v mateřské škole s mladšími nebo jít předčasně do první třídy. Přípravnýc­h tříd tak nejspíš přibude, což se ovšem neobejde bez dalších peněz ze státní kasy. Přitom není vyloučeno, že některé podzimní děti absolvují předškolní přípravu dvakrát. Jednou v mateřské škole, podruhé v přípravné třídě základní školy.

Je skandál, že na ostravské medicíně přijímali uchazeče z protekce. Ze zpráv, které jsme si mohli o tomto případu v minulých dnech číst, lze ale vyčíst ještě jednu smutnou informaci, která je ovšem typická i pro další lékařské fakulty: ta říká, že schopných uchazečů, kteří udělají přísné přijímací zkoušky, je o dost víc než přijímanýc­h (ostatně i ti protekční zkoušku udělali), jen míst na medicínách je málo. Tedy pro studenty, kteří studují v češtině, tudíž bezplatně. Schválně, jestli se poměr platících a neplatícíc­h trochu změní potom, co tyhle školy dostaly od státu zvláštní finanční dotaci.

Existují ale závažnější problémy. Z výzkumu Naval Postgradua­te School (NPS), o kterém informoval web The Guardian, vyplynulo, že ozbrojenýc­h incidentů na školách v USA bylo letos víc než v jiných letech. Počet případů, kdy někdo ve škole mává zbraní, střílí nebo kdy kulka z jakéhokoli důvodu zasáhne školní majetek, se blíží stovce (přesně je to 94). Databáze NPS sahající až k roku 1970 popisuje celkem 1328 incidentů se zbraněmi. Ve 355 případech šlo o eskalaci dřívějšího sporu, 164 incidentů mělo spojitost se zločinecký­mi gangy, ve 150 případech šlo o nehodu, ve 120 o pokusy o sebevraždu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia