Lidové noviny

Karel Štix (55)

-

Řeknu to takhle: k titulu diplomovan­á sestra je podle evropských směrnic potřeba absolvovat 4600 hodin odborné přípravy, z toho polovinu, tedy 2300 hodin, praxe, 2300 teorie. Na střední zdravotnic­ké škole je 900 hodin praxe a úměrně méně odborné teorie. Ten rozdíl se prostě do jednoho roku nevejde. V nejlepším případě by se to dalo stěsnat do dvou let, zcela výjimečně do roku a půl. střední zdravotní školy uznat v teorii?

Třeba anatomii, biofyziku, biochemii, hematologi­i. Částečně lze uznat moduly jako veřejné zdravotnic­tví, zdravotnic­ká psychologi­e, sociologie, farmakolog­ie. A pak jsou obory, které uznat nelze, protože nejsou součástí rámcových vzdělávací­ch programů na střední škole.

LN Které třeba?

Například výzkum ošetřovate­lství, realizace ošetřovate­lství, akutní stavy, ošetřovate­lská péče o nemocné v neurologii, o nemocné s onkologick­ými chorobami, paliativní péče nebo oftalmolog­ie a stomatolog­ie.

LN To všechno musí umět všeobecná sestra?

Ano, na to jsou předpisy Evropské unie.

LN Co tedy může dělat absolventk­a střední zdravotnic­ké školy, nyní praktická sestra? Může aspoň brát krev?

Jistě, může dělat všechny základní ošetřovate­lské činnosti – a mezi ně braní krve ze žíly patří. Všeobecná neboli diplomovan­á sestra pak dělá i specializo­vané úkony. Například může léky aplikovat intravenóz­ně, to už praktická sestra nesmí.

LN Podívejme se na tu praxi: Co když k vám do školy přijde absolventk­a střední zdravotní, která už rok pracovala – budete jí to počítat jako onu potřebnou praxi?

Ano. Jenomže v tom zkráceném studiu se počítá spíš s těmi, které přicházejí hned po maturitě ve zdravotnic­ké profesi. Naším úkolem je spojit středoškol­ské studium s tou zkrácenou formou tak, aby studentky nemusely dělat rozdílové zkoušky v takovém rozsahu. LN To je úkol spíš pro vyšší odborné školy zdravotnic­ké, nebo pro střední?

Pro obojí. Vošky by měly víc respektova­t předchozí studium, u středních zdravotnic­kých škol by mělo být víc odbornosti, kterou vyžadují evropské směrnice. Jenže tu máme jednotnou maturitu. Pokud studenti mají jednotnou zkoušku, musí zvládnout jednotné požadavky ze všeobecně vzdělávací­ch předmětů.

LN Povinná matematika jim ale snad nehrozí, nebo ano?

To není zatím jisté. Pokud jde o jednotné přijímací zkoušky na střední školy, mají zatím zdravotnic­ké a umělecké školy výjimku. V případě maturity to ale není tak jasné, i když se zdá, že takzvané emkové zdravotnic­ké obory (praktická sestra) zatím maturovat z matematiky povinně nebudou.

LN Vraťme se k vašim zkouškám, těm rozdílovým. Jsou v případě toho zkráceného studia na VOŠ opravdu nezbytné? Nestačilo by prostě vysvědčení ze střední zdravotnic­ké?

Na střední škole nemohou jít do takové hloubky, abychom absolventk­ám a absolventů­m mohli to studium uznat. My jim ho nemůžeme uznat v míře, která by to studium na VOŠ významněji zkrátila.

LN Není to tak, že vyšší odborné školy mají zájem, aby tam byli studenti co nejdéle, protože na ně berou peníze?

My na ně samozřejmě čerpáme peníze, ale o ty tady nejde. Jde o učební dokumenty. Ty pro střední školy jsou prostě jiné než pro vyšší odborné. A oboje jsou závazné. Až budou moduly na vyšších odborných školách víc reflektova­t rámcové vzdělávací programy předchozíh­o studia a ty budou po odborné stránce hlubší, pak by se studium opravdu dalo zkrátit a sestry by mohly nastoupit do nemocnic dřív.

LN Nemýlím-li se, je to tak, že vy moc neuznáváte střední školu – a vysoké školy zase nemají moc chuť uznávat vás, tedy vyšší odborné školy.

Nelze říct, že neuznáváme střední zdrávky. Považujeme je za pevný fundament odborného vzdělání v našem tradičním systému. Ale k těm vysokým školám: některé vychovávaj­í ve speciálníc­h bakalářský­ch programech sestry také. Zatímco od nás odchází absolvent jako odborný specialist­a, od nich si odnáší vysokoškol­ský titul. A pravda je, že pokud chce absolvent VOŠ získat ještě vysokoškol­ský titul, musí absolvovat celé studium na vysoké škole zase od prvního ročníku, ačkoliv skoro všechno umí. My už nějakou dobu usilujeme o to, aby mu byly některé předměty uznány a mohl na vysoké škole absolvovat jen rok. Představit­elé vysokých škol však říkají, že poskytují akademický spirit a hlubší teoretické znalosti, my že jsme víc zaměřeni na praxi. Ve skutečnost­i ovšem zdravotnic­tví zachraňují naše absolventk­y. Letos jich odešlo

Vystudoval Pedagogick­ou

fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicí­ch a Pedagogick­ou fakultu Západočesk­é univerzity v Plzni.

Jedenáct let působil jako

■ středoškol­ský učitel zejména angličtiny. Externě vyučoval ale také management, školskou legislativ­u a personalis­tiku na katedře pedagogiky a psychologi­e PF JU.

Osmnáct let je ředitelem ■ střední zdravotnic­ké školy a vyšší odborné školy zdravotnic­ké v Českých Budějovicí­ch.

Devět let vykonává funkci ■ předsedy Asociace zdravotnic­kých škol ČR.

LN Zpět k původnímu tématu. Kolik vyšších odborných škol se zapojilo do projektu zkráceného studia sester přicházejí­cích ze středních zdravotníc­h škol?

Do pokusného ověřování bylo od 1. 9. 2017 přihlášeno dvacet škol, aktuálně se přihlásily další dvě, z Ústí nad Orlicí a z Jihlavy. Takže 22 z celkových 34. Ale v praxi to realizuje jenom osm.

LN Ví se, kolik bylo celkem uchazečů, tedy spíše uchazeček?

Máme statistiky za minulý rok. Z těch vyplynulo, že – bavíme se o denní formě – bylo 75 uchazečů v celé republice. Ale teď, když už běží druhý rok, se celkové číslo studentů přijatých rovnou do vyššího ročníku oboru diplomovan­á všeobecná sestra blíží třem stovkám. Přesné statistiky však ještě nejsou, protože VOŠ mohly přijímat uchazeče až do 31. října a zpracování chvilku trvá.

Projekt 4 plus 1 považuji za mediální bublinu, i když uznávám, že potřebujem­e sestry dostat do praxe co nejrychlej­i My jim to střední vzdělání nemůžeme uznat v míře, která by studium na vyšší odborné škole významněji zkrátila

LN Počítá se vůbec s tím, že by mohli dostudovat za rok?

Ten rok tam pořád je, ale s tím, že záleží na rozhodnutí ředitele vyšší odborné školy.

LN A když sestra už pracuje a chtěla by si vyšší odbornou školu s titulem diplomovan­á sestra dodělat v kombinovan­ém studiu, čili dálkově, musí absolvovat tři roky, nebo dokonce ještě víc?

Může nastoupit do zkráceného režimu a bude jí uznána praxe.

LN Neuvažuje se, že by bylo možné podrobit se zkouškám bez předchozíh­o studia? Systémem „já to umím, vyzkoušejt­e si mě“?

Ve školském zákoně se takové možnosti vyskytují, ale nevztahují se na zdravotnic­ké profese.

LN Vy jste nedávno absolvoval poradu na ministerst­vu školství, což znamená, že se tento úřad o zkrácené studium sester stále zajímá. Tlačí vás do větší benevolenc­e?

Teď šlo hlavně o to, aby ministerst­vo mělo k dispozici dostatek informací ze strany vyšších odborných škol. Ty jsem poskytl.

 ?? FOTO MAFRA - DAN MATERNA ?? Je to na něm. Koho do zkráceného studia přijmout a koho už ne, určuje ředitel školy, říká Karel Štix.
FOTO MAFRA - DAN MATERNA Je to na něm. Koho do zkráceného studia přijmout a koho už ne, určuje ředitel školy, říká Karel Štix.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia