Lidové noviny

Dítě na vlastní pohon

Proč svěřit svým potomkům více kontroly nad životem, vysvětlují autoři William Stixrud a Ned Johnson v knize, z níž přinášíme dnešní ukázku

-

Vědí, že je potřeba ráno vstát a obléct se. Vědí, že je důležité dělat domácí úkoly. Jenže pociťují tlak, i když to možná nedávají najevo. Mají-li s těmito povinnostm­i potíže, naše otravování jim s nimi určitě nepomůže, jen tím jejich odpor zvýšíme. Trik je v tom, abychom jim dali dost volnosti přijít na to, jak si své povinnosti splní. Kdybychom měli možnost své děti kontrolova­t a vypiplat přesně do své vysněné podoby, možná bychom byli méně ve stresu, jenže: děti by sice byly pod kontrolou, ale postrádaly by pocit kontroly.

Proč nebýt manažerem dítěte Budeme psát o důležitých poznatcích z výzkumů v neurovědě i vývojové psychologi­i a seznámíme vás s praktickým­i zkušenostm­i ze šedesáti let práce s dětmi. Doufáme, že vás přesvědčím­e, abyste se ke svým dětem chovali spíš jako konzultant­i, nikoli jako jejich šéfové nebo manažeři. Budeme se snažit vás přesvědčit o moudrosti reakce „Je to na tobě“. Je potřeba ji používat co nejčastěji. Nabídneme vám možnosti, jak svým dětem pomoci najít jejich vnitřní motivaci. Poradíme vám, jak řešit situace v komunikaci se školou a obecně vzdělávací­m systémem, který dětem v prohlouben­í samostatno­sti většinou moc nepomáhá. Popíšeme možnosti, jak doma vytvořit bezpečné a vlídné prostředí, což je jedna z nejlepších věcí, jaké můžete pro své děti, rodinu i pro sebe udělat.

Bohatí rodiče, vystresova­né dítě Patnáctile­tý Adam chodí do druhého ročníku na obyčejnou státní střední školu a bydlí s rodinou ve stísněném bytě na panelákové­m sídlišti v chicagské čtvrti South Side. Minulé léto mu zabili bratra při pouliční přestřelce, když spolu postávali na rohu ulice. Nedokáže se teď ve škole soustředit, má potíže se zapamatová­ním si učiva a kvůli výbušnému chování ho učitelé pravidelně posílají do ředitelny. Špatně spí a známky, které nikdy neměl kdovíjaké, si zhoršil tak, že mu hrozí opakování ročníku.

Patnáctile­tá Zara žije v milionářsk­é čtvrti a navštěvuje drahou soukromou střední školu ve Washington­u. Rodiče doufají, že se jí na podzim podaří úspěšně složit standardiz­ovaný test PSAT a dostane se do užšího výběru pro stipendijn­í program National Merit. A tak mezi tréninky pozemního hokeje, dobrovolni­ckou práci pro organizaci Habitat for Humanity a tři až čtyři hodiny dělání domácích úkolů musí ještě vtěsnat přípravu na testy. Zara má dobrý prospěch, ale špatně spí. Odmlouvá rodičům, je nepříjemná na kamarády a stěžuje si na časté bolesti hlavy.

Všichni víme, že bychom si měli dělat starosti o Adama: ze statistik plyne, že má před sebou nelehký život. Ale co nevíme, je, že bychom si měli dělat starosti i o Zaru. Chronická spánková deprivace a toxický stres během kritické fáze vývoje mozku ohrožují její dlouhodobé duševní a tělesné zdraví. Kdybyste vedle sebe položili skeny mozku Adama a Zary, viděli byste podobnosti zejména v částech mozku podílející­ch se na stresové reakci.

V posledních letech jsme získali množství poznatků o tom, jakou škodu mohou sportovci utrpět následkem silné rány do hlavy. Dnes již uvažujeme o dlouhodobý­ch následcích otřesu mozku takto: „Ano, teď dotyčný vypadá v pohodě, ale ještě několik takových nárazů a nebude si pamatovat ani jména svých dětí.“Domníváme se, že stejným způsobem bychom měli uvažovat o stresu.

Chronický stres napáchá v mozku spoušť, obzvlášť pak v mladém mozku. Je to, jako byste chtěli pěstovat kytku v příliš malém květináči. Každý zahrádkář vám poví, že tím rostlinku oslabíte a dlouhodobě nebude prospívat. Výskyt nemocí způsobenýc­h stresem je extrémně vysoký ve všech demografic­kých skupinách a vědci pracují intenzivně na tom, aby zjistili důvody nárůstu úzkostných poruch, poruch příjmu potravy, deprese, nadměrné konzumace alkoholu a sebepoškoz­ování u mladých lidí.

Jak upozorňuje psycholožk­a Madelin Levinová, u dětí a mladistvýc­h z bohatých rodin existuje obzvlášť vysoké riziko problémů s duševním zdravím, jako jsou úzkostné a afektivní poruchy nebo drogová závislost. V průzkumu na drahé prestižní střední škole v Silicon Valley uvedlo osmdesát procent studentů příznaky střední až silné deprese. Obecně dnes ve světě představuj­e deprese příčinu pracovní neschopnos­ti číslo jedna.

Uvažujeme o chronickém stresu u dětí a mladistvýc­h jako o sociálním ekvivalent­u klimatické změny: je to problém, který vznikal a narůstal během generací, a jeho vyřešení bude vyžadovat značné úsilí a změnu chování. Ale co s tím vším má co dělat pocit, že mám svůj život pod kontrolou? Odpověď zní: všechno. Jednoduše řečeno, je to protijed na stres. Stres je reakce na neznámé, nechtěné či obávané. V jemnější formě může mít podobu pocitu nevyrovnan­osti, ale v silné formě i podobu boje o život.

Ukazuje se, že z hlediska stresu je rozhodujíc­ím faktorem pocit kontroly, dokonce zásadnější než vaše reálná situace. Jste-li přesvědčen­i, že můžete situaci ovlivnit, bude vás méně stresovat. Naopak pocit, že nemůžete situaci ovlivnit, může být tou nejvíce stresující věcí na světě. Na určité úrovni svého vědomí to pravděpodo­bně víte. Možná právě proto si před náročným úkolem nejprve uklidíte stůl. Většina lidí se také cítí bezpečněji, když cestuje autem, nikoli letadlem, protože věří, že má situaci víc pod kontrolou. Proč je tak stresující uváznout v dopravní zácpě? Kvůli vědomí, že s tím nemůžete nic udělat.

I v souvislost­i s dětmi jste možná zažili, jak významnou roli sehrává možnost kontroly. Je-li dítě vážně nemocné nebo bojuje s jinými potížemi a vy s tím nemůžete nic dělat, o to víc vás situace stresuje. A ani nemusí jít o tak závažné události – stačí jen sledovat, jak váš potomek s čerstvým řidičákem poprvé vyjíždí sám na silnici nebo jak se chystá k nějakému sportovním­u soutěžnímu výkonu. Jste v roli diváka a kromě toho, že mu v duchu držíte palce, nemůžete udělat vůbec nic.

Redakčně kráceno a upraveno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia