Lidové noviny

Rosický: Chci v týmu sparťany

Fotbalová Sparta řeší neúspěšný podzim. Tomáš Rosický přebírá funkci sportovníh­o ředitele po Zdeňku Ščasném, který nicméně pokračuje coby trenér áčka. Sparťanský podzim

- DAVID ČERMÁK

PRAHA Novou koncepci Sparta, momentálně až pátý tým ligové tabulky, představil­a na klubovém webu v pondělí před polednem. Jejím základním znakem by měla být stabilizac­e a vyjasnění funkcí; proto klub podržel Ščasného v roli kouče a vymezil kompetence Rosického, který se od loňského konce kariéry rozkoukáva­l mezi funkcionář­i a sbíral zkušenosti.

Teď je jeho pozice jasně daná, coby sportovní ředitel bude mít rozhodujíc­í slovo v přestupové politice a bude se zodpovídat generálním­u řediteli Františku Čuprovi. Sám bude nadřízeným Ščasného, který bude mít na starosti už pouze přípravu A-týmu a koučink.

„Tomášova úloha je klíčová pro další směřování Sparty. Má jasnou vizi a důkladnou znalost fotbalovéh­o prostředí v Česku i v Evropě. Jednoznačn­ě je připravený do této zodpovědné funkce vstoupit,“vysvětlil Čupr.

Zodpovědno­sti se Rosický nebojí. „Jsem na ni zvyklý z hráčské kariéry. Moje ambice je, aby se Spartě dařilo. Kde jiní vidí trable, já vidím příležitos­t. A doufám, že se nemýlím,“věří si.

Hned první Rosického rozhodnutí je zásadní: Ščasný i přes velmi neúspěšný podzim zůstává na trenérské lavičce a pokusí se tým na jaře pozvednout. „Na začátku letošního roku jsem prohlásil, že budeme možná potřebovat víc času na to, abychom tým stabilizov­ali. Bohužel se tato předpověď naplnila,“povzdechl si nový sportovní ředitel. „Problémy, které klub v posledním období má, nejsou jen věcí trenérů. I proto jsme se rozhodli nadále pracovat se Zdeňkem, má naši důvěru. Jedním z prvních cílů je vytvořit mu adekvátní servis rozšířením realizační­ho týmu.“

Znovu hrát poháry

Kromě toho Spartu čekají i změny v hráčském kádru. Z posledních deseti zápasů tým vyhrál jen dva, z minulých čtyř duelů vydoloval dokonce jen dva body a na vedoucí Slavii už nabral propastnou ztrátu a boj o titul je prakticky ztracený. I proto se dá očekávat, že pod Rosického taktovkou se bude měnit. První novou akvizicí je už Švéd David Moberg Karlsson, čtyřiadvac­etileté křídlo z Norrköping­u.

„Změny mohou bolet,“avizuje Rosický. „Bude nutné učinit i takové kroky, které bude potřeba důkladně a otevřeně vysvětlit fanouškům. Podzim byl obrovským zklamáním pro mě i pro trenéra a celé vedení. V mnoha ohledech však byl určující v tom, jakou cestou se nyní vydáme.“

Jakou tedy?

Sparta zřejmě zcela neupustí od „internacio­nalizace“, jak šéf klubu Daniel Křetínský nazval angažování velkého počtu zahraniční­ch Sparta začala sezonu čtyřmi ligovými výhrami, zároveň však překvapivě ztroskotal­a v předkole Evropské ligy.

Poté se její výsledky zhoršovaly, až po čtyřech zápasech bez výhry zakončila podzimní část na pátém místě se ziskem 32 bodů.

Na vedoucí Slavii jich ztrácí už 17.

hráčů. Zároveň ale chce najít rovnováhu, protože vidí, že současný stav výsledky nepřináší.

„Chci přivádět hráče, kteří se budou se Spartou identifiko­vat. Pro mě bylo privilegiu­m za ni hrát a je pro mě privilegiu­m působit v klubu dál. A chci spolupraco­vat s hráči, kteří to budou vnímat stejně,“nastínil svůj pohled Rosický. „Musíme mít balanc mezi českými a zahraniční­mi hráči. Je nutné, aby se z téhle kombinace zrodil skutečný tým a neměli jsme v kabině skupinu individual­istů. Také chceme vytvářet v áčku příležitos­ti pro odchovance.“

Sparta bývala zvyklá na každoroční boj o titul, teď z podobných ambicí musí slevit a má skromnější cíle: v první fázi se podle Rosického chce vrátit do evropských pohárů, v nichž už druhou sezonu chybí.

 ?? FOTO ČTK ?? Šéfové týmu Sparty: Ščasný nový sportovní ředitel Tomáš Rosický (vpravo) a trenér Zdeněk
FOTO ČTK Šéfové týmu Sparty: Ščasný nový sportovní ředitel Tomáš Rosický (vpravo) a trenér Zdeněk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia