Lidové noviny

Příznivý los zvedá šance na postup

Plzeň se v úvodním kole play off Evropské ligy utká s Dinamem Záhřeb, Slavia narazí na Genk

-

PRAHA Na soupeře zvučných jmen si budou fotbalisté Plzně a Slavie muset počkat. Tedy pokud se jim podaří v Evropské lize na úvod pohárového jara přejít přes chorvatské Dinamo Záhřeb, respektive belgický Genk.

Dinamo je nejslavněj­ším chorvatský­m klubem, získalo 28 titulů a z jeho líhně vzešly takové hvězdy jako Luka Modrič, Niko Kranjčar, Mateo Kovačič či Mario Mandžukič. Zároveň je ale spojeno s kontroverz­ním Zdravkem Mamičem, bývalým dlouholetý prezidente­m klubu, který byl kvůli daňovým únikům a zpronevěře odsouzen k šesti a půl roku vězení a momentálně se skrývá za hranicemi v sousední Bosně.

Své ambice Záhřebští potvrzují i letos, když vedou domácí soutěž s velkým náskokem. Jednoznačn­ě vyhráli i základní skupinu v Evropské lize.

„Určitě to nebude jednoduchý soupeř,“reagoval na včerejší los plzeňský trenér Pavel Vrba.

„Asi jsme možná čekali trošku jiného soupeře, ale vylosovali nám Dinamo. Jejich prostředí s fanoušky a vším okolo bude hrozně těžké. Uvidíme,“uvedl obránce Radim Řezník.

Souboj Plzně s Dinamem bude klíčový i vzhledem ke koeficient­u. Tuzemské kluby nyní figurují

na šestnáctém místě v žebříčku s půlbodovým náskokem na sedmnácté Chorvatsko a v případě postupu Viktorie bude mít český fotbal

jistotu nejhůře patnácté pozice. „Samozřejmě všichni víme, že musíme získat co nejvíc bodů, aby z toho český fotbal těžil. My i Slavia určitě uděláme všechno pro to, abychom těch bodů získali co nejvíc, a potom, příští sezonu, z toho měli výhodu,“řekl Vrba.

Rovněž Genk v Belgii vede svou ligu a skupinu v Evropské lize vyhrál.

„Je to tým, který by mohl vyhovovat našemu stylu hry,“myslí si slávistick­ý kouč Jindřich Trpišovský. „Ale na druhou stranu jsou to všechno rychlí hráči. Určitě se neztotožňu­ji s názory, že je Genk papírově nejslabší tým z losu. Stačí se podívat na tabulku, vedou belgickou ligu s velkým náskokem.“

Jasněji bude 14. února, kdy oba české týmy hostí doma první duely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia