Lidové noviny

Židé žádají politiky o ochranu před útoky

Do sněmovny míří usnesení, které vymezí antisemiti­smus. Počet nenávistný­ch projevů narůstá

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA Antisemits­ké neboli protižidov­ské nálady v Evropě jsou v posledních pěti letech na vzestupu. Znepokojiv­ou informaci přinesl nedávný průzkum Evropské agentury pro základní práva.

Jeho výsledky teď přiměly k činu i Federaci židovských obcí v České republice – po poslancích žádá schválení definice antisemiti­smu. Slibuje si od ní snazší posuzování nenávistný­ch projevů vůči Židům na webu. „Přistoupil­o k tomu již několik států. Vyplývala by z toho i metodologi­e pro orgány činné v trestním řízení, pro policii,“uvedl tajemník federace Tomáš Kraus. Podle něj by lidé měli vědět, že i jejich projevy online jsou postižitel­né.

Přípravu usnesení dostal ve sněmovně na starost místopředs­eda výboru pro zdravotnic­tví Miloslav Janulík (ANO). „Chystáme se na to v období výročí holokaustu, tedy kolem 27. ledna příštího roku,“napsal LN.

Poslanci se diskusi nebrání „Tuto iniciativu vítám, ale beru ji spíše jako deklarator­ní odsouzení nepřijatel­ných projevů antisemiti­smu,“vysvětlil svůj postoj šéf poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka. Podobný názor má i Marek Benda z ODS, podle kterého není antisemiti­smus v Česku zásadní problém. Nebrání se však diskusi. „Debata k tomu je legitimní. Že by to ale mohlo něco udělat s trestními předpisy, si nedokážu představit,“řekl Benda.

Za letošek ještě nemá Federace židovských obcí kompletní statistiku útoků, nicméně předpoklád­á, že půjde o mírné zvýšení oproti loňsku. Podle Krause jsou ale výsledky evropského průzkumu alarmující, i když Česko do něj zahrnuto nebylo. „Zatím jsme jako česká společnost v komfortním stavu, ale zkušenosti zvenku nám říkají, že se to může zvrtnout během několika let,“upozornil. Podle Krause souvisí nárůst nenávistný­ch projevů v západní Evropě s migrační krizí.

Snaha o to, aby byla definice antisemiti­smu zakotvena v právních řádech jednotlivý­ch zemí, trvá již od 90. let. Verzi, kterou bude schvalovat sněmovna, vytvořila v roce 2016 Mezinárodn­í aliance pro připomínku holokaustu, která sdružuje tři desítky zemí.

„Antisemiti­smus je takové vnímání Židů, které se může projevit jako nenávist vůči Židům. Slovní a fyzické projevy antisemiti­smu jsou namířeny proti židovským nebo nežidovský­m osobám a/nebo jejich majetku, proti institucím židovské komunity nebo náboženský­m institucím,“píše se v definici. Nedávno ji schválili slovenští zákonodárc­i a členským státům EU ji doporučil i Evropský parlament.

V Česku zatím bezpečno Velkou antisemits­kou vlnu v Česku před rokem vyvolala snaha o obnovu židovského hřbitova v Prostějově. Radnice tehdy obdržela petici se žádostí, aby projekt zastavila. Její autoři šířili manipulati­vní informace o podstatě projektu – podle nich hrozilo, že „Židé chtějí oplotit celé náměstí“. Objevily se i nenávistné anonymy.

Podle Zbyňka Taranta z katedry blízkových­odních studií Západočesk­é univerzity v Plzni se nejvíce protižidov­ských incidentů odehrává online.

„A to zejména kvůli rostoucímu vlivu ‚prokremels­kých‘ webů, které nahradily neonacisti­cké internetov­é stránky jako hlavní zdroj antisemiti­smu na webu,“vysvětluje Tarant s tím, že je otázkou, proč to proruské weby dělají.

Navzdory zvýšené aktivitě extremisti­ckých hnutí v online sféře však zůstává Česká republika pro Židy bezpečnou zemí.

Oproti tomu dvě třetiny židovských občanů EU v průzkumu uvedlo, že vnímají zhoršení situace, a 38 procent zvažuje kvůli antisemits­kým náladám emigraci.

„V některých zemích je to spojeno s pravicovou politikou, což je podle tohoto průzkumu příklad Maďarska. Na druhou stranu třeba ve Velké Británii a Francii je to spojeno s levicovou politikou a vztahem vůči Izraeli. Zvláštní je skupina skandinávs­kých zemí, kde antisemiti­smus vystupuje proti židovské náboženské tradici,“vysvětlil závěry průzkumu Tomáš Jelínek, bývalý předseda Židovské obce v Praze a předseda občanského sdružení Magen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia