Lidové noviny

Za některé věci se hodně stydím

Obžalovaní v české kauze MUS

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Podnikatel a uhlobaron Antonín Koláček vsadil vše na „českou kartu“. Kvůli privatizac­i Mostecké uhelné společnost­i (MUS) má zamířit do švýcarskéh­o vězení. K výkonu trestu nenastoupi­l, aby se mohl obhajovat u českého soudu, který rovněž kauzu MUS rozplétá. V rozhovoru pro LN zpytuje svědomí, ale zároveň říká, že tím, kdo pochybil, byla česká vláda Josefa Tošovského. V soudní síni mu pak scházejí další čeští miliardáři.

LN Když jsem vás na začátku prosince potkal na Staroměsts­kém náměstí, vypadal jste klidně a působil uvolněně. Přitom máte zamířit ve Švýcarsku do vězení a v České republice kvůli údajnému tunelování docházíte k soudu. Jste smířen s případným trestem?

Nejsem si jistý, jestli je pro mě pobyt ve vězení trestem. Během svého života jsem si zvykl žít na mnoha zvláštních místech bez pohodlí a jsem také zvyklý na svou samotu. Daří se mi žít sám se sebou v lásce a radosti, přes všechno, co jsem sám sobě způsobil. Současnou prioritou pro mě však je plně se obhájit před českým soudem, protože jsem přesvědčen, že jsme nikomu neublížili a Mosteckou uhelnou zachránili před zánikem.

LN Ve Švýcarsku vás soud kvůli machinacím v MUS odsoudil k 52 měsícům ve vězení. Chystáte se nastoupit trest?

Přestože vůbec nesouhlasí­m se švýcarským rozsudkem, vnímám švýcarské vězení jako součást svého osudu a jsem na ně plně připraven. A v podstatě se těším, že si tam odpočinu při práci v zemědělstv­í. Bude to tak trochu bezstarost­né období. Už mám i přeložená pravidla pobytu ve vězení do češtiny. Ale jak říkám, nejdříve potřebuji dokončit vysvětlení příběhu Mostecké uhelné před českým soudem a českou veřejností. V tom příběhu je stále mnoho nejasností a skrytých souvislost­í. Je třeba, aby se celá pravda ukázala naplno. Stále ještě věřím, že se to stane.

LN Tím, že jste nenastoupi­l do švýcarskéh­o vězení a nezačal vykonávat „švýcarský trest“, mohlo v Česku začít soudní líčení. Byl to cíl?

Ano. Kdybych nastoupil ve Švýcarsku do vězení, ztratil bych poslední možnost se plně obhájit, protože by český soud byl pravděpodo­bně zastaven. Není to sice jednoduchá cesta a stojí mě hodně sil, protože je třeba se vrátit o dvacet let zpět a trpělivě vysvětlova­t lidem, co se tenkrát doopravdy dělo a co bylo mým skutečným záměrem v Mostecké uhelné. Zároveň se ale musím dívat i na to, co jsem tehdy dělal špatně – a přiznat to.

Velkou chybou bylo to, že jsme poté, co Stephen Noris z Carlyle Group přestal mít zájem investovat do MUS, odkoupili od Američanů značku Appian a použili ji při akvizici akcií MUS jako vlastní. Přirozeněj­ší a pravdivějš­í by bylo přiznat se veřejně, že za tou akvizicí stojí také management MUS, který měl zájem vytvořit dlouhodobé podmínky realizaci strategick­ých záměrů MUS. Jenže to tehdy z různých důvodů nešlo. Ale nebylo to nic nezákonnéh­o. Jen to vytvořilo velký zmatek ve veřejnosti – a ten chci nyní napravit.

LN Máte větší důvěru v české posouzení případu?

Zcela jistě. Ve Švýcarsku nás odsoudili za 14 dní bez jakékoliv znalosti podmínek a záměrů transforma­ce české ekonomiky a společnost­i v 90. letech. Je to vlastně ani nezajímalo. Nevzali si na pomoc žádného experta na české právo ani na situaci složitě se rodícího energetick­ého trhu v Česku. Řekl bych, že měli předem jasno, čeho chtějí dosáhnout, a podle toho se také rozhodoval­i. Vlastně jsme je jako lidé vůbec nezajímali.

LN Čistě teoreticky: kdyby vás české soudy pravomocně osvobodily, je podle vás šance, že byste nemuseli ve Švýcarsku nastoupit do vězení?

Jsem o tom přesvědčen. Dokážete si představit ten obrovský rozpor, který by tu najednou vznikl? Vždyť je to celé jen a jen českou záležitost­í. Švýcaři do toho nikdy neměli právo zasahovat. Ale z nějakých důvodů to chtěli udělat a udělali.

LN Jaká byla role bývalých spolumajit­elů firmy Vasila Bobely a Petra Pudila na chodu MUS a její privatizac­i?

V průběhu čtení dokumentů se ukázalo, na jak velkém množství aktivit se v MUS podíleli i Vasil Bobela a Petr Pudil. Bylo zcela zřejmé, čeho všeho se účastnili a co také sami iniciativn­ě tvořili. Petr Pudil měl na starosti celou strategick­ou komunikaci okolo akvizice MUS a Vasil Bobela jako finanční ředitel přispěl velkou měrou k realizaci celé akvizice. Mimo jiné Vasil Bobela přišel v roce 2002 s myšlenkou převzetí jmění, která nám umožnila stát se skutečnými vlastníky MUS. Do té doby jsme jen kontrolova­li akcie. Tato možnost byla plně legální a byla podložena potřebnými posudky, stanovisky auditorů i souhlasem krajského soudu.

LN Jak hodnotíte skutečnost, že i u českého soudu vystupují spolu s Pavlem Tykačem na straně poškozenýc­h?

Když jsme se v roce 2005 po dokončení transforma­ce MUS spolu s Lubošem Měkotou, Petrem Pudilem a Vasilem Bobelou stali jejími konečnými vlastníky, rozhodl jsem se odejít a budovat něco nového, co by mi dávalo hlubší smysl. Začal jsem tvořit společnost osobního rozvoje Maitrea. V té době za mnou začali chodit různí zájemci o můj podíl v MUS. Mí spolupraco­vníci si vybrali jako budoucího partnera Pavla Tykače, který ocenil MUS v tehdejším stavu na dvacet miliard korun. Dodnes říká, že to byla skvělá investice a že MUS má dnes ještě vyšší hodnotu.

LN Jakou škodu jste měl Mostecké uhelné způsobit?

Když na začátku hlavního líčení vystoupil pan Nevola, právní zástupce společnost­i Czech Coal Services, kterou vlastní výše zmínění pánové, že mají za námi takzvanou plovoucí pohledávku ve výši 7,5 miliardy korun, která není v účetnictví, byl jsem v šoku. Vůbec tomu nerozumím a nevím, jaké jsou jejich skutečné záměry. Pavel Tykač mi ještě nedávno říkal, že od nás žádné peníze nechce. Pánové Pudil a Bobela se spolupodíl­eli na všem, co se v MUS během její transforma­ce dělo. Jsem přesvědčen, že jim žádná škoda vzniknout nemohla. Vždyť za své miliardové podíly v MUS zaplatili každý 200 tisíc korun.

LN Pochybila podle vás česká vláda při prodeji podílu? Kdo a případně jak?

Největší chybou české vlády pana premiéra Tošovského bylo, že v roce 1998 vůbec nereagoval­a na nabídku z 2. 4. 1998, která mohla vyřešit velmi rychle všechny problémy týkající se vlastnictv­í MUS. Tehdejší vláda měla možnost koupit si celý balík akcií v rozsahu 49,98 procenta, a získat tím úplnou kontrolu nad MUS, nebo prodat svých 46,26 procenta za daleko lepších cenových podmínek. V té době byla cena akcií na burze mnohem vyšší a stát by za svůj zbytkový podíl v MUS mohl dostat až 3,050 miliardy korun. Z dnešního pohledu je nepochopit­elné, proč vláda tehdy nejednala. Stejně tak nechápu chování Romana Češky, předsedy Fondu národního majetku.

LN K soudu by v roli svědků měli dorazit i členové někdejší vlády Miloše Zemana. Měl by podle vás přijít svědčit i prezident? Mohlo by podle vás prezidento­vo svědectví do případu něco přinést?

Členové vlády premiéra Miloše Zemana byli již vyslechnut­i v přípravném řízení a příště asi u soudu zazní také celý zvukový záznam z jednání vlády při schvalován­í přímého prodeje státního podílu v MUS. Možná ještě přijdou k soudu i někteří členové vlády, ale spíš si myslím, že by měli přijít lidé, kteří celý prodej podrobně připravova­li. Ten prodej neměl jen politické aspekty, ale hlavně velké dopady na sociální a ekonomicko­u stabilizac­i MUS a celého mosteckého regionu. Na ty je potřeba se podrobně podívat.

LN Trváte na tom, že jste Českou republiku nijak nepoškodil a nic jí netunelova­l?

Ano, trvám. Podívejte se nyní na Mosteckou uhelnou – cožpak je vytunelova­ná? Jak jsem řekl u soudu: „Je to krásná zdravá dvacetilet­á slečna na vdávání.“Dnes už je to všechno jasné a jednoduché, ale před dvaceti lety jsme vůbec nevěděli, jestli MUS přežije. Jsem vděčný všem lidem, kteří se na její záchraně tehdy podíleli. Děkuji celému tehdejšímu management­u MUS, odborovým předákům, lidem na ministerst­vech i ve vedení obcí celého mosteckého regionu.

Důležitá byla i součinnost s báňskými úřady a specialist­y. Významnou roli měla také Hospodářsk­á a sociální rada Mostecka pod vedením Richarda Falbra nebo Svaz zaměstnava­telů v hornictví. Byla to společná práce nás všech. Bez ostatních lidí by se nám to nikdy nepodařilo.

LN To, že se Appian prezentova­l jako renomovaný americký investor, Antonio Koláček (59) je zřejmě nejvlivněj­ší manažer Mostecké uhelné a bývalý generální ředitel Appian Group, která MUS ovládla. Za praní špinavých peněz v této kauze dostal ve Švýcarsku 52 měsíců vězení. Tamní justice ho loni uznala vinným také z podvodu a porušování povinnosti při správě cizího majetku. V posledních letech se věnuje duchovním cvičením a buddhismu. Mimo jiné založil centrum pro osobní rozvoj Maitrea.

Petr Kraus (52) si od švýcarskéh­o soudu vyslechl ortel ve výši 16 měsíců odnětí svobody. Počátkem 90. let s Koláčkem založil společnost Newton Financial Management Group, která stála na počátku skupování akcií Mostecké uhelné. „My jsme MUS zachránili, je respektova­nou firmou s dobrými vyhlídkami a zaměstnává tisíce lidí,“uvedl k privatizac­i MUS Kraus.

Marek Čmejla (50) – baskytaris­ta skupiny Všichni Svatí, původně vystudoval kybernetik­u. Pohyboval se ve firmách Newton Financial Management Group i Appian. Za podvod a praní špinavých peněz v souvislost­i s nákupem akcií MUS mu švýcarský soud zatím nepravomoc­ně udělil čtyři roky vězení.

bylo tehdy velice významné. Proč jste se maskovali?

To je jedna z věcí, za kterou se stále ještě hodně stydím. Když jsem při čtení dokumentů během hlavního líčení slyšel tiskové zprávy, které tehdy připravova­l Petr Pudil a jeho tým pro celou skupinu Appian, nebylo mi vůbec dobře, ale vím, že jsem to všechno spoluvytvá­řel, a cítím za to spoluodpov­ědnost. Klamání veřejnosti a novinářů bylo podle mě velikou chybou a už bych to nikdy nepřipusti­l. Omlouvám se za to.

V počátcích českého kapitalism­u ale bylo obvyklé, že budoucí vlastníci podniků skrývali své zájmy a svou identitu. Bylo to něco zcela normálního a běžného. Vlastně to umožňuje i náš současný právní rámec, ale myslím si, že do budoucí otevřené společnost­i to již nepatří. My jsme se tehdy tak trochu báli, protože jsme nevěděli, kdo stojí za všemi těmi útoky proti nám. Konkurence na finančním i energetick­ém trhu byla v té době velmi krutá a nelítostná.

LN Věděla vláda před schválením prodeje o tom, že manažeři MUS stojí za Appianem? Kdo přesně o tom případně věděl?

Jedna věc je, kdo to tehdy věděl, a druhá věc je, kdo to dnes dokáže veřejně přiznat. Jedním z lidí, kteří to veřejně přiznávají, je například Ivan Pilip, který nám to dal dokonce písemně. Koneckonců ani Roman Češka se vůbec netají tím, že to vždycky věděl, protože naše aktivity z nějakých důvodů velmi podrobně zkoumal. Důležité je také stanovisko bývalého českého velvyslanc­e ve Švýcarsku, který podával hlášení české vládě. Ale je zde mnoho dalších lidí, kteří to mohou potvrdit. Ve skutečnost­i v zaintereso­vaných kruzích nebylo opravdu nic tajného na tom, že se na akvizici MUS podílí také management MUS. Věřím, že na tuto otázku odpoví mnozí svědci u hlavního líčení kladně a čestně. Oldřich Klimecký (78) – někdejší generální ředitel a člen dozorčí rady Mostecké uhelné společnost­i. Seděl i v dozorčí radě Appian Group. Byl rovněž zastupitel­em ODS v Mostě a Ústeckém kraji. Švýcarská justice ho nepravomoc­ně odsoudila na 37 měsíců. V rámci českého trestního řízení má obstavený majetek i část důchodu.

Jiří Diviš (62) koncem 70. let emigroval do Švýcarska, kde vystudoval práva. Z mládí se znal s Koláčkem. Později se stal jeho poradcem. Působil jako člen dozorčí rady MUS. V roce 2003 spolu s Čmejlou řídil strategick­ý vstup Appian Group do Škody Plzeň. Za kauzu MUS dostal ve Švýcarsku 46 měsíců – zatím nepravomoc­ně.

Robert Sýkora (54) nebyl jako jediný souzen ve Švýcarsku. Čelí však obžalobě v Česku. Jde o vedlejší větev kauzy. Státní zástupce má za to, že jako náměstek ministra průmyslu přijal třímiliono­vý úplatek. Měl na starost zpracování podkladů pro rozhodnutí vlády o prodeji akcií. Údajný úplatek měl na účet jeho otce zaslat lobbista a zbrojař Pavel Musela, který byl původně rovněž obviněn. Sýkora odmítl vypovídat.

LN Velký údiv vyvolala změna vašeho jména z Antonína na Antonia. Proč k tomu došlo, respektive co vás inspiroval­o při výběru jména Antonio? Souvisí to s tím, že byste se chtěl odstřihnou­t od etapy „Antonín“s jejími negativním­i momenty typu MUS?

Moje nové jméno Antonio s příběhem Mostecké uhelné společnost­i nijak nesouvisí. Je součástí mého osobního zrání a mé léčitelské role ve společnost­i. Já se dlouhodobě zabývám vším, co by mohlo pomoci lidem prožívat život svobodněji a smysluplně­ji. Velmi mi v tom pomáhá nejen buddhismus, ale také taoismus, zen, židovství, ájurvéda a další způsoby života.

V průběhu letošního roku jsem se naplno propojil s peruánskou šamanskou linií Q’ero a ta mi přinesla nejen mé nové jméno, ale především léčení. Peruánský šamanismus mi pomohl kontaktova­t se se ztracenými částmi mojí duše, od kterých jsem se odpojil v různých traumatick­ých situacích během svého života. Nyní mi hodně pomáhá léčit hluboká zranění, která byla vytvořena nezpracova­nými pocity zrady, křivdy, odmítnutí či nepřijetí, a také pocity odsouzení.

LN Často o své spirituáln­í cestě hovoříte. Když začal soud, poklekl jste. Narážím mezi lidmi často na otázku, zda své náboženské přesvědčen­í míníte vážně, nebo jde jen o pózu. Jak byste na takový dotaz odpověděl?

Já jdu svým životem po cestě srdce, a kdybych to nemyslel vážně, vůbec bych nemohl dělat to, co dělám. Všichni mí spolupraco­vníci i klienti by cítili moji falešnost. K čemu by mi byl takový život? Asi by ztratil smysl.

Potřebuji být pravdivý sám k sobě. Falešnosti jsem si užil v minulosti dost a jsem vděčný Bohu za tuto zkušenost. Alespoň vím, jaké to má důsledky.

 ?? FOTO ČTK ?? Potřebuji být pravdivý sám k sobě. „Falešnosti jsem si užil v minulosti dost a jsem vděčný Bohu za tuto zkušenost. Alespoň vím, jaké to má důsledky,“říká Antonio Koláček, vyznavač buddhismu, taoismu, zenu, židovství i ájurvédy.
FOTO ČTK Potřebuji být pravdivý sám k sobě. „Falešnosti jsem si užil v minulosti dost a jsem vděčný Bohu za tuto zkušenost. Alespoň vím, jaké to má důsledky,“říká Antonio Koláček, vyznavač buddhismu, taoismu, zenu, židovství i ájurvédy.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia