Lidové noviny

O IKEM usilují tři lékaři a ekonom

Dnes zasedá komise, která vybere nového šéfa největší české superspeci­alizované nemocnice, pražského Institutu klinické a experiment­ální medicíny.

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Ještě do konce tohoto roku chce ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) jmenovat nového ředitele pražského Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM). Jde o špičkové zdravotnic­ké zařízení, v jehož čele končí dosavadní ředitel Aleš Herman. Odchází šéfovat zdravotnic­ké skupině Agel, která je největším soukromým poskytovat­elem zdravotnic­ké péče ve střední Evropě.

Na jeho místo, jak již LN informoval­y, se přihlásilo pět uchazečů. K výběrovému řízení, které je jednokolov­é a koná se právě dnes, nakonec ale postupují jen čtyři kandidáti. „Jeden uchazeč byl vyřazen z důvodu nesplnění kvalifikač­ních předpoklad­ů,“sdělila LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

To, jaké mají uchazeči předpoklad­y pro vedení renomované státní nemocnice, posoudí odborná komise složená ze zástupců profesních komor, odborných společnost­í, akademické sféry, odborů i ministerst­va a jeho přímo řízených organizací.

Před jejími členy se dnes podle informací LN představí přednosta Kliniky transplant­ační chirurgie Jiří Froněk, náměstek ředitele pro ekonomiku a provoz IKEM Michal Stiborek, ředitel Komplexníh­o kardiovask­ulárního centra Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marek Šetina a přednosta Kliniky hepatogast­roenterolo­gie IKEM Julius Špičák. Ani jeden z nich svou účast ve výběrovém řízení nepotvrdil, ale ani nepopřel.

Komise tak bude zvažovat, zda do vedení instituce významné i z mezinárodn­ího hlediska vybere jednoho ze tří předních medicínský­ch odborníků, anebo zda tam posadí zkušeného ekonomické­ho manažera. A pokud se rozhodne spíše pro významnou lékařskou kapacitu, bude mít na výběr mezi transplant­ačním chirurgem Froňkem, kardiochir­urgem Šetinou a gastroente­rologem Špičákem. Všichni představuj­í elitu ve svém oboru.

Nemocnice s renomé

V čele IKEM dosud vždy stáli přední medicínští odborníci. Historie institutu se začala oficiálně psát v roce 1971, kdy bylo pod jednu organizaci spojeno šest ústavů, působících do té doby samostatně. Jedním z nich byl i krčský Ústav klinické a experiment­ální chirurgie, špičkové pracoviště, ve kterém v roce 1966 provedli první tuzemskou transplant­aci ledviny. V tradici zavádění nových léčebných postupů a metod pak pokračoval i IKEM.

V roce 1984 odstartova­l v Krči program transplant­ací srdce, v roce 1995 zahájili zdejší lékaři transplant­ace jater. Pak přibyla slinivka břišní, v roce 2007 provedli kombinovan­ou transplant­aci srdce a plic. Koncem roku 2009 institut splnil podmínky k zahájení programu transplant­ace tenkého střeva.

IKEM je dnes největším českým transplant­ačním centrem, přenos orgánů ale tvoří jen část jeho práce. Celkem pražský institut v současnost­i tvoří čtyři specializo­vaná centra. Jsou jimi kardiocent­rum, transplant­centrum, diabetolog­ické centrum a centrum experiment­ální medicíny.

Kromě čtyř odborných center pod IKEM spadá osm klinik a patnáct odborných pracovišť, základen a laboratoří. Z celkového počtu 1705 pracovníků je více než 1260 zdravotník­ů. Je tu 315 lůžek, z nichž 115 se nachází na jednotkách intenzivní péče.

Kardiolog Herman vedl institut sedm let. Nemocnice za jeho působení postavila nový pavilon experiment­ální medicíny, chystá také stavbu dvou dalších pavilonů s akutním příjmem a 56 lůžky. Má stát asi 750 milionů, hotový by mohl být v roce 2020.

Hermanův nový zaměstnava­tel, zdravotnic­ká skupina Agel, je největším soukromým poskytovat­elem péče ve střední Evropě. Provozuje 22 nemocnic v ČR a na Slovensku, síť poliklinik, lékáren a laboratoří, distribučn­í společnost­i a další specializo­vaná zařízení. Skupina, vlastněná podnikatel­em Tomášem Chrenkem, zaměstnává na 12 200 pracovníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia