Lidové noviny

Zemětřesen­í v dopravním podniku

Do čela největší městské firmy by měla dnes nová pražská koalice dosadit bankéře Petra Witowského. Nastoupí i další nové tváře

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Bitva o ovládnutí pražského dopravního podniku vrcholí. Podle dvou zdrojů LN z rady hlavního města a dvou členů dozorčí rady největší městské firmy v republice by se novým „generálem“pražského dopravce měl stát bankéř a do loňského prosince člen představen­stva banky Creditas Petr Witowski, manžel populární televizní moderátork­y Světlany Witowské. Do vedení by měly nastoupit další dvě nové tváře: bývalý ředitel organizáto­ra pražské integrovan­é dopravy (ROPID) Pavel Procházka a někdejší vedoucí odboru investic dopravního podniku Filip Tulák. Z představen­stva dopravce má odejít současný generální ředitel Martin Gillar a investiční šéf Tomáš Kaas.

Ještě než dnes o jménech rozhodne dozorčí rada dopravního podniku, sešla se včera vpodvečer pražská koalice na koordinačn­í schůzce. Personální obměna společnost­i byla předjednán­a mezi Spojenými silami pro Prahu a hnutím Praha sobě, které má v radě dopravu na starost. Zdroje LN z vedení podniku i rady hlavního města neočekávaj­í, že by návrh na jmenování Witowského, Procházky a Tuláka potopili Piráti v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem. „Nejste mimo,“reagoval včera na výše uvedená jména radní, který si nepřál být jmenován.

Hanopis pro primátora

Emoce v kuloárech dopravního podniku vyvolalo v uplynulých dnech hlavně jméno Filipa Tuláka. Tento muž ve společnost­i pracoval v letech 2017 a 2018, kdy seděl na židli vedoucího investiční­ho odboru. Bylo to za éry tehdejšího investiční­ho ředitele Jana Blechy, který byl kritizován za působení v kontroverz­ní stavební firmě Navatyp, spojované s lobbisty Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou. Za poměrně krátké angažmá v dopravním podniku si tu Tulák nadělal nepřátele. Ve chvíli, kdy se o něm začalo spekulovat jako o novém členovi vedení, měl přijít do primátorov­y kanceláře „hanopis“.

Dokument, který LN viděly, podepsalo anonymně několik odborových organizací. Pisatelé upozorňují, že na Tuláka v červnu podali trestní oznámení kvůli údajnému nehospodár­nému jednání v souvislost­i s jím vlastněnou firmou Integoo Integrated Solution. LN zjišťovaly, zda k podání trestního oznámení v létě skutečně došlo – podle zdroje přímo z vedení DP se tak nakonec nestalo a Tulák ze společnost­i odešel na základě dohody.

Že boj o vedení dopravního podniku neprobíhá zrovna „v rukavičkác­h“, potvrdil i tvrdý výpad proti bývalému technickém­u řediteli Janu Šurovskému, o němž se rovněž hovořilo v souvislost­i s nástupem do představen­stva podniku.

Někdo si však jeho návrat nepřál a na začátku prosince „pozval“do hry vyšetřovat­ele. LN získaly anonymní e-mail, který obsahuje trestní oznámení na Šurovského. Byl adresován vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Policie se oznámením bude muset zabývat. Součástí podání byl i vnitropodn­ikový audit, který se v roce 2015 zabýval činností tehdejšího technickéh­o ředitele. Audit koncem listopadu anonym rozeslal i pražským radním. Šurovský označil trestní oznámení za nesmysl.

Další vlivní ve hře

V uplynulých dvou týdnech se v souvislost­i s vedením DP hovořilo o dalších lidech, u nichž není vyloučeno, že ještě v pražském dopravci nějakou vlivnou pozici (ač mimo představen­stvo) obsadí. Prvním z nich je v říjnu odvolaný ředitele ČD – Telematiky Miroslav Řezníček. Zdroje LN nevylučují, že by tento manažer ale mohl zamířit do vedení jiné pražské firmy – Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK Praha). V souvislost­i s dopravním podnikem se skloňuje i jméno bývalého předsedy dozorčí rady České pošty Jana Mareše. Oba muži prošli „představov­acím kolečkem“, když nová pražská reprezenta­ce začala řešit obsazení dopravního podniku, největší městské společnost­i.

Zaměstnává přes 10 tisíc lidí a jen letos na investice vydá bezmála sedm miliard. Jde o místo, kde se v Praze kumuluje politický vliv. Není divu, že po volbách se nová koalice zaměřila právě na personální obměnu městského dopravce.

 ?? FOTO CJOURNAL ?? Petr Witowski
FOTO CJOURNAL Petr Witowski

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia