Lidové noviny

Kvůli Tuhému šel k soudu, teď chce peníze

- JAN HORÁK Více na www.lidovky.cz

PRAHA Za konfrontac­i s českou justicí žádá někdejší šéf expozitury ÚOOZ v Ostravě Jiří Komárek finanční náplast. Před soudem se musel obhajovat z údajného zneužití pravomoci, když nařkl tehdejšího policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku informací“. Soud ho ale pravomocně očistil. Komárek proto vyzval ministerst­vo spravedlno­sti, aby ho odškodnilo. Resort si už vyžádal spis k případu.

V prosinci 2017 si nejprve Jiří Komárek v síni Okresního soudu Praha-západ vyslechl, že si slova namířená vůči Tuhému neměl dovolit. V době příprav kontroverz­ní policejní reorganiza­ce do kamery řekl, že jeho nejvyšší velitel je podezřelý z velmi vážné indiskrétn­osti. Bývalý detektiv dostal podmíněný trest ročního vězení s odkladem na dvě léta. Odvolací Krajský soud v Praze se letos v dubnu postavil k případu opačně, Komárka osvobodil.

Bývalý exponovaný policista proto žádá satisfakci. Po státu chce, aby mu uhradil náklady za advokátní služby. Současně si řekl o odškodnění za zátěž způsobenou trestním stíháním. „Za náklady právního zastoupení chceme podle advokátníh­o tarifu uplatnit částku 56 tisíc korun,“sdělil serveru Lidovky.cz advokát Petr Kočí, který Komárka, aktuálně působícího na Finanční správě, zastupuje.

Nemajetkov­ou újmu Kočí s Komárkem vyčíslili na sto tisíc korun. Škodu měl bývalý šéf ostravské expozitury ÚOOZ utrpět tím, že se musel potýkat se statusem trestně stíhaného člověka, ačkoliv je podle pravomocné­ho verdiktu nevinný. „S ohledem na to, že to bylo hodně medializov­ané, klient argumentuj­e poškozením svého jména, důstojnost­i a soukromí,“vysvětlil Kočí.

Ministerst­vo spravedlno­sti si podle informací serveru Lidovky.cz převzalo spis k případu minulý týden. Materiál si vyžádalo, aby mělo pro rozhodnutí relevantní podklad. „Žádost (o odškodnění – pozn. red.) jsme obdrželi a zabýváme se jí. Rozhodnutí ve věci zatím nepadlo,“potvrdila serveru Lidovky.cz Lucie Machálková z tiskového oddělení resortu. Ministerst­vo by mělo Komárkův podnět vypořádat během prvního čtvrtletí nadcházejí­cího roku.

Když loni v únoru Generální inspekce bezpečnost­ních sborů bývalého detektiva obvinila, čerstvě působil na Finanční správě. Zamířil tam po odchodu od policie, sbor opustil z odporu vůči chystaným sloučením dvou klíčových útvarů – protikorup­čního a protimafiá­nského. Kvůli obvinění ho správa postavila mimo službu. Komárek pobíral půl platu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia