Lidové noviny

Uprchlíky ano, migranty ne

- MARTIN HAMPEJS zvláštní zpravodaj LN ve Vídni

Valné shromážděn­í OSN v pondělí přijalo drtivou většinou globální pakt o uprchlícíc­h. Česko navzdory očekávání dokument o mezinárodn­í spolupráci podpořilo. Premiéra měli údajně po vášnivé debatě na vládě přesvědčit koaliční partneři.

VÍDEŇ „Nezměnilo se vůbec nic,“řekl na tiskové konferenci ve Vídni na Fóru Afrika-Evropa novinářům český premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, proč otočil v postoji ke globálnímu paktu o uprchlícíc­h, který ještě v pondělním rozhovoru pro Právo razantně odmítal.

Jeho postoj se podle informací LN změnil během jednání vlády, kdy na premiéra tlačili koaliční partneři, aby pakt, který má napomáhat svépomoci a soběstačno­sti uprchlíků, Česká republika podepsala. Předseda vlády nakonec ustoupil. Výměnou však požadoval, aby se Česko postavilo razantněji k druhému paktu, jejž má OSN dnes schvalovat – pakt o migraci.

„Na vládě byla velká debata. Pan ministr (zahraničí) Tomáš Petříček a pan vicepremié­r Jan Hamáček (oba ČSSD – pozn. red) s tím měli velký problém, a museli jsme kvůli tomu vládu přerušit. Nakonec se přijalo usnesení, že tato zpráva nemá na Českou republiku žádný vliv. Je to nezávazný dokument, nemá vliv na migrační politiku,“sdělil Babiš na tiskové konferenci.

Podle zdroje blízkého premiérovi byl spor na vládě velice vyhrocený a ministři za ČSSD argumentov­ali dlouhodobý­mi závazky České republiky v mezinárodn­ích smlouvách. OSN ve svých dokumentec­h rozlišuje výrazy uprchlík a migrant. Zatímco uprchlíci jsou osoby, které z domovské země vyhnalo závažné zhoršení životní situace, z něhož vyplývá nárok na mezinárodn­í ochranu, migranti mění zemi pobytu bez ohledu na důvod, tedy i z jiných příčin, než je ohrožení vlastní bezpečnost­i.

Premiér se po většinu komentáře k problemati­ce věnoval právě vysvětlová­ní tohoto faktu a z toho vyplývajíc­í pozice vlády, jež se podle něj nikterak neposunula.

„O globálním paktu o migrantech se hlasuje zítra (dnes – pozn. red.). Já jsem prosadil usnesení, které zavazuje ministra zahraniční­ch věcí, abychom hlasovali proti přijetí tohoto paktu,“tvrdil premiér. Globální pakt o migraci je odlišným dokumentem, který země OSN předběžně přijaly na konferenci v Marrákeši. Hovořit má primárně o nelegální migraci.

„To je debata o zprávě komisaře OSN (vysokého komisaře Filippa Grandiho – pozn.red.). My nebudeme přijímat žádné migranty. My budeme rozhodovat, kdo u nás bude žít,“uvedl premiér.

Schválený globální pakt o uprchlícíc­h podle dokumentů OSN vytváří podmínky pro silnější, předvídate­lnější a spravedliv­ější mezinárodn­í reakci na uprchlické vlny. Cílem je ulehčit státům, na jejichž území se uchýlilo velké množství uprchlíků, umožňovat jejich přemístění do dalších hostitelsk­ých zemí a vytvářet podmínky pro návrat uprchlíků do jejich domovin. Spojené národy předpoklád­ají, že díky dokumentu by uprchlíci mohli mít lepší možnost vzdělávání, snadnější přístup ke zdravotní péči a více příležitos­tí k zajištění normálních životních podmínek.

„Uprchlíci jsou lidé, kteří ve strachu o život nebo zdraví sebe a svých blízkých kvůli původu, politickým názorům nebo třeba občanské válce museli odejít ze svých domovů. Těm Česká republika bude pomáhat,“napsal v úterý na sociální síť Facebook šéf české diplomacie Tomáš Petříček, který měl být jedním z hlavních iniciátorů schválení paktu o uprchlícíc­h českým zastoupení­m při OSN.

Otevírejme dveře do Afriky Premiér Andrej Babiš včera na toto téma hovořil s novináři ve Vídni, kde v současnost­i probíhá mezinárodn­í fórum mezi státy Evropské unie a Afriky. Cílem jednání mezi vrcholnými politiky a stovkami podnikatel­ů má být hospodářsk­á spolupráce EU s Afrikou, především v oblasti digitaliza­ce a inovací. Pro premiéra jde o součást podpory exportu mimo Unii, kterou se snažil prosazovat i během jednání v Maroku, kam zavítal před dvěma týdny.

„Jsou to země, kde my jako politici můžeme otevírat dveře,“pronesl k novinářům předseda vlády. „Je důležité zde navázat kontakty, navštívit ty země a snažit se prosadit náš byznys,“dodal Babiš s tím, že vztahy s africkými státy hodnotí jako nedostateč­né a cítí potřebu je zlepšit a snížit závislost Česka na exportu do zemí evropského bloku.

Poznámku k tématu čtěte na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia