Lidové noviny

Turci o rakouský pas nepřijdou

Ústavní soud zarazil odebírání občanství Rakušanům s tureckými kořeny, kteří mají vedle rakouského i turecký pas.

- ROBERT SCHUSTER

VÍDEŇ/PRAHA Před několika měsíci oznámila spolková vláda ve Vídni, že si posvítí na turecké spoluobčan­y, kteří se letos zúčastnili prezidents­kých voleb v Turecku.

Její rozhodnutí padlo krátce poté, co se ve Vídni i v jiných rakouských městech konaly demonstrac­e na podporu Recepa Tayyipa Erdogana, při nichž mnozí z členů místní turecké komunity dávali najevo, že se jich hodlají zúčastnit. Hlavně pravicoví rakouští svobodní (FPÖ), kteří jsou od loňska součástí vlády, viděli v chování mnoha Rakušanů tureckého původu projev nízké loajality.

Vláda ve Vídni proto rozhodla, že bude rakouským Turkům, kteří hlasovali v prezidents­kých volbách, rakouskou státní příslušnos­t odebírat. V Rakousku totiž není až na výjimky povoleno mít vícero občanství.

Přísný postih se zatím dotknul minimálně 85 lidí, ve stovce dalších případů úřední rozhodnutí dosud nenabylo právní moci. Rakouské orgány přitom využívaly jako podklad pro rozhodován­í listinu s 95 tisíci jmény, která údajně představov­ala seznam tureckých voličů v zemi.

Svobodní nevysvětli­li, jak přišli k seznamu voličů

Úřadům ho zaslala strana svobodných, jejíž představit­el Herbert Kickl vede od konce loňského roku ministerst­vo vnitra. Právě svobodní se angažovali proti dvojímu občanství nejsilněji, až do dnešních dnů ale nevysvětli­li, odkud zmíněný seznam dostali.

Na postup úřadů si stěžoval občan tureckého původu z Vídně, který přišel do Rakouska v 60. letech minulého století jako syn gastarbeit­era. Protože jeho jméno figurovalo na seznamu domnělých tureckých voličů, vyzvaly ho úřady ve Vídni, aby doložil výpisem z registrů v Turecku, že nemá tamní občanství.

V zemi svých předků ale nepochodil, a protože mu stále hrozilo, že přijde o rakouský pas, podal podnět k ústavnímu soudu, který mu nyní dal za pravdu.

Soudci doslova konstatova­li, že údajný seznam rakouských Turků s dvojím občanstvím není možné brát jako východisko pro rozhodován­í úřadů. Vedle toho soudci uvedli, že důkazní břemeno nemůže být na straně těch, koho se daný problém týká, ale je to úkolem úřadů v Rakousku.

Dosavadní právní úprava v Rakousku vylučuje dvojí občanství. Pokud například chce Turek, který žije v Rakousku, tamní státní příslušnos­t, musí se vzdát té turecké. Na rozdíl od právní úpravy v Rakousku ovšem turecké právo v těchto situacích povoluje podat si žádost o opětovné nabytí občanství.

Právě této možnosti mnozí rakouští občané tureckého původu v minulosti hojně využili. Jejich motivací bylo, aby to měli při návštěvách v původní vlasti jednodušší při jednáních s úřady.

Vzhledem k tomu, že mezi Vídní a Ankarou nedocházel­o v této záležitost­i v minulých desetiletí­ch k žádné komunikaci, neměla rakouská strana reálný přehled, o jak velkou skupinu jejích občanů se může jednat.

I v reakci na rozhodnutí ústavního soudu proto včera vicekanclé­ř a šéf FPÖ Heinz-Christian Strache navrhl, aby lidem tureckého původu žijícím v Rakousku nebylo až do odvolání tamní občanství udělováno, i když by pro to splňovali všechny podmínky.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vídeň považuje Turky, kteří hlasovali v tureckých prezidents­kých volbách (v nichž mandát obhájil na plakátu zvěčněný Erdogan), za neloajální.
FOTO REUTERS Vídeň považuje Turky, kteří hlasovali v tureckých prezidents­kých volbách (v nichž mandát obhájil na plakátu zvěčněný Erdogan), za neloajální.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia