Lidové noviny

Průvan v Bílém domě má další oběti

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Čerstvý konec ministra pro vnitřní záležitost­i Ryana Zinkeho je dalším dílkem ve sledu nebývale rychlých personální­ch obměn v administra­tivě amerického prezidenta Donalda Trumpa.

WASHINGTON/PRAHA Impulzivní, nepředvída­telný, bez koncepce. Tyto a podobné přívlastky provázejí současného prvního muže USA od prvního dne nástupu do funkce. Šéf Bílého domu často kontruje výroky o špatných a neobjektiv­ních novinářích. Podíváme-li se ale podrobněji na to, jakou rychlostí se mění lidé na klíčových postech v okolí Donalda Trumpa, o předvídate­lnosti či stabilitě se skutečně mluvit nedá. Zvlášť to vyniká při srovnání s Trumpovými předchůdci.

Posledním „přírůstkem“do skupiny odejitých Trumpových kolegů se stal minulý týden ministr pro vnitřní záležitost­i Ryan Zinke. V jeho případě sice pro odchod zřejmě existují racionální důvody – Zinke čelil opakovaným podezřením ze zneužívání funkce –, méně racionální už však byl způsob vyhazovu, který Trump oznámil na Twitteru.

Zinkeho „twitterový odchod“ovšem nebyl první, vyprávět by mohl třeba exministr zahraničí Rex Tillerson. Tento někdejší šéf obří korporace ExxonMobil sloužil na klíčovém místě v Trumpově administra­tivě něco málo přes rok – a o tom, že ministrem již nebude, si přečetl letošního 13. března rovněž na sociální síti.

Tillerson Trumpa během svého mandátu několikrát ostře kritizoval a po svém odchodu shrnul svůj dojem z Bílého domu takto: „Byla to velká změna po zkušenosti s disciplino­vaným, na výkon orientovan­ým prostředím v ExxonMobil­u... Najednou jsem měl co do činění s člověkem, který je nestálý, nerad čte – natož nějaké reporty – a často se rozhoduje pouze na základě úvahy typu ‚já tomu prostě věřím‘.“

Mezi další osoby, jejichž odchod z Bílého domu poskytl vděčné téma nejen americkým médiím, se řadí mocný personální šéf Bílého domu John Kelly (funkci opouští s koncem roku), bývalý ministr spravedlno­sti Jeff Sessions (vyhozen v listopadu krátce po volbách; s Trumpem měl spory ohledně údajného zasahování Rusů do prezidents­ké kampaně), bývalý šéf FBI James Comey (o svém odvolání v květnu 2017 se prý dozvěděl z televizníh­o vysílání) či někdejší Trumpův bezpečnost­ní poradce Michael Flynn (rezignoval v únoru 2017 poté, co se prokázaly jeho styky s vysokými ruskými diplomaty).

Některé odchody z Trumpova týmu nepostráda­ly groteskní momenty: dosazený šéf komunikace Bílého domu a bohatý finančník Anthony Scaramucci vydržel fungovat na svém postu pouze šest dní, během nichž ovšem stačil veřejně urazit několik dalších členů Trumpovy administra­tivy. Prezidento­vi poradci přitom Trumpa od angažování Scaramucci­ho vehementně odrazovali.

Odešlo 83 procent lidí Rychlost, s níž se střídají lidé na klíčových pozicích v prezidento­vě okolí, zarazí hlavně při srovnání Trumpa s bývalými prezidenty. Vezmeme-li v úvahu nejdůležit­ější posty, takzvanou první úroveň prezidents­ké administra­tivy, během necelých dvou let se pod Trumpem vyměnilo již 83 procent lidí. Převládaly vyhazovy nebo „rezignace pod tlakem“.

Barack Obama, Trumpův demokratic­ký předchůdce v Bílém domě, byl o poznání zdrženlivě­jší: za jeho mandátu došlo během prvních dvou let k výměně pouze ve 40 procentech případů. Pozoruhodn­ou stabilitu vykazoval tým nedávno zesnulého republikán­ského prezidenta George Bushe staršího (ve funkci v letech 1989–1993): první dva roky jeho úřadu přinesly na nejvyšších pozicích v jeho okolí výměnu jen v 17 procentech případů. V prvním roce Bushova mandátu neodešel dokonce vůbec nikdo.

Jedno se tedy zdá být jisté: kdo má odvahu pracovat pod Trumpem, nemá jisté vůbec nic.

 ?? FOTO REUTERS ?? Dejte si na mě pozor! Lidé pracující s nejmocnějš­ím mužem světa Donaldem Trumpem si svou pozicí nemůžou být nikdy úplně jistí.
FOTO REUTERS Dejte si na mě pozor! Lidé pracující s nejmocnějš­ím mužem světa Donaldem Trumpem si svou pozicí nemůžou být nikdy úplně jistí.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zatím posledním vyhozeným je ministr pro vnitřní záležitost­i Spojených států Ryan Zinke
FOTO ČTK/AP Zatím posledním vyhozeným je ministr pro vnitřní záležitost­i Spojených států Ryan Zinke

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia