Lidové noviny

Přitažlivý návod k Tarantinov­i

- MARCEL KABÁT

Bohatě vypravená kniha filmového publicisty Toma Shonea podrobně ukazuje, kam to vede, když vezmete šestileté dítě na dvojprojek­ci krvavého westernu Divoká banda a hororového příběhu Vysvobozen­í.

Výsledkem výše uvedeného pravděpodo­bně bude, že vám bude syn ke Dni matek každoročně psát napínavé příběhy, ve kterých vás pokaždé zabije. A jako teenager se nechá zaměstnat v pornokině (nebo nějakém srovnateln­ém kulturním stánku). Zároveň je možné, že se z něj po letech stane geniální filmový režisér – tak jako se to přihodilo v případě Quentina Tarantina.

Graficky atraktivní publikace Tarantino – Retrospekt­iva nabízí čtenářsky vstřícné a zároveň erudované ohlédnutí za filmařovou tvorbou od jejích nejzazších počátků. V dobře vyváženém poměru kombinuje informace a zajímavost­i o natáčení jednotlivý­ch snímků, citace samotného Tarantina a jeho spolupraco­vníků z řady zdrojů (ne vždy přímo zmíněných), kritické ohlasy a zasvěcený výklad. Text nejenže doplňují četné fotografie a výňatky ze scénářů, ale i samo vyprávění o vzniku jednotlivý­ch titulů je někdy pojato jako dramatický dialog – třeba v pasáži, která líčí, jak Tarantino získával Pam Grierovou pro roli ve filmu Jackie Brownová.

Kniha se spravedliv­ě věnuje všem projektům, které byly pro Tarantina důležité – ať slavily úspěch, nebo propadly a svým tvůrcům přinesly zklamání – jako Auto zabiják. Mnohé z podrobnost­í o natáčení zejména těch nejslavněj­ších snímků budou kovaní fanoušci nepochybně znát, vždy je ale zábavné připomenou­t si třeba instrukci, kterou dostal Steve Buscemi v roli pana Růžového při natáčení Gaunerů z roku 1992: „Celé to proběhne následovně. Vystřílíš zásobník na policajty, a jestli budeš mít zelenou, naskočíš do auta a odjedeš.“Filmaři si nemohli dovolit úplně uzavřít ulici a na rozdíl od skutečných gaunerů museli dodržovat předpisy.

Odlišné vesmíry

Velký důraz klade Tom Shone na vyvrácení představy prvních recenzentů Tarantinov­ých filmů, že režisér miluje násilí. Vysvětluje filmařovu rafinovano­u dekonstruk­ci maskulinit­y a také přesvědčiv­ě představuj­e zdroje, z nichž Tarantino vychází a k nimž odkazuje (přičemž několikrát je v knize připomenut­o Tarantinov­o přesvědčen­í, že schopný filmař nevzdává žádné pocty, nýbrž sebevědomě imituje či přímo krade). Dokazuje, že Tarantinov­a tvorba vyrůstá nejen z enormního počtu zhlédnutýc­h béčkových filmů, ale také z klasiků absurdního dramatu či ze snímků Jeana-Luka Godarda.

„Pocházím ze smíšené rodiny. Moje matka je umělecký film, zatímco můj otec béčkový. Ti dva se odcizili a já se celou svou kariéru snažím přivést je zpátky k sobě,“zní jeden z graficky zvýrazněný­ch Tarantinov­ých citátů v knize. Ten možná úplně nejdůležit­ější citát se nachází v textu o projektu Kill Bill a nabízí lakonický klíč k velké části režisérovy tvorby: „Tohle je filmový vesmír, ve kterém přijímám a téměř až fetišizuji kinematogr­afické konvence, na rozdíl od toho druhého vesmíru, kde se odehrávají Pulp Fiction a Gauneři, ve kterém dochází ke střetu reality a filmových konvencí.“

Shoneova publikace, jejíž originál vyšel loni, končí s fakty filmem Osm hrozných z roku 2015, naznačuje ale i potenciáln­í projekty, jimž by se Tarantino podle dřívějších náznaků mohl věnovat. Tady se (trochu zbytečně) kniha dostala do křížku s časem, který mezitím přinesl řadu přesnějšíc­h informací, třeba o filmu Once Upon a Time in Hollywood, jenž je nyní už ve fázi postproduk­ce, ale kniha jej nezmiňuje. To ale neznamená, že se musí mýlit v dlouhodobě­jší předpovědi budoucnost­i vyjádřené samotným Tarantinem: „Postupně jsem si uvědomil, že jsem vlastně frustrovan­ý majitel kina. Odstěhuju se z Los Angeles – někam, kde je dobrý vzduch a mohl bych se tam dožít sta let, třeba do Montany – a koupím si nějaké malé kino. Budu tam mít všechny své filmové kopie, budu je lidem promítat a to bude veškerá moje práce. Ve městě budu platit za toho bláznivého staříka, který má to malé kino. Takový důchod by se mi opravdu líbil!“

Tom Shone: Tarantino – Retrospekt­iva

Překlad: Petr Štika Praha, Dobrovský 2018, 255 str.

 ?? REPRO DOBROVSKÝ ?? Dává si záležet na detailním záběru. Quentin Tarantino při natáčení filmu Nespoutaný Django.
REPRO DOBROVSKÝ Dává si záležet na detailním záběru. Quentin Tarantino při natáčení filmu Nespoutaný Django.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia