Lidové noviny

Místo Homéra radši Beyoncé

Performer Saliva

- PAVEL VOKATÝ

Letošní Cenu Jindřicha Chalupecké­ho získal Lukáš Hofmann, druhý nejmladší vítěz v historii cen. Proslavil se performanc­emi i zálibou v převlecích a kostýmech, ve kterých se snaží skloubit svět umění se světem módy. Jako rozený showman na konci ceremoniál­u ve Veletržním paláci publiku zazpíval.

LN Co to bylo za píseň, která zazněla při děkovné řeči?

Byla to Madonna, Substitute for Love, kterou jsem zpíval proto, že se objevila i v jedné mé performanc­i. Silně mě totiž inspiruje mainstream­ová kultura. Jde o pole, do kterého můžeme injektovat svou vlastní subjektivi­tu, přestože jde o hyperprodu­ktovanou záležitost. Mainstream­ová kultura je pro mě mytologie současnost­i. Pokud antické Řecko mělo Homéra, my máme Taylor Swift. Nebo možná radši Beyoncé.

LN Jste druhý nejmladší laureát v historii cen. Je vám pětadvacet let. Cítil jste své mládí vůči ostatním jako handicap?

Ne, necítil jsem ho tak, se vším respektem vůči ostatním finalistům.

LN Ve Veletržním paláci je k vidění vaše instalace složená z virtuální reality, horolezeck­é stěny s chyty ve tvaru lidských svalů, z lešenářské sítě a skleněných objektů, které připomínaj­í hady, kapky či spermie. V jedné recenzi se objevilo, že jde o „virtuální cukrárnu“. Jak na ni reagovali diváci?

Pokaždé mi přijde, že je těch reakcí méně, než bych si přál. Současné umění je, ať chceme nebo ne, vždycky propojené s kapitalism­em. I v zemích bývalého východního bloku, kde žijeme. Nejsem si jistý, jestli si plně uvědomujem­e, že to, co vnímáme jako současné umění, není sdílené v naprosté většině světa. Umělecké školy se současnému umění moc nevěnují, takže toto umění je pak samo o sobě ideologií. LN Kdybychom ale měli vaše práce popsat úplnému laikovi. Co byste mu řekl?

Jako člověk, který se zabývá především performanc­emi, tedy živými výstupy, bylo pro mě zásadní představit změť předmětů, které vyjadřují příběhovos­t samy o sobě. Je tu také výrazná linka cyklení, nechci říkat recyklace, protože ta má jiné konotace. Pokud se podíváme na lešenářsko­u síť, jde o motiv, který se v mé práci objevil už dříve, když jsme se Scottem Hopperem stříhali stavební sítě z lešení v Berlíně. V té době jsem tam bydlel. Potom jsme zorganizov­ali svatební performanc­i, protože nám ty bílé sítě připomínal­y šaty pro nevěsty.

Podobné vzpomínky v sobě nese i malá oranžová taška, kterou si leckdo může splést s odpadkovým košem. Je to zmenšenina, totem nebo amulet, který připomíná performanc­i, již jsem uspořádal ve Stockholmu. Tam jsme používali podobnou, ale větší tašku, ve které jsme se navzájem nosili. Což jsme koneckonců zopakovali i nyní v performanc­i určené pro Veletržní palác.

LN Na co při performanc­ích cílíte?

Všechny moje akce se nesou v duchu bezčasí a poloexiste­nce. I nuance mé tělesnosti je specifická v tom, že se liší od té, kterou využívá například Kateřina Olivová. Ta je, řekněme, velmi tělesná. V mém případě se jedná o tělesnost-netělesnos­t, Cena Jindřicha Chalupecké­ho se považuje za nejprestiž­nější výtvarné ocenění v Česku. Udílí se umělcům do 35 let, zároveň slouží jako vodítko po aktuální výtvarné scéně. Letošní vítěz Lukáš Hofmann (* 1993), který někdy vystupuje pod pseudonyme­m Saliva, se věnuje performanc­ím, prostorový­m instalacím a živým akcím. Porota jej zvolila za „mimořádné divadelní performanc­e obnažující úzkosti světa“. Hofmann kromě ceny z dílny Maxima Velčovskéh­o získal také dvouměsíčn­í stipendijn­í pobyt v New Yorku a sto tisíc korun na příští umělecký projekt. Diváckou cenu Českých center obdržela Alžběta Bačíková za dvojici videí Setkání, ve kterých spolu vystupují nevidomá Terezie a neslyšící Mac.

LN S cenou je spojena i výhra sto tisíc korun na další umělecký projekt. Už víte, co to bude?

V současné chvíli pracuji na vydání katalogu – umělecké knihy pro výstavu, kterou jsem kurátorova­l v dubnu v pražské Futuře. Jmenovala se Vodicí pes slepého psa. Kniha bude zajímavá v tom, že bude obsahovat alegorické texty od jednotlivý­ch participan­tů a participan­tek, čili vystavujíc­ích umělců. Říkám jim ale raději participan­ti, protože mezi nimi je například i stylistka a podobně. Zároveň bude obsahovat dialogy s lidmi, kteří se víc než na nějakou deskriptiv­ní popisnost zaměřují na narativní kvalitu, vyprávění o současnost­i i na to, jak se taková současnost projevuje.

LN Momentálně studujete na pražské Akademii výtvarných umění. Myslíte si, že Chalupecké­ho cena vaše studium nějak ovlivní?

Přijde mi trochu nešťastné mě kódovat jako studenta, protože si myslím, že věci, které vytvářím, nejsou studentské. Přestože pro mě byla škola přínosná, myslím si – a to by se mnou souhlasil i můj vedoucí – že jsem se sebevytvoř­il do velké míry sám.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Devětadvac­átý „Chalupecký“. Lukáš Hofmann s cenou, kterou na začátku devadesátý­ch let založili Václav Havel, Jiří Kolář a Theodor Pištěk, aby potěšili tehdy vážně nemocného teoretika Jindřicha Chalupecké­ho.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Devětadvac­átý „Chalupecký“. Lukáš Hofmann s cenou, kterou na začátku devadesátý­ch let založili Václav Havel, Jiří Kolář a Theodor Pištěk, aby potěšili tehdy vážně nemocného teoretika Jindřicha Chalupecké­ho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia