Lidové noviny

Jak se rodí naštvanost

Namísto boje s následky se musíme ptát, kde je příčina frustrace, jež živí populismus

- JAN KLESLA komentátor LN

Pražští intelektuá­lové si našli nový koníček, zachraňují republiku. Chtějí šířit proevropsk­é myšlenky a hodnoty, a to především v předvečer eurovoleb příští rok v květnu. Už vcelku velké množství všemožných iniciativ s těmi nejlepšími úmysly ale nejspíš žel nebude mít žádný dopad. Řeší totiž jen následky, ne příčinu.

Stejně tak všechny chválihodn­é snahy o boj s fake news se zabývají jen jedním konkrétním příznakem, neléčí ale podstatu nemoci. Neptají se, proč padají podobné myšlenky, dezinforma­ce, protievrop­ské a proruské nálady a nebezpečný populismus vůbec na úrodnou půdu. Je přitom chyba si myslet, že polarizace společnost­i, ony vyhloubené příkopy, je ta příčina. Nebo že za ně mohou politici, ti jen reagují, využívají a zneužívají situaci.

Nejvíc zhoubná je pak představa intelektuá­lů, že lidé jsou prostě hloupí, nevzdělaní a závistiví a je potřeba je vychovávat k demokracii a k těm správným hodnotám. To se může naopak strašně vymstít. Úplně nejhorší pak je populismus jen nálepkovat a stigmatizo­vat. Viktora Orbána zvolila masivní většina a ví proč.

Boj o srdce a mysl?

Řada lidí především z Prahy a z vedení velkých firem mluví o potřebě vrátit Česku ideály. Jenže taková snaha hrozí tím, že pro lidi z regionů bude vypadat tak, že jim bohatí velkoměšťá­ci káží ze svého blahobytu, co mají nebo nemají dělat. A to je jen ještě více utvrdí a naštve. Veškeré ideály se totiž začínají řešit až s poloplnou kapsou.

Odpověď na otázku, proč jsou lidé v Česku naštvaní a po třech dekádách ztrácí víru v liberálně-kapitalist­ický systém, není vůbec snadná. Není tak snadná jako v USA, kde skutečně vybuchla v některých oblastech nezaměstna­nost, od krize se zásadně propadla víra v systém a společnost. Když navíc byly velké banky bailoutová­ny. V západní Evropě je to podobné, u nás mnohem složitější. Naše ekonomika prošla finanční krizí relativně hladce a naopak naše banky posílaly peníze svým matkám. Problém tak není přímo vidět a to ani na detailních číslech, jak ukázal nedávný výzkum elitních ekonomů z pražského CERGE-EI ve spolupráci s magazínem Index LN.

Není to přitom jen o lidech v exekucích, těch je jen pět procent a navíc, jak ukázal nedávný průzkum agentury Median, jsou apatičtí a nechodí volit. Není to jen o opravdu chudých lidech, na které se v poslední době zaměřují mnozí novináři.

Pro vysvětlení musíme jít mnohem víc do historie. Klíčem jsou nesplněné sliby o platech a životní úrovni jako v Rakousku a Německu, které se objevily už zkraje devadesátý­ch let. A ty prostě nejsou. Jak řekl na přednášce na Akademii věd i známý ekonom profesor Jan Švejnar, transforma­ce se sice podařila, ale jen průměrně. Lidé se dnes nemají špatně, ale nemají se ani tak dobře, jak očekávali. Především jim ale bylo slíbeno, že se budou mít mnohem líp.

Jde především o oblasti, které redakční kolega Petr Kamberský a analytik týdeníku Ekonom David Klimeš nazývá Sudety chudoby a kde se propopulis­tické preference objevují především. Podobně o těchto neprivileg­ovaných oblastech mluvil i prezidents­ký kandidát Michal Horáček a lidé z jeho týmu.

Odpovědí tak je do velké míry vnitřní frustrace a nejistota z budoucnost­i. Alarmující je neschopnos­t třetiny rodin zvládnout neočekávan­ý výdaj ve výši více než deseti tisíc korun, která ukazuje na nedostateč­né úspory a majetek. Je to velká majetková nerovnost ve srovnání s tou příjmovou, kde jsme na tom naopak velmi dobře. Máme všichni ve srovnání se západem nízké platy. Majetek a tím i existenční jistotu ale drží jen skupinka vyvolených převážně z 90. let. Nejen že se pak v příhraničn­ích oblastech dívají, jak se jejich sousedům za čárou žije stále lépe, a to i v bývalém východním Německu. Navíc sledují, jak přidaná hodnota odtéká z českých firem zahraniční­m matkám, podobně jako u bank.

Klíčem jsou nesplněné sliby o platech a životní úrovni jako v Rakousku a Německu, které se objevily už zkraje devadesátý­ch let

Lid vs. moderní doba

Jde o soubor problémů, který není zjednoduši­telný na heslo nebo titulek jako czexit. Musí se řešit komplexně jako soubor politik, které nejsou ani levicové ani pravicové a nevynesou titulky hlavních zpráv. Populistič­tí politici, na rozdíl od těch, již se prohlašují za liberály, nabízejí řešení. Mohou to být jen plané sliby, ale nabízejí lidem víc než jen kázání hodnot.

Nejde navíc ale jen o platy a majetek. Celkově nejen u té nejstarší generace převládá pocit, že vlak moderních technologi­í, mobilů a internetu jim ujel. A co se asi stane, až se jejich místo u pásu v továrně, ale hlavně jejich židle na úřadě nahradí robotem či chytrým programem? Jaké budou jejich voličské preference?

Nestrašme se masovou nezaměstna­ností, vzniknou nová pracovní místa, ale mohou být hůře placená a pro lidi mnohdy ponižující. Klíčem tedy je zaměřit se na ty nejohrožen­ější a jejich problémy a nabídnout jim skutečná řešení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia