Lidové noviny

Pstruh v mobilu

Bezpečnost není otázka technologi­cká, ale politická

- Martin Zvěřina

Národní úřad pro kybernetic­kou bezpečnost varoval před softwarem i hardwarem firem Huawei a ZTE. Vláda celou věc vzala v pondělí na vědomí a nyní by se mělo něco změnit. Že nejde o nějaký blesk z čistého nebe, je jasné například z toho, že lidovci již před měsícem vyzývali vládu ke změně zákona o veřejných zakázkách na základě reakcí na Huawei ze strany australské i americké vlády. A o zakázky státu jde především.

Dokázat, že výrobky firem napojených na čínskou vládu jsou zneužiteln­é, či dokonce zneužívané ke špionáži, je problém natolik subtilní, že na něj politici nestačí a musejí se spoléhat na experty. Nehledě na to, některá podezření jsou prostě nedoložite­lná. Nelze například dokazovat domněnku, že „nezávislé“čínské firmy mateřské vládě odmítnou spolupráci jen proto, aby chránily data cizích vlád či jednotlivc­ů daleko na Západě. Známe osud prezidento­va poradce pana Jie a nepochybně jej zná i vedení těchto firem, které má s praktikami čínské vlády bezprostře­dnější zkušenost. A jak víme od Henryho Davida Thoreaua: „Někdy je domněnka velmi důležitá. Například když najdete v mléce pstruha.“

Pokud jde o bezpečnost státní infrastruk­tury, pak by měl jeden pstruh v mléce stačit k opatrnosti. To znamená nejen – jak žádají prozíravě lidovci – změnit promptně zákon o veřejných zakázkách, vyčistit ministerst­va od „prašivého“tovaru, ale též pořádně prověřit všechny soukromé firmy, které se podílejí na budování technologi­ckých či jiných státních systémů, zda nejsou někde s těmito firmami zaháčkován­y.

Není to záležitost technologi­cká, ale čistě politická, zkrátka si musíme položit otázku, zda chceme pominout riziko, že umožňujeme cizí mocnosti, aby nás za určitých okolností mohla „vypnout“, nebo třeba „jen“vydírat, chcete-li – vyjednávat. Přehnané? Možná. Jenže prozíravý stát nesmí ani takovou možnost dopustit. Spoléhat se při nákupu strategick­ých technologi­ckých celků pouze na volnou soutěž znamená koledovat si o to, že nás někdo velice ošklivě napálí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia