Lidové noviny

Dekoloniza­ce selhala

Jak pomoci Africe, a přitom neoživit duch arogance?

- Zbyněk Petráček

Zkoumáte-li, odkud hrozí největší pnutí, vyjde vám Afrika. Její populace se v časovém úseku jednoho lidského života zdvojnásob­í. Zároveň je to kontinent, který takový nárůst nedokáže úspěšně absorbovat, což pohání migraci. Jak má Evropa pomoci? To je docela problém.

Jednu cestu ukazují nezávazné akce typu fóra Afrika – Evropa, jež se včera konalo ve Vídni. Účastnil se i český premiér Babiš, ale nikoliv lídři Německa, Francie či jihoevrops­kých zemí, které si jinak berou Afriku za své téma. Andreji Babišovi vadila neúčast špiček zemí, odkud se volá po Marshallov­ě plánu pro Afriku. Sám si ale počíná tak, že mu jde spíše o český vývoz než o Afriku i její stabilitu. Nicméně je fakt, že země o velikosti a ekonomické síle Česka problémy miliardové­ho kontinentu sama o sobě řešit nemůže.

Druhou cestou jsou plány ze západu EU. Odrážejí sílu velmocí, ale i paternalis­mus. Když Günter Nooke, pověřenec německé kancléřky pro Afriku, navrhl stavět města financovan­á Západem, schytal to za kolonialis­mus. Ano, pronajímán­í území institucím Západu evokuje časy, kdy Kongo bylo osobním majetkem belgického krále. Ale je tu protiargum­ent: může se Afrika zmátořit, prosperova­t i sama uživit z vlastních zdrojů?

Je to zásadní otázka, ale neprobírá se nahlas. Kdo ji tvrdě nastolí, říká toto: Dekoloniza­ce Afriky selhala. Ani během tří generací se nepodařilo vytvořit poměry, jež by odrážely svéprávnos­t nových států. A i když jsou tu příklady úspěchu (Botswana, Namibie), stále se nabízí více příkladů opačných, jsou dokonce státy, které směřují od prosperity k bídě (Zimbabwe).

Je za těmito problémy vždy jen vina bývalých kolonialis­tů? To je oblíbené klišé. Vyvrací ho sice nepříliš úspěšná Etiopie, jež nikdy kolonií nebyla, či naopak úspěšná Botswana, kterou Britové drželi až do roku 1966, ale zkuste to říkat někomu, kdo se o pokrokářsk­á klišé opírá. Takže i když plány premiéra Babiše zřejmě Africe příliš nepomohou, aspoň ho nikdo nemůže nařknout z neokolonia­lismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia