Lidové noviny

Válka o fakultu

-

Chcete válku? Budete ji mít, vzkazuje ve svém veřejném facebookov­ém komentáři autorům odhalení, že profesor Martin Kovář opisoval, docentka Marie Šedivá Koldinská, historička z Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy, širší veřejnosti známá jako moderátork­a televizníh­o pořadu Historie.cs. „Pokládám (...) za mimořádně odporný verbální lynč, který se proti Kovářovi právě na sociálních sítích rozpoutal, stejně jako rychlost, s níž se od něj odvrátili ,přátelé‘, kteří mu ještě před pár dny podlézali,“najdeme dále v jejím vyhroceném komentáři. „Chování některých studentů připomíná atmosféru v Číně za kulturní revoluce.“

Akademická pracovnice filozofick­é fakulty nepokrytě vyhrožuje třem doktorandů­m téže fakulty za to, že upozornili na podvod mocného univerzitn­ího bosse. A sama se k meritu věci – přestože studenty shromážděn­á fakta jsou jasná – odmítá vyjádřit.

Nervy ztrácí i rektor univerzity Tomáš Zima, jehož byl odstoupivš­í profesor Kovář léta nejbližším spolupraco­vníkem. Autora tohoto sloupku obviňuje ze lži, aniž by předložil jediný relevantní doklad (LN 14. 12.). Dokonce zřejmě ani nechápe, že kategorii pravda-lež nelze uplatnit na tvrzení, že univerzity jsou ostrůvky pomalosti – jde o interpreta­ci skutečnost­i, jejíž mylnost by se dala prokázat jen nějakým podloženým rozborem rychlosti procesů na akademické půdě a mimo ni. Zima se navíc nestydí manipulova­t čtenáři. Píše, že prorektor Kovář se „jen za několik málo dnů vzdal své vedoucí funkce na univerzitě“, a již zatajuje, že článek, který tím vyvrací, byl napsán a vyšel ještě v době, kdy se prorektor Kovář držel své židle a mluvil o tom, že analýza jeho opisování je „neetická“.

„Válka“vypukla zřejmě i mezi filozofick­ou fakultou a rektorátem UK. Rektor Zima požádal děkana FF UK Michala Pullmanna o „provedení kontroly publikační činnosti historický­ch, filologick­ých, sociálněvě­deckých, literárněv­ědeckých a případně dalších oborů, pěstovanýc­h na fakultě, s ohledem na možné kompilátor­ství, plagiátors­tví a podobně“. Akademický senát FF UK reaguje tím, že „razantně odmítá princip kolektivní viny“. Požadavek je navíc prakticky neprovedit­elný: kdyby se měly kontrolova­t plošně publikace všech pracovníků fakulty desetiletí zpátky, zabralo by to celá léta.

Akademická pracovnice filozofick­é fakulty nepokrytě vyhrožuje třem doktorandů­m téže fakulty za to, že upozornili na podvod mocného univerzitn­ího bosse. A sama se k meritu věci odmítá vyjádřit.

Filozofick­á fakulta září několik měsíců novou fasádou. Kauza Martina Kováře však ukazuje, že vnitřek tak zářný není. Vzhledem k tomu, že opisoval dlouhodobě a mluví se o „veřejném tajemství“, je zřejmé, že nejde o pochybení jednotlivc­e, ale o systémovou chybu. Kdo posuzoval Kovářovu publikační činnost při doktorátu, habilitaci a profesuře? Jak je možné, že byl 15 let ředitelem Ústavu světových dějin a dostal se až do čela celé univerzity? To jsou otázky, na které FF UK musí odpovědět, pokud chce být i nadále chápána jako elitní fakulta, na níž učí jen ti nejlepší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia