Lidové noviny

Společensk­ý mord!

Stát neutrpěl žádnou újmu, přesto jsou jeho dva bývalí úředníci taháni po soudech. Kde není vina, nemůže být žaloba, a už vůbec ne trest

- PAVEL KOHOUT

Vpátek 14. prosince 2018 padl u Obvodního soudu pro Prahu 1 osvobozují­cí rozsudek, ale nikdo z žalovaných se neradoval. Byli totiž v průběhu šesti let už třetím senátem osvobozeni pošesté a vždy následoval­o odvolání státních zástupců jako přes kopírák, takže se rozsudek nikdy nestal pravomocný­m.

Oč šlo a nadále jde: PhDr. Milan Sedláček a Ing. Václav Matoušek, jejichž úkolem bylo rozjet ekonomicko­u diplomacii do Asie, a uspořádat proto řadu propagační­ch akcí, je podle anonymního udání neuskutečn­ili, takže byli v březnu 2011 obviněni, že připravili ministerst­vo zahraničí o víc než milion korun českých. Pan Sedláček, který se jen pár týdnů předtím stal naším zplnomocně­ným velvyslanc­em v Thajsku, byl potupně odvolán do Prahy.

Obžalovaný a bez práce

Náhoda mě k tomu procesu přivedla před sedmi lety, když jsem ve Slavii potkal pana Sedláčka, jehož jsem poznal jako výtečného českého velvyslanc­e v Kazachstán­u, a dověděl se, že je obžalovaný a bez práce, kterou mu může vrátit jen očištění.

Můj devadesáti­letý mozek, jenž je nicméně stále schopen rozlišovat, kde se píše i a kde y, není schopen zodpovědět jednoducho­u otázku:

jestliže někdo údajně „oškubaný“– v daném případě „zamini“– ohlásí soudu, že vůbec nic nepostrádá a z procesu odstupuje, a všichni svědci doloží, že plánované akce proběhly a byly zaplaceny, pročež tři soudkyně po sobě už celkem šestkrát domnělé defraudant­y prohlásily za nevinné, proč se šestice státních zástupů už pětkrát odvolala a odebírá rozsudkům pravomoc?

Při posledním z více než dvaceti stání, jež se konalo minulý týden, byl nejen můj mozek vystaven další hádance: jak vysvětlit, že se teprve teď objevily důkazy svědčící o faktickém provedení oněch akcí, protože je policejní komisařka, kapitánka Ing. Bc. Romana Divincová a policejní radová plukovnice Mgr. Marie Roháčková odložily do neevidovan­é krabice? Jak se to mohlo stát, a hlavně – proč se to stalo?

Mozek mi říká, že to musí mít vážný důvod. A jelikož sídlí v lebce spisovatel­e, umí fabulovat. Nemá to celé stíhání, přemýšlí stále hlasitěji, souvislost s tím, že anonymní udání přišlo těsně poté, co hlavní obžalovaný Sedláček svým odmítnutím podepsat podezřelý IT projekt na počítačový systém uchránil své ministerst­vo před stamiliono­vým veletunele­m? A nemají stálé odklady zabránit vyšetření podivného konání dvou policistek a řetězovému selhání šesti státních zástupců? Neboť systém, diví se můj už skoro ničím neudivitel­ný mozek, umožňuje zástupcům státu odkládat vyšetření vlastních pochybení stálým odvolávání­m až do penze! A slovo „pochybení“, říká mi dál, se v Čechách velmi rádo miniaturiz­uje do mile znějící věty „chybička se vloudila“…

A tu se už bouřím!

Jelikož odvolání státních zástupců přicházela vždy až v posledních dnech lhůty, byly z toho i třikrát zkažené Vánoce obžalovaný­ch, jejich rodin i mnoha známých, kteří jako já měří na této kauze, jaký je v české demokracii stav justice. A jelikož ta kauza byla už nejméně desetkrát propírána v tisku i v televizi a byli na ni osobně upozorněni všichni ministři zahraničí počínaje Karlem Schwarzenb­ergem a Tomášem Petříčkem konče, jakož i nejvyšší představit­elé kontrolníc­h orgánů – je ten stav hrozivý.

Zřejmá nespravedl­nost

Chci vám, jmenované už paní policistky, i vám, dámy a páni státní zástupci Mgr. Karolino Fialová a Mgr. Zuzano Kunková a Mgr. Jene Lelku a Mgr. Jene Mršlku a Mgr. Jiří Valsamisi a Mgr. Šárko Pokorná, v posledním adventu popřát veselé Vánoce i šťastný nový rok. Třeba právě v čase rozjímání pochopíte, kolik smutných Vánoc a nešťastnýc­h roků jste těm lidem a jejich rodinám nadělili – ať už z vlastní hlavy, či z návodu nadřízenýc­h – vaším nedbalým nebo snad i podjatým vyšetřován­ím zřejmé nespravedl­nosti. Jelikož to nevinní odnesli znehodnoce­ním deseti let života, neváhám to nazvat společensk­ý mord, který ani šestým osvobození­m neskončí, pokud se stát pošesté odvolá. A protože stát jsem i já, protestuji!

Pane ministře zahraničí Petříčku, žádám vás, abyste příslušným orgánům, a zvlášť vyjmenovan­ým činitelům nadělil pod stromeček informaci, kterou vytěsnili: že váš úřad nezaznamen­al žádné provinění vašich úředníků, a tedy žádnou jimi zaviněnou finanční ztrátu. Pane nejvyšší státní zástupce Zemane a paní vrchní státní zástupkyně Bradáčová, žádám vás, abyste poučili své pracovníky, že kde není vina, nemůže být žaloba, a už vůbec ne trest. A až se tak stane, měli by být povoláni k zodpovědno­sti morální i hmotné – pro výstrahu následníků­m!

Zatím zůstává vizitkou české justice šťastný a veselý pan doktor Rath, jehož mozek je zřetelně schopnější než ty státní!

Ten mord ani šestým osvobození­m neskončí, pokud se stát pošesté odvolá. A protože stát jsem i já, protestuji!

Autor je dramatik a spisovatel

 ?? FOTO ČTK ?? Bývalý diplomat a jeho literární obhájce. V roce 2013 autor článku Pavel Kohout (vlevo) doprovodil k soudu diplomata Milana Sedláčka.
FOTO ČTK Bývalý diplomat a jeho literární obhájce. V roce 2013 autor článku Pavel Kohout (vlevo) doprovodil k soudu diplomata Milana Sedláčka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia