Lidové noviny

Škrty v rozvojové pomoci a mýty

- ONDŘEJ HORKÝ-HLUCHÁŇ Ústav mezinárodn­ích vztahů v Praze

Poslanci a poslankyně dnes ve třetím čtení státního rozpočtu rozhodnou, zda podpoří pozměňovac­í návrh SPD Tomia Okamury škrtnout téměř čtvrt miliardy z rozpočtu na zahraniční rozvojovou spolupráci. Místopředs­eda zahraniční­ho výboru sněmovny Jiří Kobza navíc navrhl zcela zrušit transforma­ční program ministerst­va zahraniční­ch věcí, který se zaměřuje na podporu občanské společnost­i a demokracie zejména ve východní Evropě a na Balkáně. Česko by prý nemělo zasahovat „do vnitropoli­tické situace cílových zemí“.

Černý tunel pro neziskovky

Pro škrty rozvojové pomoci Kobzovi stačí jako důkaz zbytečnost­i náhodný výběr názvů projektů, jako je třeba Vytvoření a implementa­ce vinohradni­ckého a vinařského registru v Moldavsku. Co naplat, že projekt, který v nejchudší zemi Evropy osobně zahájil prezident Zeman, usnadní Moldavsku vyvážet víno do Evropské unie. Místní zemědělci budou moci kompenzova­t ztráty po uvalení sankcí na ruském trhu, těm českým pro změnu pomůže omezení černých dovozů. O fakta však nacionalis­tům nejde.

Podle posledního Eurobarome­tru patříme mezi země s vůbec nejmenší důvěrou v rozvojovou pomoc. Jsme jedinou zemí osmadvacít­ky, kde si většina lidí nemyslí, že by snižování světové chudoby mělo pro nás nějaký přínos. Své mezinárodn­í závazky ani zdaleka nenaplňuje­me, pro další navyšování pomoci je ale jen 12 procent Čechů a Češek. Parlamentn­í debatu o rozpočtu navíc poznamenal­o tažení vládního populistic­kého hnutí i části opozice proti nevládním neziskovým organizací­m. Je znepokojiv­é, když bývalý podpředsed­a podvýboru pro rozvojovou spolupráci za ANO mluví o „černém tunelu pro řadu vybraných neziskovek“.

Podle Fóra dárců se tato kampaň proti „nevládkám“na štědrosti lidí přispívat na charitu moc neprojevil­a. Na rozvojovou pomoc jich ale dobrovolně přispěla necelá pětina. Průzkum agentury STEM/MARK totiž ukázal, že podle drtivé většiny Čechů a Češek se kvůli všudypříto­mné korupci k potřebným dostane jen část peněz.

Jenže česká rozvojová spolupráce je paradoxně pod větším drobnohled­em než většina peněz utrácených doma. Není to jen tím, že Česká rozvojová agentura, která většinu českých rozvojovýc­h projektů financuje, prošla pozitivně kontrolou NKÚ i akreditací Evropské komise pro realizaci projektů z unijního rozpočtu. Část rozvojovýc­h projektů také podléhá nezávislým evaluacím na místě, takže víme, že česká rozvojová spolupráce funguje dobře.

Cizinec není našinec

Je zajímavé, že postoj SPD k rozvojové pomoci potvrzuje hlavní zprávu ministerst­va vnitra o extremismu. Samotný program SPD není vůči pomoci kritický, ve skutečnost­i ale její představit­elé často vystupují jako extremisté. Jejich hlavní argument, že bychom neměli poskytovat pomoc do zahraničí, když máme mnoho potřebných doma, měla v minulosti ve svém volebním programu Dělnická strana stejně jako řada pravicově extremisti­ckých stran v Evropě. Je příznačné, že SPD podala další pozměňovac­í návrhy na snížení podpory integrace Romek a Romů a na krácení zahraniční­ch misí.

Jenže polovina Čechů a Češek názor, že je důležitějš­í pomáhat doma než v zahraničí, sdílí. Rozpočet na české projekty v Evropě, Africe a Asii přitom tvoří zcela zanedbatel­ných 0,05 procenta státního rozpočtu. Pirátský protinávrh navýšení rozpočtu o symbolický­ch deset milionů dobře ukazuje, jaké jsou v české politické debatě hranice možného.

Bez důvěry veřejnosti to nepůjde

Veřejné mínění i pokusy nacionalis­tů by měly být pro vládu varováním. Aby mohly odmítnout uprchlické kvóty, země Visegrádu si vymyslely mantru o tom, že migraci zabrání „pomocí na místě“. Česko je přitom k tomuto tvrzení druhou nejskeptič­tější zemí EU. Rozvojová pomoc není v dnešním světě nejdůležit­ějším nástrojem, který snižuje globální chudobu, nerovnosti a s nimi spojená bezpečnost­ní rizika. Posílení důvěry veřejnosti v rozvojovou pomoc je ale klíčem ke změně domácích politik, které mají negativní dopady na rozvojové země, ať jde o klima, nebo migraci.

Podle průzkumů za mýty o rozvojové pomoci nestojí fake news, ale mínění známých, příspěvky na sociálních sítích, zpravodajs­ké servery a televize. Za negativní veřejné mínění, na kterém nacionalis­ti parazitují, si ale tato i předchozí vlády mohou samy. Na komunikačn­í kampaně o české rozvojové pomoci vydávaly jen zanedbatel­né prostředky. A o tom, že čtyři miliardy na rozvojovou a humanitárn­í pomoc plynou z našeho státního rozpočtu přes povinné příspěvky a fondy EU raději mlčely, jako by rozvojová pomoc poskytovan­á „Bruselem“hlavně Africe nebyla i naším vlastním příspěvkem.

Národovcům je třeba poděkovat, že svým útokem otevřeli téma rozvojové spolupráce ve sněmovně a že se prozatím setkali se spíše negativní reakcí ostatních poslanců. Vzhledem k silně skeptickým, většinou nepodložen­ým názorům české veřejnosti ale nastal čas, aby vláda začala veřejnosti aktivně vysvětlova­t, co za peníze daňových poplatníků spolu s Evropskou komisí dělá. Není toho málo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia