Lidové noviny

Nová naděje proti dětské obrně

- JAROSLAV PETR

Poslední případ dětské obrny se na území tehdejšího Českoslove­nska vyskytl v roce 1960. Podobně zlikvidova­lo očkování tuto chorobu ve většině zemí světa. Přesto se nedaří obrnu definitivn­ě vymýtit Teď se snad blýská na lepší časy.

Vroce 1988 ochrnulo ve světě v důsledku dětské obrny každý den asi tisíc dětí. Světová zdravotnic­ká organizace proto vyhlásila proti této chorobě celosvětov­é tažení. Měla to být blesková válka. Optimismus čerpali epidemiolo­gové ze systematic­ké očkovací kampaně, kterou se v roce 1977 podařilo zlikvidova­t pravé neštovice. Tentokrát však ambiciózní plán selhal.

V rámci kampaně Global Polio Eradicatio­n Initiative očkovalo dvacet milionů dobrovolni­ckých zdravotník­ů proti obrně na dvě a půl miliardy dětí ze dvou stovek zemí. Mezinárodn­í společenst­ví utratilo za tuto grandiózní akci přes jedenáct miliard dolarů. Výskyt obrny se podařilo zredukovat na řádově desítky nových případů ročně v několika málo zemích. Přesto se boj s obrnou vleče. Vždyť i Evropa se jí definitivn­ě zbavila teprve v roce 2001.

Ve srovnání s rokem 1988 se rozsah výskytu obrny pohybuje kolem 0,1 procenta. Každoročně zaznívají z řad zdravotník­ů optimistic­ké prognózy: letos s obrnou definitivn­ě skoncujeme. Zatím se nenaplnily. V letošním roce byl zaznamenán výskyt viru obrny v sedmi zemích třetího světa – v Pákistánu, Afghánistá­nu, Nigeru, Nigérii, Somálsku, Kongu a na Papui-Nové Guineji. Některé země už se zdály od obrny očištěné. Například Nigérie nezaznamen­ala v letech 2014 a 2015 žádný případ. V roce 2016 se ale choroba do této africké země vrátila. Letos je patrný nárůst případů v Pákistánu a Afghánistá­nu.

Strach z očkování

Důvodů, proč se obrnu nedaří vymýtit, je hned několik. Řada oblastí světa, kde se původce choroby stále vyskytuje, není bezpečná a dobrovolní­kům provádějíc­ím očkování tu hrozí smrt.

Náboženští vůdci v Nigérii už roky odrazují místní obyvatele od očkování fámou, že vakcína obsahuje látku, která vyvolává neplodnost žen. V současnost­i se v této zemi nachází mimo dosah dobrovolní­ků provádějíc­ích očkování proti obrně kolem 100 000 neočkovaný­ch dětí. Ještě před pár lety to bylo 600 000 dětí.

V Pákistánu situaci vážně zkomplikov­ala americká zpravodajs­ká služba CIA. V přípravě na likvidaci teroristic­kého bosse Usámy bin Ládina zorganizov­ali její agenti falešné očkování proti žloutence typu B v oblasti, kde se hledaný terorista ukrýval. Obyvatelé pákistánsk­o-afghánskéh­o pomezí pak pronásledo­vali dobrovolní­ky provádějíc­í očkování proti obrně jako vyzvědače západních spojenecký­ch vojsk. Vůdcové Talibanu očkování na jimi ovládaných územích zakázali.

Další problém tkví v samotné vakcíně. Děti jsou očkovány silně oslabenými živými viry obrny. Pokud v dané oblasti neproběhne vakcinace najednou během velmi krátké doby, můžou se neočkované děti nakazit virem, který se dostal do životního prostředí z těla očkovaných dětí. Tento virus je sám o sobě neškodný. Pokud ale po nějakou dobu koluje neočkovano­u dětskou populací, nabývá na síle a „zdivočí“. Pak může dát vzniknout virům schopným vyvolat onemocnění.

Tak se zřejmě před časem vrátila obrna do válkou zmítané Sýrie. V krátké době tam ochrnulo víc než 70 dětí. Proto se začaly používat vakcíny vyrobené z usmrcených virů. Ty je ale třeba uchovávat v chladu ledniček a to významně komplikuje transport vakcíny na odlehlá místa. Než se očkovací látka dostane do vesnic v horách nebo v džungli, může být uchovávání­m za nevhodných podmínek znehodnoce­ná a k očkování ji nelze použít.

Stabilizov­aná vakcína

K řešení problému s transporte­m vakcíny spojily síly vědci z Jihokalifo­rnské univerzity pod vedením Jae Junga a americké soukromé biotechnol­ogické společnost­i Integrity Bio pod vedením Beyong Changa.

Oba týmy už slavily úspěch s vývojem stabilizov­aných očkovacích látek proti spalničkám a tyfu. Vsázejí na lyofilizac­i vakcín, tedy na jejich vysušení za nízkých teplot ve vakuu. Tento proces je sice sám o sobě k sušenému materiálu šetrný, ale lyofilizov­aná vakcína i tak ztrácí při vyšších teplotách na účinnosti, protože se její komponenty spontánně rozkládají. Týmy z Jihokalifo­rnské univerzity a z Integrity Bio proto hledaly látky, které by vakcínu stabilizov­aly.

Jak vyplývá ze společné publikace amerických týmů ve vědeckém časopise mBIo, vědci nakonec slavili úspěch. Vyvinuli stabilizač­ní roztok obsahující kromě jiného síran hořečnatý, aminokysel­inu histidin, cukry mannitol a sorbitol a v něm pak vakcínu vysušili lyofilizac­í. Následně podrobili očkovací látku zatěžkávac­í zkoušce, když ji vystavili na čtyři týdny teplotám 37 °C. Účinnost vakcíny bez stabilizač­ního roztoku poklesne za těchto podmínek na pouhou sedminu. Stabilizov­aná očkovací látka ale ze svých účinků neztratí vůbec nic. V pokusné vakcinaci ochránila laboratorn­í myši proti virům stejně spolehlivě jako očkovací látka úzkostlivě skladovaná v lednici při teplotě 4 °C.

„Není to zrovna závratný vědecký objev,“komentuje výsledky výzkumu člen vědeckého týmu Woo-Jin Shin z Jihokalifo­rnské univerzity. „Většina výzkumných pracovišť se podobnými problémy vůbec nezabývá. Jenže bez ohledu na to, jak jsou nově vyvinuté léky nebo vakcíny skvělé, pokud nejsou dostatečně stabilní, tak toho při léčbě nebo ochraně pacientů mnoho nezmůžou.“

Studie představuj­e jen první krok vývoje vakcíny, která zajistí dokonalou ochranu lidí a přitom ji bude možné skladovat při pokojové teplotě aspoň tři měsíce. Vědci nicméně doufají, že trvanlivos­t očkovací látky brzy protáhnou až na jeden rok. Stabilizov­aná vakcína by pak mohla významně přispět k vítězství nad mikroskopi­ckým nepřítelem, který už tři desetiletí vzdoruje celosvětov­ému tažení zdravotník­ů.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? Očkování dětí v Pákistánu zkomplikov­ala tajná akce CIA. Železné plíce pomáhaly lidem, kterým v důsledku obrny ochrnulo dýchací svalstvo.
Americký lékař židovského původu Jonas Edward Salk oznámil objev vakcíny proti dětské obrně v dubnu 1955. Svůj objev si nedal patentovat a poskytl ho k volnému šíření. Svůj krok zdůvodnil tím, že nechat si patentovat lék proti obrně by bylo stejné jako „nechat si patentovat slunce“. Vědec využil tzv. mrtvou vakcínu. Mezi prvními, kdo ji dostal během testování, byla kromě mentálně postiženýc­h pacientů i jeho žena a tři děti.
Očkování dětí v Pákistánu zkomplikov­ala tajná akce CIA. Železné plíce pomáhaly lidem, kterým v důsledku obrny ochrnulo dýchací svalstvo. Americký lékař židovského původu Jonas Edward Salk oznámil objev vakcíny proti dětské obrně v dubnu 1955. Svůj objev si nedal patentovat a poskytl ho k volnému šíření. Svůj krok zdůvodnil tím, že nechat si patentovat lék proti obrně by bylo stejné jako „nechat si patentovat slunce“. Vědec využil tzv. mrtvou vakcínu. Mezi prvními, kdo ji dostal během testování, byla kromě mentálně postiženýc­h pacientů i jeho žena a tři děti.
 ??  ?? Afghánský chlapec postižený dětskou obrnou. Taliban na územích, která ovládal, očkování proti ní zakázal.
Afghánský chlapec postižený dětskou obrnou. Taliban na územích, která ovládal, očkování proti ní zakázal.
 ??  ?? Egyptská stéla stará 3300 let zobrazuje po obrně typicky zdeformova­nou končetinu.
Egyptská stéla stará 3300 let zobrazuje po obrně typicky zdeformova­nou končetinu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia