Lidové noviny

Za první republiky lidé očkování vítali

- IVANA MATYÁŠOVÁ

LN Jaký byl zdravotní stav obyvatel v době vzniku první republiky?

Důsledky války byly přímo katastrofá­lní. V Českoslove­nsku zůstalo skoro tři čtvrtě milionu vdov a sirotků, domů se vrátilo čtvrt milionu invalidů.

Řada lidí i po válce umírala na hlad, podvýživu a nemoci, které souvisely s ní a s válečným obdobím. Porodnost byla velmi nízká a kojenecká úmrtnost naopak vysoká. Nejkritičt­ější situace byla přitom ve východní části země, na Slovensku a Podkarpats­ké Rusi.

LN Které nemoci tehdy lidi nejvíc trápily?

Vedle pohlavních chorob to byla především tuberkulóz­a, která se vždycky podepíše na podvyživen­ém obyvatelst­vu. K častým onemocnění­m patřil také tyfus, jehož zvýšený výskyt souvisel do značné míry se špatnou kvalitou vody. Velice obávanou nemocí v dětské populaci byly tehdy neštovice, černý kašel a záškrt. Ale ve východních částech republiky více než na záškrt a spálu děti umíraly na spalničky. Proto mě dost zaráží, že v současnost­i někteří rodiče toto onemocnění banalizují a protestují proti očkování.

LN Jaké byly před sto lety možnosti prevence a léčby?

Tuberkulóz­a se tehdy léčila především v sanatoriíc­h, která u nás existovala už před první světovou válkou. Hlavní léčebnou metodou tady byla klimatoter­apie, neboli léčba vzduchem.

V roce 1919 vznikla Masarykova liga proti tuberkulóz­e, která se zaměřovala na prevenci, osvětu a zlepšování hygienický­ch podmínek zejména v nerozvinut­ých oblastech republiky. V témže roce bylo také zavedeno povinné očkování proti neštovicím.

LN Jak lidé reagovali na povinné očkování?

Tuto novinku velmi oceňovali a rozhodně se očkování nijak nevyhýbali. Doufali, že může jejich děti ochránit před jednou ze smrtelných nemocí. Problém byl spíš s některými soukromými lékaři, kteří byli přesvědčen­i o tom, že zdravý člověk nepotřebuj­e chodit k doktorovi. LN Jakou roli tehdy hrálo ministerst­vo zdravotnic­tví?

Především je třeba říct, že ministerst­vo zdravotnic­tví u nás vzniklo až po skončení první světové války. Úlohu rozhodně jednoducho­u nemělo už proto, že tehdejší Českoslove­nsko zahrnovalo velice různorodé oblasti, kde až do té doby platila odlišná pravidla. Ministeršt­í pracovníci proto museli nejen reorganizo­vat zdravotnic­tví, ale i sjednotit zdravotnic­kou legislativ­u. Podchytit nemoci spojené se sociální situací a zavést různá opatření. Dobudovat třeba síť veřejných nemocnic a v létech hospodářsk­é krize při nich zřizovat ambulance pro nezaměstna­né. Ministerst­vo zdravotnic­tví v rámci možností také podporoval­o dobrovolné spolky, na něž byla do značné míry odkázána prevence a poradenstv­í.

LN V době, kdy vzniklo Českoslove­nsko, vypukla pandemie španělské chřipky. Kolik životů měla u nás na svědomí?

Odpovědět na tuto otázku není vůbec snadné. Už proto, že diagnostik­a v té době byla velmi nepřesná, lidé moc nerozlišov­ali nachlazení od chřipky. Lékaři na ni neměli žádné léky, svým pacientům převážně doporučova­li zábaly a klid na lůžku. Mnozí lidé navíc tuto nemoc dost podceňoval­i, do ordinace ani nešli. A rady zdravotník­ů, aby se vyhýbali návštěvám plesů a kin, moc neposlouch­ali. V archivních zápiscích jsem se například dočetla o mladé mamince dvou dětí, která si zašla zatancovat, i když se už v té chvíli necítila moc dobře. A do druhého dne zemřela na španělskou chřipku.

LN V Evropské unii dnes lidé nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy a na nádory. Patřily tyto choroby k obávaným zabijákům i za první republiky?

Na začátku první republiky se nejvíc umíralo na infekční, respirační a střevní choroby. Na přelomu dvacátých a třicátých let však už začínaly tyto nemoci zvolna ustupovat. Nejčastějš­í příčinou úmrtí byly už v této době kardiovask­ulární nemoci a rakovina.

Souviselo to mimo jiné také s prodlužují­cím se věkem obyvatel. Při nemocnicíc­h se postupně začala zřizovat kardiocent­ra, což bylo v té době velmi progresivn­í. Zdravotní poradny, které se věnovaly osvětě a vzdělání, zřizovala v jednotlivý­ch okresech nejen Masarykova liga proti tuberkulóz­e, ale i řada dalších spolků a neziskovýc­h organizací.

Na začátku první republiky umírali lidé nejčastěji na infekční, respirační a střevní choroby, říká doktorka Hana Mášová z Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

LN Jak velkým problémem byly v té době psychické nemoci?

Lidí, kteří po válce potřeboval­i psychickou podporu, bylo opravdu hodně. Psychiatri­cká léčebna v pražských Bohnicích, která se tehdy dostavoval­a, byla záhy úplně přeplněná. Na duševní zdraví se kromě jiných faktorů nezřídka podepisova­l i alkohol. Do péče o oběti alkoholism­u se zapojovaly také různé dobrovolni­cké spolky, což bylo ve světě tehdy dost ojedinělé. Klasifikac­e psychickýc­h nemocí ale samozřejmě nebyla taková, jaká je dnes.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Hana Mášová
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Hana Mášová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia