Lidové noviny

Mourinho ukončil volný pád

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Po celou sezonu nebylo otázkou jestli, ale kdy. José Mourinho i přes letní hádky s vedením Manchester­u United vydržel na jeho lavičce 17 kol. Vaz mu zlomila až prohra 1:3 v největším ostrovním zápase na hřišti Liverpoolu.

MANCHESTER/PRAHA Tenhle volný pád už nemohl portugalsk­ý stratég „přežít“. Nedělní prohra na hřišti odvěkého rivala Liverpoolu znamenala, že United ztrácejí na „Reds“coby lídra Premier League propastnýc­h 19 bodů a na první čtyři pozice, které zajišťují účast v Lize mistrů v příští sezoně, bodů jedenáct.

Vedení „rudých ďáblů“proto těsně před klíčovou částí sezony, kterou je tradiční čtveřice ligových zápasů během svátků, Mourinha odvolalo. Přitom ještě minulý týden jeho manažer Jorge Mendes prohlásil, že v Manchester­u panuje oboustrann­á spokojenos­t.

Možná byla, ovšem středeční prohra v Lize mistrů po mizerném výkonu ve Valencii a ta na Anfield Road vše změnily.

Stalo se tak trochu symbolicky tři roky a jeden den poté, co tehdy Chelsea prohrála rovněž 1:3 na hřišti Liverpoolu a Mourinho se musel z lavičky Blues pakovat. I v tomto případě seděl na lavičce soupeře Jürgen Klopp, který se v roce 2013 ještě coby kouč Dortmundu po výhře 4:1 v semifinále Ligy mistrů postaral o Mourinhův konec v jeho předchozím působišti, Realu Madrid.

„Bylo to nevyhnutel­né, už musel odejít. Jednoduše nedokázal z hráčů vyždímat maximum,“nebral si žádné servítky Mourinhův velký kritik a někdejší útočník Michael Owen, který působil v Liverpoolu, Realu i United.

Přitom po druhém místě v předešlém ročníku Premier League to vypadalo, že by Mourinho mohl na Old Trafford zakotvit na delší dobu, než je jeho zvykem.

Místo toho se potvrdila jeho obvyklá tříletka.

Triumfů v Lize mistrů s Portem a Interem Milán docílil ve své druhé sezoně u týmu. Maximálně do dvou let pak v Portu, Chelsea, Interu, Realu a znovu Chelsea slavil titul. Pak už šly výsledky jeho týmů dolů, což se projevilo i teď v Manchester­u. I když United postoupili do osmifinále Ligy mistrů, v lize vyhráli za 17 kol pouhých sedm duelů a získali 26 bodů, což je nejhorší výsledek slavného celku za posledních 28 let.

Mourinho si navíc nezáživným pojetím hry nedokázal na svou stranu získat nejen hráče, ale v posledních zápasech ani fanoušky, kteří „Special One“nahlas kritizoval­i. A když nenašel řeč s kdysi nejdražším hráčem světa Paulem Pogbou (89 milionů liber), byl jeho ortel zpečetěn.

„Klub by rád poděkoval Josému za jeho práci a přeje mu hodně úspěchů v budoucnu. Dočasný trenér povede tým do konce sezony, mezitím bude klub pečlivě hledat nového kouče na plný úvazek,“stojí v prohlášení na webových stránkách.

Vyhazovat Mourinha, který měl smlouvu do června 2020, se ale United řádně prodraží, podle listu Daily Mail vyinkasuje odstupné ve výši 22,5 milionu liber (zhruba 644 milionů korun). Nyní se na ostrovech řeší, kdo do horkého křesla usedne. Nejvíce se mluví o kouči Tottenhamu Mauriciovi Pochettini­m, někdejším obránci Laurentu Blancovi či klubové legendě Ole Gunnaru Solskjaero­vi. „Soustředím se na svou práci v Tottenhamu. Ostatní mě nezajímá. Josému přeji hodně štěstí,“okomentova­l konec kolegy Pochettino.

Kromě nového manažera klubu, který stále nemůže po konci Alexe Fergusona najít klid, bude zajímavé sledovat i to, kam zamíří sám Mourinho...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia