Lidové noviny

Nejhorší jednička na světě

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA Ročně bere 6 milionů dolarů, ale výhru svému týmu naposledy vychytal 27. prosince 2017. Ne, to není vtip. Hokejista Cory Schneider z New Jersey aspiruje na cenu pro nejhorší brankářsko­u jedničku na světě. V roce 2016 byl vybrán do Utkání hvězd NHL, v Devils byl nástupcem legendární­ho Martina Brodeura, jenže...

V New Jersey si zoufají. Vedení v tichosti lituje, že s dvaatřicet­iletým gólmanem v roce 2014 podepsalo lukrativní sedmiletý kontrakt na 42 milionů dolarů. Tahle investice se krutě nevyplácí.

Když Schneider v pátek pustil za devět a půl minuty tři góly ze sedmi střel v utkání s Las Vegas, umístilo jej vedení o pár dní později na listinu zraněných hráčů a povolalo z farmy Mackenzieh­o Blackwooda. Oficiální důvod? Poraněné břišní svaly. Všichni ale tuší, že to může být jinak.

Parťák českého forvarda Pavla Zachy přišel o pozici jedničky už v minulé sezoně. Když 27. prosince 2017 slavil v Detroitu poslední vychytané vítězství, přišlo sedm proher v řadě a zranění. Po uzdravení byl v kurzu náhradník Keith Kinkaid s platem 1,25 milionu.

V létě přišla operace kyčle a po ní další nevýrazné výkony. Jen pro představu: Schneider nastoupil sedmkrát od začátku, dvakrát byl vystřídaný a ve zbylých případech inkasoval pokaždé pět gólů. Jeho úspěšnost zákroků klesla na 85 procent, průměrně loví puk ze sítě 4,66krát za zápas.

Zapsání Schneidera na listinu zraněných hráčů jen prodlouží jeho smutnou bilanci. A v klubu mezitím řeší, co dál. Pokud mu pauza prospěje, poputuje nejspíše na farmu, či se ho pokusí vyměnit. V posledním případě je zřejmé, že bude muset dál spolufinan­covat jeho plat. Kdo by si jinak tak drahého gólmana bez výsledků a s nulovým sebevědomí­m vzal?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia