Lidové noviny

Trochu o humoru

-

Jsem si jistý jen tím, že smysl pro humor není vlastní žádnému fanatikovi. Hitler a jeho cenzoři pronásledo­vali satiriky a humoristy. Geniální Kurt Tucholsky, ozbrojený jen psacím strojem, musel prchnout za nacismu ze země.

Ne vždy to, co někomu připadá zábavné, svědčí o smyslu pro humor. Stalin považoval například za vtipné, když Chruščov na jeho povel na večírku politbyra tančil kozáčka. I tak lze udělat kariéru.

Nedostatek smyslu pro humor není jen vlastností mnoha politiků. Podobně deformovan­ý je i cenzor, který pátrá po nepřípustn­ých slovech v totalitním tisku. Vlastně má možná trochu smysl pro humor, protože by jinak nemohl to, co je nevhodné, škrtat. Nebo škrtá, protože se řídí jen tím, že všechno nevážné je podezřelé a tím už nepřípustn­é. Nevím. Jistě vím jen to, že jedním z největších nepřátel humoru je patos. Jeho přemíra zaručeně vyloučí i chvilku nadhledu. Politik na plakátě slibuje na prostoru metr krát metr lepší budoucnost. Pro naše děti a děti našich dětí. Bezdětní přijdou opět zkrátka.

Podobně nevkusně působí recitátor, který v sebedojetí z přednášené­ho verše klade sladkoboln­ou polevu na slova básníka, ač poeta psal verš v naději, že si ho čtenář přečte bez pomoci zprostředk­ovatele.

Moudře pravil Gabriel Laub: „Básník může věřit, že pomáhá napravit svět, ale u satirika by tak malý smysl pro humor byl směšný.“

Domovem skvostného humoru je židovská anekdota. Autoři jsou neznámí. Vtip se odehrává kdekoli. Základní vlastností stručných minipříběh­ů je to, že jsou srozumitel­né a k smíchu a zároveň pod podšívkou úsměvu něco sdělují.

Vynechal jsem záměrně termín – příběhy „ze života“, abych netrousil to, co se přílišným omíláním už stalo frází. Místo nepřesné definice humoru, jejíž vlastností bývá to, že podstatu zmíněného jevu umrtví – raději jeden příklad.

Rabín se zlobí, že suma, kterou přispěli členové obce na charitu, je malá. Modlí se, aby bohatí více přispívali na chudé. „Byla tvá modlitba vyslyšena?“ptá se ho manželka. „Z poloviny. Chudí jsou ochotni peníze přijmout.“

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje spisovatel Ivan Kraus IVAN KRAUS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia