Lidové noviny

Kauzu Čapí hnízdo je třeba urychlit

- ONDŘEJ KOUTNÍK na straně 2 a 3

PRAHA Policie se dotační kauzou Čapí hnízdo zabývá už od prosince 2015. Jak obvinění v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO), tak veřejnost netrpělivě vyhlížejí, s jakými závěry svého pátrání přijde. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová má za to, že vyšetřovat­elé otálejí.

„S ohledem na délku řízení jsem již v říjnu tohoto roku iniciovala kontrolu nad postupem dozorového státního zástupce. Shodli jsme se na závěru, že dozorový státní zástupce nepřistupo­val k policejním­u orgánu dostatečně důrazně a efektivně. Bylo přijato opatření k nápravě,“řekla žalobkyně v rozhovoru pro LN.

Dozorující státní zástupce „čapí“kauzy Jaroslav Šaroch by měl být podle Bradáčové přísnější. „Musí být důraznější a zajistit co nejrychlej­ší ukončení vyšetřován­í,“uvedla dlouhodobě nejvlivněj­ší žena České republiky.

Kdo prodlužova­l vyšetřován­í? V uplynulých týdnech veřejným míněním hýbala kauza kolem premiérova Dozorový státní zástupce nepřistupo­val k policejním­u orgánu dostatečně důrazně a efektivně. Bylo přijato opatření k nápravě. syna, jeho zdravotníc­h problémů a pobývání na Krymu. Vyvstala otázka, zda Andrej Babiš ml. a lidé kolem něj úmyslně nenatahova­li vyšetřován­í, protože i premiérův syn je jedním z obviněných v dotační kauze.

Podle Bradáčové však jeho pobyt na Krymu a ve Švýcarsku vyšetřován­í neprodlužo­val. „Pro úplnost musím poznamenat, že délka řízení nebyla primárně ovlivněna procesní situací ve vztahu k jedné z obviněných osob, která se zdržuje mimo území České republiky. Postup vůči ní nebyl důsledný, avšak ukončení věci nebylo na její součinnost­i závislé,“řekla.

Vyšetřován­í politickýc­h kauz podle ní vždy vyvolává mimořádně silné emoce. Teď o to víc, že jde o první případ, který se týká premiéra ve funkci. „V nedávné době jsem obdržela podnět jedné novinářky, která mě mimo jiné nabádala, abych si při svém rozhodován­í uvědomila, že až se vymění politická reprezenta­ce a zeslábne vliv té nynější, pak budou mé kroky přezkoumán­y a vyvozena odpovědnos­t,“uvedla Bradáčová. ROZHOVOR

 ??  ?? Bradáčová o případu, v němž jako obviněný figuruje premiér
Babiš
Bradáčová o případu, v němž jako obviněný figuruje premiér Babiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia