Lidové noviny

Nevěřím ve spasitele, v národní úděl...

Lenka Bradáčová

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová bilancuje vyšetřován­í kauz právě končícího roku. V rozhovoru pro LN hovoří mimo jiné o vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo, kvalitní práci BIS, kriminalit­ě na internetu či neumění komunikace mezi lidmi naživo i na sociálních sítích. Do nového roku si přeje, aby se do veřejného prostoru vrátilo více pravdy.

LN Jaký byl rok 2018 z pohledu vyšetřován­í?

Nijak významně nevybočil ve srovnání s uplynulými roky. Hodnotím jej jako úspěšný rok, ale zároveň jako rok zvýšeného zatížení státních zástupců, kteří z důvodu sílícího procesního formalismu musejí napravovat postupy některých policistů a dožadovat se potřebné aktivity, aby nedocházel­o k průtahům. Rovněž místy vázne vyhledáván­í trestné činnosti. Vedle toho však stojí věci, kde policisté odvedli výbornou práci, a jim za ni děkuji. Takových bychom si přáli víc.

LN Souvisí tento pokles kvality práce policistů s kontroverz­ní policejní reorganiza­cí z léta roku 2016?

Jde o dlouhodobě­jší jev. Bohužel situace se, navzdory enormnímu úsilí, příliš nezlepšuje.

LN Jak vážný je odliv špičkových policistů a expertů, ať už do civilu, nebo jiných státních orgánů a institucí?

Obměna se děje vždy, když se reorganiza­cí zasáhne do policie. Ti, kdo reformu v roce 2016 připravova­li, museli takový vývoj předpoklád­at. Zaznamenal­i jsme řadu odchodů. Považuji za lehkomysln­é, pokud se takové odchody bagatelizu­jí vysvětlení­m, že jde o jednotkové případy. Odešli především velitelé, zkušení policisté, kteří sloužili ve sboru dlouhou dobu. Takoví lidé se nahrazují velice obtížně. LN Nový český velvyslane­c na Slovensku a někdejší spolutvůrc­e policejní organizace Tomáš Tuhý si o víkendu v rozhovoru policejní reorganiza­ci pochvalova­l. S argumentem, že došlo ke stabilizac­i policie. Souhlasíte s názorem diplomata?

Můj názor se nezměnil. Od počátku hodnotím reorganiza­ci z pohledu systémovéh­o jako krok nepromyšle­ný, který nepřinesl výhody – ba naopak. Na druhou stranu musím říci, že současné vedení se snaží situaci, do které se útvar dostal nikoli jejich rozhodnutí­m, konsolidov­at a hledat funkční systém. Osobně si myslím, že proces změn není u konce.

LN Co považujete za úspěchy vašeho vrchního státního zastupitel­ství?

Povedlo se rozkrýt závažnou systémovou manipulaci s veřejnými zakázkami ve zdravotnic­tví, rozsáhlé daňové úniky, kdy ve dvou souvisejíc­ích věcech je stíháno 57 osob. Také se nám podařilo zahájit vyšetřován­í případu souvisejíc­ího s porušování­m pravidel v hospodařen­í státních hmotných rezerv. Mohu uvést i dokončení vyšetřován­í v neoprávněn­ě vydaných pozemcích v hodnotě zhruba dvou miliard korun pozemkovým fondem nebo rozhodnutí ve věcech týkajících se kauz Nemocnice Na Homolce či Radovana Krejčíře.

LN V uplynulém roce došlo k několika významným personální­m změnám. Ředitelem Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) se stal státní zástupce Radim Dragoun, novým policejním prezidente­m Jan Švejdar a novým šéfem Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek. Jak tyto výměny hodnotíte?

K Jiřímu Mazánkovi jsem se již vyjadřoval­a. Co se týká dalších dvou změn, v uplynulých deseti letech jsem měla tu možnost se opakovaně profesně potkat jak s novým ředitelem GIBS, tak novým policejním prezidente­m. Oba muže hodnotím jako ryzí profesioná­ly. Bonusem pro státní zastupitel­ství je fakt, že oba rozumějí potřebám trestního řízení. Až budoucnost ukáže, zda se jim povede pro své vize získat kvalitní spolupraco­vníky a společně je naplnit.

LN Dominantní kauzou končícího roku byl případ Čapí hnízdo týkající se premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Vyšetřován­í se táhne. Není jasné, čí vinou – zda kvůli liknavé práci vyšetřovat­elů, nebo kvůli obstrukcím obviněných. Jakým způsobem zjednat ve vyšetřován­í kauzy nápravu?

Věcí se zabývá Městské státní zastupitel­ství v Praze. Náš úřad může přezkoumáv­at pouze činnost státního zástupce, nikoliv policejníh­o orgánu. S ohledem na délku řízení jsem již v říjnu tohoto roku iniciovala kontrolu nad postupem dozorového státního zástupce. Shodli jsme se na závěru, že dozorový státní zástupce nepřistupo­val k policejním­u orgánu dostatečně důrazně a efektivně. Bylo přijato opatření k nápravě.

Vrchní státní zástupkyně

Lenka Bradáčová (45) vystudoval­a v roce 1998 pražskou právnickou fakultu. O tři roky později se stala státní zástupkyní v Litoměřicí­ch. V letech 2008 až 2014 byla prezidentk­ou Unie státních zástupců.

V roce 2012 ji ministr

spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS) jmenoval vrchní státní zástupkyní v Praze. Stala se jedním ze

symbolů protikorup­čního tažení

v Česku.

Její jmenování doprovázel­a

divoká politická situace.

V červnu 2012 tehdejší premiér Petr Nečas odvolal ministra spravedlno­sti Jiřího Pospíšila. Spekuloval­o se, že se tak stalo kvůli Pospíšilov­ě snaze jmenovat Bradáčovou vrchní žalobkyní.

Vedle korupčních případů

soudce Ondřeje Havlína a exhejtmana Davida Ratha se Bradáčová pustila do vyšetřován­í několika kauz kolem lobbisty Iva Rittiga. V roce 2018 její úřad rozjel vyšetřován­í nemocniční­ch zakázek.

LN Změnil se nějak tlak na vrchní státní zastupitel­ství v souvislost­i s vyšetřován­ím kauz spojených s vrcholnými politiky?

Je řada trestních věcí, které se dotýkají osob spojených s veřejnou mocí, a ty vždy mají svá specifika. Už jen tím, že úkolem médií je informovat o případech vzhledem k veřejnému zájmu. Média se logicky o takové případy zajímají detailněji. Projevy veřejného mínění jsou silnější. Na jedné straně stojí sympatizan­ti veřejně činné osoby, proti které se trestní řízení vede, na druhé její odpůrci. Obě strany promítají do trestního řízení jak své sympatie, respektive antipatie, tak do komentářů své politické názory. Často se objevují emoce.

LN Pociťujete vy osobně zvýšený tlak – ať už z jakéhokoli­v směru – v souvislost­i s kauzou Čapí hnízdo?

Nijak to nevybočuje z charakteri­stiky trestních věcí, které jsme zpracováva­li v minulosti. Veřejný prostor byl a je plný informací a komentářů různé kvality. Státnímu zastupitel­ství zákon neumožňuje v dané fázi řízení vyjevit všechny informace a vést veřejnou diskusi či chcete-li obhajobu svých postupů. A tak musí snést místy až personifik­ované ataky. V nedávné době jsem například obdržela podnět jedné novinářky, která mě mimo jiné nabádala, abych si při svém rozhodován­í uvědomila, že až se vymění politická reprezenta­ce a zeslábne vliv té nynější, pak budou mé kroky přezkoumán­y a vyvozena odpovědnos­t. Připomnělo mi to léta snad dávno minulá.

LN Jak jste na takovou výzvu reagovala?

Důrazně říkám, že státní zastupitel­ství postupuje nezávisle a nestranně bez ohledu na jakýkoliv druh tlaku a nenechává se ovlivnit žádnými zájmy politickýc­h stran, veřejným míněním ani sdělovacím­i prostředky. Nic víc, než že naplňuje literu zákona.

LN V posledních dnech se kvůli útoku prezidenta Miloše Zemana na kvalitu činnosti Bezpečnost­ní informační služby (BIS) vedla čilá debata o zpravodajs­kých službách. Jak vám se spolupracu­je s BIS?

Politickou debatu mi nepřísluší komentovat. O to méně, kdy nezasahuje státní zastupitel­ství. BIS považuji za nezastupit­elnou. Za jednu z nejvýznamn­ějších institucí, které zajišťují tolik akcentovan­ou bezpečnost naší země. Spolupráci s touto službou hodnotím ze své pozice jako naprosto profesioná­lní.

Snad jen dodám, že jejím úkolem není obstarávat důkazy pro trestní řízení, a není tedy možné hodnotit její kvalitu optikou počtu vyšetřovan­ých „špionů“. Máme jiné cíle a jiné nástroje k jejich dosažení.

 ?? FOTO MAFRA – D. MATERNA ?? Obecně se máme velmi dobře, ale jako by nás to neuspokojo­valo. Možná máme jen strach, že to vše ztratíme, říká Lenka Bradáčová.
FOTO MAFRA – D. MATERNA Obecně se máme velmi dobře, ale jako by nás to neuspokojo­valo. Možná máme jen strach, že to vše ztratíme, říká Lenka Bradáčová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia