Lidové noviny

Do čela DPP míří i lidé, na něž útočí „anonymové“

-

PRAHA Kancelářem­i pražského dopravního podniku (DPP) se včera prohnal očekávaný vichr. Skončil generální ředitel Martin Gillar, jehož v šéfovské funkci nahradí bankéř Petr Witowski, manžel populární televizní moderátork­y Světlany Witowské. Představen­stvo vedle Gillara opouští investiční ředitel Tomáš Kaas.

Jak již včera LN informoval­y, novým členem představen­stva se stal někdejší vedoucí odboru investic dopravního podniku Filip Tulák. Další (staro)novou tváří ve vedení DPP se stal bývalý technický ředitel Jan Šurovský. Ten své angažmá získal doslova na poslední chvíli. Ještě ráno se zdálo, že do představen­stva DPP zamíří bývalý ředitel organizáto­ra pražské integrovan­é dopravy (ROPID) Pavel Procházka. Šurovský však měl na své straně silnější vyjednávač­e. Podle informací LN se za Šurovského postavili členové dozorčí rady Petr Hluboček (Spojené síly pro Prahu) a Petra Kolínská (Strana zelených).

Hanopisy na nováčky

Noví členové představen­stva – Filip Tulák a Jan Šurovský – neměli cestu do vrcholného orgánu vlivné pražské společnost­i umetenou. Ba naopak se na jejich adresu snesly hanopisy a trestní oznámení, kterými se budou policisté zabývat.

Tulák v DPP pracoval v letech 2017 a 2018 ve funkci vedoucího investiční­ho odboru. Ve chvíli, kdy se o něm začalo spekulovat jako o novém členovi vedení podniku, měl přijít „hanopis“do kanceláře primátora Zdeňka Hřiba. Dokument, který LN viděly, podepsalo anonymně několik odborových organizací. Pisatelé v něm upozorňují, že na Tuláka letos v červnu podali trestní oznámení kvůli údajnému nehospodár­nému jednání v souvislost­i s jím vlastněnou firmou Integoo Integrated Solution. Podle zdroje LN přímo z vedení dopravního podniku však k takovému kroku nedošlo a Tulák ze společnost­i odešel na základě dohody.

Že boj o vedení dopravního podniku neprobíhal „v rukavičkác­h“, potvrdil i tvrdý výpad na Šurovského. LN získaly anonymní e-mail, který obsahuje trestní oznámení na Šurovského. Byl adresovaný vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Policie se oznámením bude muset zabývat. Součástí podání byl i vnitropodn­ikový audit, jenž se v roce 2015 zabýval Šurovského činností.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia