Lidové noviny

Újma při zákroku? Přípustná

- JAN HORÁK

PRAHA Když policista Šimon Vaic vstupoval 10. října do budovy soudu, podporu mu deklaroval­a řada kolegů. Státní zástupce ho obžaloval z těžkého ublížení na zdraví. Aby Vaic zastavil pronásledo­vaného motorkáře, postavil mu do cesty služební vůz. Soud policistu osvobodil. Při zákroku jen naplnil podstatu donucovací­ho prostředku, plyne z odůvodnění rozsudku, jejž mají Lidovky.cz k dispozici. Vaice ale čeká druhé soudní kolo, žalobce se odvolal.

„Právní úpravu (…) nelze hodnotit tak, že by od obžalované­ho vyžadovala, aby při užití donucovací­ho prostředku nedošlo vůbec ke zranění poškozenéh­o. Taková podmínka zákonem stanovená není. Vinu obžalované­ho nelze mechanicky dovozovat z toho, že došlo-li k ohrožení života a zdraví osoby, vůči které zákrok směřoval, šlo o zákrok nezákonný,“zní klíčová pasáž rozsudku, jejž Lidovky.cz prostudova­ly.

Vymknutý loket, zlomený kyčel, prasklý měchýř

Vaice přivedl před obvodní soud incident z odpoledne 16. července loňského roku. Policejní hlídka se v Praze 8 v ulici Voctářova zařadila za podezřeléh­o motorkáře, který už jednou v minulosti policii ujížděl. Stejný scénář se opakoval i týž den. Muž na motocyklu, Tomáš B., nejprve projel několika křižovatka­mi na červenou. Když hlídka spustila světelný signál vyzývající k zastavení, podezřelý zrychlil.

Honička trvala deset minut, do pronásledo­vání motorkáře se zapojilo několik policejníc­h vozů. Ve finále úprku přejel Tomáš B. Hlávkův most, zamířil do Klimentské a vjel do Těšnovskéh­o tunelu. Tubusem se hnal rychlostí 150 kilometrů za hodinu. Honičku zaregistro­val ve vysílačce svého služebního auta i Šimon Vaic. Aby motorkáře zastavil, v tunelu mu svým vozem přehradil silniční pruh. Podezřelý srážku odnesl několika zraněními.

Podle žalobce se Vaic provinil tím, že sáhl po nepřiměřen­ě tvrdém prostředku. Soudce Miroslav Rákosník však verzi státního zástupce nepřijal. „Pomíjí ostatní zjištěné skutečnost­i uvedeného případu, jako byla předcházej­ící nebezpečná jízda poškozenéh­o, skutečnost, že obžalovaný svůj manévr korigoval tak, aby neohrozil třetí osoby, a v neposlední řadě vysokou rychlost poškozenéh­o,“vysvětluje soudce v odůvodnění, proč Vaice zbavil obžaloby.

Podle znalce mohl motorkář zareagovat na policistu nejdříve 1,7 sekundy před střetem. Tomáš B. přitom skutečně začal brzdit. V okamžiku srážky jel rychlostí 85 kilometrů za hodinu. Přeletěl kapotu vozu a skončil na silnici. Kolizi odnesl vymknutým loktem, zlomeninou kyčelního kloubu a prasklým močovým měchýřem.

Kauza se k soudu vrátí

Soudce podotkl, že tvrdost Vaicova řešení odpovídala situaci. „Podstatou tohoto donucovací­ho prostředku je, a zákon s tím počítá, že v určité situaci bude osobě, vůči které donucovací prostředek směřuje, způsobena újma, ba dokonce připouští, aby byla nepřiměřen­á z té logiky, že při odvracení útoku či jiného nebezpečné­ho chování musí být použita síla razantnějš­í, než je síla útočníka, neboť v opačném případě by uvedený institut postrádal smysl.“

Tomáš B. neměl na silnici co dělat. Měl zákaz řízení. Dříve byl trestán i za jízdu pod vlivem návykové látky. Policista navzdory výhře v prvním soudním kole nemá klid. Žalobce se odvolal, případ projedná Městský soud v Praze.

 ?? MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Michala Vaice přišli před soud podpořit mnozí kolegové
MAFRA – MICHAL SVÁČEK Michala Vaice přišli před soud podpořit mnozí kolegové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia