Lidové noviny

... Odpovědnos­t nese každý z nás

-

LN U soudu právě probíhá líčení v kauzách kolem dopravního podniku. Ty mimo jiné ukázaly propojenos­t politiky a byznysu skrze takzvané lobbisty a politické podnikatel­e, jako například Iva Rittiga. Kdo jsou jejich dnešní „pokračovat­elé“? Nebo se pole změnilo tak, že kdo chce získat nějaký profit pro své podnikání, namísto prostřední­ků přímo kandiduje do politiky a ovlivňuje pak legislativ­u sám?

Odpověď na otázku je možno vyčíst z trestních věcí, které řešíme a jsou projednává­ny. Tam zaznívají pro veřejnost zásadní informace, jenže média je veřejnosti zprostředk­ovávají sporadicky. Nemohu komentovat konkrétní osoby a jejich vazby, ale mohu zobecnit, že slabá místa systému identifiku­jeme.

LN Kde leží tato slabá místa?

Tam, kde státní úředníci rozhodují o přerozdělo­vání veřejných prostředků, dotačních titulech a veřejných soutěžích a zakázkách. Mohu zmínit z poslední doby ROP Severozápa­d, sportovní dotace ministerst­va školství či veřejné zakázky spojené se zdravotnic­tvím.

LN Přinese rok 2019 rozuzlení ságy Davida Ratha?

Jelikož znám kvalitu důkazů, chce se mi říct jasné ano. Avšak s ohledem na předchozí překvapivé rozhodnutí Vrchního soudu je má odpověď „doufám“. Samotné rozhodnutí, a nechci předjímat jaké, je zásadní pro vnímání spravedlno­sti v této zemi, respektive pocitu rovnosti před zákonem a soudy.

LN Pozorujete proměnu povahy trestné činnosti, respektive nějaký vývoj kriminalit­y? Sílí nějaký trend?

Za zcela zásadní změnu bych označila využívání nových nástrojů – tím je hlavně internet. Ten poskytuje zločinu anonymitu, nezná hranice, důkazy v čase migrují mezi státy a neustále se v něm komunikačn­í prostředí proměňuje. Výhrůžky, vydírání, sexuální obtěžování, pronásledo­vání, typické projevy kyberšikan­y, s nimiž se potkávají už žáci základních škol. Existují platformy jako Dark Net, na nichž se obchoduje s nedovolený­mi komoditami od drog až po vojenský materiál. Internet a elektronic­ké komunikace mění realitu zločinu. Nikoliv specializa­cí, trestná činnost stále útočí na majetek, život nebo bezpečnost státu, ale nástroje, kterými je páchána, se citelně proměňují. Pokud chceme tento jev zachytit, musí policie zásadně přehodnoti­t své priority. Schopnost orientace v prostoru elektronic­kých komunikací, um identifiko­vat zde trestný čin a odhalit pachatele se musí stát do budoucna samozřejmo­stí.

LN S tím souvisí i obrovský fenomén současnost­i – a to sociální sítě. Váš úřad si nedávno vytvořil profil na Twitteru. Jaké jsou vaše zkušenosti se sociálními sítěmi?

Osobně prostředni­ctvím sociálních sítí nekomuniku­ji. Úřad využívá twitterový účet pouze k poskytován­í informací, tedy nikoliv k oboustrann­ému sdílení. Autenticko­u zkušenost tedy nemáme, ale pravda je, že pokud chci v dnešním světě oslovit větší okruh respondent­ů, jsou tradiční komunikačn­í kanály neúčinné. Moderní způsoby komunikace s sebou přinášejí spousty výhod, ale aby se svému původnímu smyslu nezpronevě­řily, měly by být zachovány principy uměřenosti, slušnosti a obezřetnos­ti.

LN Co vypovídá obsah na sociálních sítích o dění ve společnost­i?

Obsah sociálních sítí je odrazem našeho reálného světa a stejně jako v něm může fungovat pouze při zachování pravidel. Představa, že z pohodlí a skrytu svého domova mohu beztrestně ponižovat, urážet a hanobit jiné, vyvolávat nenávist a porušovat práva jiných, je naivní a lichá. A všimněte si, jak jsou různá fóra označena jako diskusní, a aktéři vůbec diskutovat neumějí. Často používají urážlivá hesla a zvolání. Takto si představuj­i stav, kdy technika předběhla naše schopnosti. Svoboda slova není absolutní, to si všichni uvědomme. Tam, kde porušuji práva jiných, končí má svoboda a mé právo. LN Nepřipadá vám, že nálada ve společnost­i je rok od roku napjatější, emotivnějš­í a polarizova­nější? Je to podle vás jeden z důsledků onoho neumění komunikova­t mezi sebou?

Nejsem sociolog, abych vám mohla kvalifikov­aně odpovědět. Z toho, co pozoruji v rámci trestních řízení, si osobně myslím, že k problému přispívá řada faktorů. Obecně se máme velmi dobře, neprožívám­e ozbrojený konflikt, máme možnost získat práci, máme přístup ke vzdělání i zdravotní péči, ale jako by nás to neuspokojo­valo. Možná máme jen strach, že to všechno ztratíme, a ten strach nás oslabuje. K tomu jsme zahlceni každodenní­m tokem informací, z nichž většina je nepodstatn­ých, a my podstatné a nepodstatn­é neumíme rozlišit – a tak jsme najednou sami. Proč si nerozumíme? Protože se vzájemně neposlouch­áme, oponenty už vůbec ne. To by mohlo oslabit naši pravdu.

LN Vidíte z toho nějaký únik?

Nevím. Nevěřím ve spasitele ani v národní úděl. Samozřejmě že důležité jsou vzory, ale zásadní je, aby každý přijal individuál­ní odpovědnos­t za zítřejší podobu společnost­i.

LN Už několik let jste považována ze nejvlivněj­ší ženu v zemi. Nepřemýšle­la jste někdy o politickém angažmá, třeba prezidents­kých volbách?

Mám v justici ještě spoustu rozdělané práce a stále mě to baví.

LN Jak trávíte Vánoce? Co pro vás znamenají?

Jsem v tomto konzervati­vní, Vánoce prožívám tradičně. Rodina, štědroveče­rní večeře, stromek, dárky a cukroví.

LN Před třemi lety jste nebyla zcela nadšena z titulku našeho rozhovoru, který konstatova­l, že zatýkat můžete i o Vánocích. Jak to tedy je?

Jenže to bylo jen v nadpise, v rozhovoru jsme se bavili jinak (smích). Otázka zněla, jestli jsou státní zástupci v pohotovost­i i na Štědrý den. Je to podobně jako u zdravotník­ů nebo policistů – jsou státní zástupci, kteří mají dosah i 24. prosince. Protože i na Štědrý den se dají páchat zločiny.

Svoboda slova není absolutní, to si všichni uvědomme. Tam, kde porušuji práva jiných, končí má svoboda a mé právo.

LN Častým dárkem pod vánočním stromkem jsou knihy. Kdyby se vás někdo zeptal na doporučení, jakou byste vybrala?

Osobně bych vybrala Tyranii: 20 lekcí z 20. století od Timothy Snydera pro zamyšlení, verše Jiřího Ortena nebo Jaroslava Seiferta pro poznání krásného.

LN Co byste společnost­i popřála do nového roku?

Přála bych jí, aby se do veřejného prostoru vrátilo více pravdy, aby se její význam nezastíral hloupými teoriemi o nepotřebno­sti faktů. Abychom sebrali odvahu bránit ji proti komukoli a kdekoli, i když se nás problém bezprostře­dně netýká. Očekávám, že nový rok bude rokem diskusí ohledně fungování veřejných institucí a jejich budoucí podobě.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Technika předběhla naše schopnosti. „Obsah sociálních sítí je odrazem našeho reálného světa a stejně jako v něm může fungovat pouze při zachování pravidel. Představa, že z pohodlí a skrytu svého domova mohu beztrestně ponižovat, urážet a hanobit jiné, vyvolávat nenávist a porušovat práva jiných, je naivní a lichá. A všimněte si, jak jsou různá fóra označena jako diskusní a aktéři vůbec diskutovat neumějí. Často používají urážlivá hesla a zvolání,“říká Lenka Bradáčová.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Technika předběhla naše schopnosti. „Obsah sociálních sítí je odrazem našeho reálného světa a stejně jako v něm může fungovat pouze při zachování pravidel. Představa, že z pohodlí a skrytu svého domova mohu beztrestně ponižovat, urážet a hanobit jiné, vyvolávat nenávist a porušovat práva jiných, je naivní a lichá. A všimněte si, jak jsou různá fóra označena jako diskusní a aktéři vůbec diskutovat neumějí. Často používají urážlivá hesla a zvolání,“říká Lenka Bradáčová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia