Lidové noviny

O Vánocích víme přece celý rok

-

LN Jak nejčastěji klienti popisují své psychické problémy během vánočního času?

Hovoří o smutku, tísni. Hodně lidí začne bilancovat. Přemýšlí, kam jejich život směřuje. Zajímají se, jak to udělat, aby příští rok byl pro ně šťastnější. Když už jim opuštěnost zaleze hodně pod kůži, dostávají se do deprese. A ta jim bere naději. Nevidí možnost změny. V tu chvíli je návštěva odborníka nutná.

LN Co se musí stát, aby se rodina během Vánoc nesemkla?

Je to důsledek dlouhodobý­ch problémů, které vygradují v nějaké i marginální situaci. Jde o poslední kapku, která způsobí povodeň. Rodiče neschvaluj­í partnera svého potomka. Nebo začnou rozdělovat majetek a některé z dětí se cítí být ukřivděné. Dojdeme však k tomu, že vztah byl problémový již předtím. Jedno z dětí řekne: Stejně si celý život nadržoval bratrovi.

Osamocení lidé o Vánocích bilancují. Podle psychologa Jana Kulhánka z centra Psychotera­pie Anděl by na změně svého života měli pracovat celý rok.

LN Je dobré si za každou cenu sedat ke společnému stolu?

To asi ne. Ale mohli by to brát jako příležitos­t a pokusit se tu situaci ještě srovnat.

LN Jak mají svátky zvládnout ti, kteří zůstanou sami?

Já bych jim hlavně doporučova­l, aby se na Vánoce připravili dopředu. Aby to nenechali dojít do fáze, že bude Štědrý den a oni si uvědomí, že jsou sami. Že budou Vánoce, víme všichni přesně rok. tma

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia