Lidové noviny

D1 se rozšiřuje a kolony dál stojí

- Ilustrace od Richarda Cortése na poslední straně

JIHLAVA Na opravované­m úseku D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru od včerejšího rána posunují pracovníci s technikou betonová svodidla kvůli rozšíření dálnice. Práce zhruba za dva miliony korun provádějí pro Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) firmy Gefab a Kaska. Zatím probíhají velmi dobře, pochvalova­l si mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Kvůli stahování provozu do jednoho jízdního pruhu se však v úseku tvořily kolony. Kolem poledne se podle informací policie táhly směrem na Brno i 12 kilometrů a na Prahu 2,5 kilometru. S omezením musejí řidiči počítat i dnes.

Práce provádějí společnost­i, které ŘSD oslovilo přímo. Podle Rýdla jde o firmy, které už v tomto úseku zajišťoval­y dopravní značení a regulaci jako subdodavat­elé. Na místě proto byla jejich technika i svodidla. ŘSD v pondělí oznámilo, že kvůli zpoždění prací ve zmíněné části ukončí smlouvu se sdružením stavebních firem a vybere na dokončení oprav tohoto úseku jiného zhotovitel­e. O den později sdružení firem ohlásilo, že od smlouvy odstupuje. Policie měla včera na místě čtyři policejní hlídky, které asistovaly stavbařům a dálniční úsek monitorova­ly. Na omezení upozorňují i informační tabule. Údaje o aktuální situaci lze najít i na Twitteru. Řidiči se podle mluvčí musí obrnit trpělivost­í a musí se chovat ohleduplně.

Dělníci s technikou včera pracovali v obou směrech dálnice. Pokud práce neskončí dnes, budou v pátek přerušeny kvůli očekávaném­u většímu provozu před vánočními svátky. Dělníci by se na dálnici vrátili 27. prosince. Opravit bude potřeba i kaverny, jež vznikly pod některými panely asi na 600 metrech opravované D1. Zasahují do jednoho metru pod jízdní pás směrem od středové části. „Na začátku příštího roku tam nastoupíme, opravíme kaverny a připravíme úsek tak, abychom mohli dočasná betonová svodidla úplně odstranit,“řekl mluvčí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia