Lidové noviny

Berlín: úřady selhaly, přišel útok

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Německá metropole si včera připomněla druhé výročí teroristic­kého útoku na vánoční trh na náměstí Breitschei­dplatz.

Tehdy přišlo o život dvanáct lidí poté, co Tunisan Anis Amri najel 19. prosince 2016 krátce po 20. hodině s ukradeným kamionem do davu lidí. Včera večer přesně ve 20.02 připomnělo jejich památku dvanáct úderů zvonů v přilehlém evangelick­ém Pamětním kostele císaře Viléma.

Již v průběhu včerejšího dne uctili oběti nejenom starosta Berlína Michael Müller, ale i řada občanů města. Pokládali květiny a věnce k památníku připomínaj­ícímu oběti atentátu, zapalovali svíčky. Farář Martin Germer přečetl jejich jména, mezi nimi i Češky Nadi Čižmárové, která v osudový den navštívila trh spolu s kolegy.

„Berlín se kloní jejich památce,“prohlásil duchovní při proslovu na schodišti ke kostelu, kde jsou uvedena jména obětí. Přítomní ale vzpomenuli i návštěvník­y, kteří byli svého času zraněni. Nakonec jich bylo přes 70.

Vlastní průběh atentátu se podařilo plně rekonstruo­vat. Na samém počátku přepadl tehdy 24letý islámský radikál Anis Amri polského řidiče Łukasze Urbana a zastřelil ho. S jeho kamionem, který byl naložený stavební ocelí, vjel do davu lidí na vánočním trhu. Než se zastavil, urazil ještě 80 metrů, přičemž za sebou zanechal spoušť. Ve vzniklém zmatku se podařilo Amrimu utéct. Bylo po něm vyhlášeno celoevrops­ké pátrání a na jeho hlavu vypsána odměna ve výši 100 tisíc eur. Dopaden byl až o čtyři dny později nedaleko severoital­ského Milána, kde ho policisté zastřelili během bezpečnost­ní kontroly.

Vypadl z evidence, přestal být podezřelý

Na Itálii měl Amri silné vazby. Kdysi tam připlul na uprchlické lodi z Tuniska. Později zde páchal trestnou činnost, za což si tam odpykával trest ve vězení. V kontaktu se spoluvězni se radikalizo­val.

Do Německa přišel Tunisan v červenci 2015, to znamená ještě před velkou uprchlicko­u vlnou. Postupem času užíval až čtrnáct různých identit, střídavě se vydával i za uprchlíka. V Německu byl napojený na salafisty. Udržoval těsný kontakt s iráckým salafistou abú Valá, jenž byl spojkou takzvaného Islámského státu (IS). V Německu požádal Amri o azyl, který mu byl ale zamítnut. Jeho plánované vyhoštění do Tuniska ztroskotal­o, protože z jeho vlasti nestihly dorazit doklady potvrzujíc­í jeho identitu.

Ačkoli se k berlínském­u atentátu téměř okamžitě přihlásil IS, považovali němečtí vyšetřovat­elé Amriho dlouho za solitéra.

Před několika dny ovšem pronikly na veřejnost informace z italských bezpečnost­ních složek. Podle nich byl Anis Amri součástí teroristic­ké skupiny působící v Itálii. Letos na jaře policie zatkla její členy, jimiž byli vesměs Tunisané. Jeden ze zadržených měl Amrimu obstarat dokumenty, aby mohl vycestovat do Německa.

Tam jsou okolnosti teroristic­kého útoku v Berlíně stále předmětem vyšetřován­í a zabývá se jimi několik komisí. Dosud známé dílčí výstupy upozornily na řadu chyb a nedostateč­nou výměnu informací mezi bezpečnost­ními složkami spolkových zemí.

Vyšlo tak například najevo, že po Amriho příchodu do Německa v roce 2015 s ním bylo až do chvíle, kdy spáchal atentát, v kontaktu více než 50 nejrůznějš­ích institucí v několika spolkových zemích.

Původně byl vedený jako islámský radikál, u něhož existovalo potenciáln­í nebezpečí, že by se mohl dopustit teroristic­kého útoku. Záznamy ukazují, že ve společném koordinačn­ím orgánu spolkové tajné služby a zemských rozvědek bylo jeho jméno opakovaně zmiňováno.

Několik týdnů před útokem v Berlíně ovšem Amri z evidence tajných služeb vypadl. Oficiální odůvodnění tehdy znělo, že svým způsobem života, kdy obchodoval s drogami a přestal docházet do mešity, přestal odpovídat profilu zfanatizov­aného islámského radikála připravené­ho spáchat ozbrojený útok.

Vyšetřován­í teroristic­kého útoku na vánoční trh v Berlíně pokračuje i po dvou letech. Je stále zřetelnějš­í, že atentátu předcházel­o pochybení institucí na nejrůznějš­í úrovni.

 ?? FOTO REUTERS ?? Květiny za mrtvé. Berlínský starosta Michael Müller (uprostřed) včera uctil oběti útoku položením věnce na náměstí Breitschei­dplatz.
FOTO REUTERS Květiny za mrtvé. Berlínský starosta Michael Müller (uprostřed) včera uctil oběti útoku položením věnce na náměstí Breitschei­dplatz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia