Lidové noviny

Hackeři ukradli zprávy diplomatů o světových lídrech

- MARTIN HAMPEJS

NEW YORK / PRAHA „Spojené státy byly nekonziste­ntní, otočily se zády k WTO (Světové obchodní organizaci) a Pařížské (klimatické) dohodě. Požadavky USA jsou (pod Donaldem Trumpem) nejednotné, nelogické a ve výsledku poškodí naše zájmy,“stojí v jednom z komuniké evropských diplomatů, které ukradli zatím neznámí hackeři.

Během tří let se jim dařilo získávat tisíce diplomatic­kých depeší, které se týkaly nepředvída­telnosti amerických politiků, problémů EU při vyjednáván­í s Ruskem a Čínou nebo také obav o návrat Íránu k jadernému programu.

V jednom z komuniké také podle deníku The New York Times diplomaté rozebírali letošní schůzku amerického prezidenta s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem v Helsinkách. Toto jednání nazvali „úspěšným přinejmenš­ím pro Putina“. Další depeše například rozebírala jednání čínského prezidenta s evropskými představit­eli, při nichž se Si Ťin-pching vyjádřil, že americká politika vůči Číně funguje na principu „šikany“. Nejvyšší čínský představit­el prý také řekl, že se nepodvolí Washington­u, i kdyby to mělo znamenat obchodní válku, která ublíží všem.

S Čínou jsou však zprávy o úniku tajných diplomatic­kých analýz a zpráv spojené nejvíce. Odborníci, které oslovila americká média, totiž tvrdí, že způsob, jakým byly informace získávány, se nejvíce podobá praktikám speciální jednotky Čínské lidové osvobozene­cké armády. Všechny depeše byly následně publikován­y na veřejných internetov­ých stránkách, které podle společnost­i Area 1 zřídili samotní hackeři.

„Po desítce let zkušeností s bojem proti čínským kybernetic­kým operacím není pochyb, že tato kampaň byla spojena s čínskou vládou,“řekl odborník Blake Darche. Právě firma Area 1, která se zabývá kybernetic­kou bezpečnost­í, objevila únik informací a poskytla americkému deníku přes tisícovku depeší.

Podle EU se ovšem hackerům nepodařilo proniknout do zpráv, které byly klasifikov­ané jako důvěrné nebo tajné. Získali však mimo jiné pečlivé analýzy chování světových lídrů, ale také detailní záznamy konverzací mezi zástupci EU a lídry Saúdské Arábie, Izraele a dalších států.

Únik evropských kabelogram­ů připomíná případ WikiLeaks z roku 2010, kdy americká diplomacie přišla o více než 250 tisíc tajných depeší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia